הפגישות עם גורמים בממשלה – וההבטחה: אחרי העימותים ברחבת הכותל, ראשי התנועה הקונסרבטיבית והרפורמית בארצות הברית, הרב יעקוב בלומנטל והרב ריק ג'ייקובס, סיפרו היום (שישי) בריאיון מיוחד על פגישתם עם ראש הממשלה נפתלי בנט: "הבטיח שהממשלה תעשה צעדים ממשיים בכותל". "נפגשנו גם עם ניר ברקת וחברי כנסת נוספים מהליכוד שבחרו לשמור את זה בשקט", הוסיפו. על מתווה הכותל והמהומות בתפילה: "עצוב לראות את השנאה, בטח ביום שישי. אנחנו רוצים שיווניות".

"זה עושה אותי עצוב שיש כל כך הרבה יהודים שבוחרים להביע שנאה כלפי יהודים אחרים", סיפר בלומנטל, בן 56, על המהומות שפרצו ברחבת הכותל מוקדם יותר. "לא רוצים לשנות אמונות של אחרים, רק רוצים מקום בכותל. זה אומר מקום שיווני כאן, בכותל, שנוכל להתפלל ביחד".

ראש הממשלה נפתלי בנט ומנהיגי הזרמים הליברליים בארצות הברית (צילום: דוברות התנועה המסורתית)
ראש הממשלה נפתלי בנט ומנהיגי הזרמים הליברליים בארצות הברית|צילום: דוברות התנועה המסורתית

"ראיתי את ים האנשים מלאי השנאה", הוסיף ג'ייקובס. "תהיתי לעצמי איזו ישיבה מלמדת כזאת שנאה? מה שאנחנו מלמדים הוא שכל ישראל ערבים זה לזה. אנחנו מביעים את המחויבות ליהדות בדרך שונה, אבל אף דרך לא טובה יותר או פחות".

ב-2016 ממשלת נתניהו אישרה את מתווה הכותל כבר, אלא שבעקבות הזעם בציבור החרדי, הוחלט על הקפאתו. "הייתי חלק מהמגעים האלה. הרב הראשי, רב הכותל, הפוליטיקאים החרדיים – כולם ידעו מה יש במתווה הכותל", שיתף הרב ג'ייקובס. "למרות שהם נמנעו ולא הצביעו בעד, הם ידעו בדיוק מה הוא כולל. אביחי מנדלבליט ונתן שרנסקי הסבירו להם במה מדובר. ולמרות הכל, 15 נגד 5 הצביעו בעד המתווה. זה לא לטובתנו, זה פשוט הדבר הנכון לעשות. ואז הקיצוניים התחילו להשמיע קול שאסור. לפעמים צריך אומץ לב".

"אחת העדיפויות שלי בביקור הזה הייתה קיום הפגישות האלה, להכיר אחד את השני ולהבין מה האינטרסים המשותפים שלנו", אמר בלומנטל. "יש לנו יחסים עם מרבית העם היהודי אך הייתי רוצה לקיים דיאלוג גם עם חרדל"ים וחרדים. אנחנו מציעים להיפגש איתם לעתים קרובות, אבל הם מפחדים. מפחדים שזה אומר שהם יכירו בנו, למרות שרק מדובר על היכרות והפסקת האיבה המיותרת הזו בין הזרמים".

ראשי הקונסרבטיבים והרפורמים בארה
ראשי הקונסרבטיבים והרפורמים בארה"ב, ריק ג'ייקובס ויעקוב בלומנטל|צילום: חדשות 12

"הממשלה הזאת מייצגת פלורליזם וגיוון בשל ההרכב שלה, זה ערך שאנחנו חולקים איתה", הוסיף ג'ייקובס, בן 66, על השינוי בממשלה בישראל. "אחד הצעדים המשמעותיים הוא לקחת את אותם ערכים, ולאפשר אותם במונחי הדת בישראל. בסופו של דבר, רוב הציבור הישראלי מאמין בזה. אני קורא לא לתמוך בכפייה של הרבנות. הממשלה הזאת, יש לה הזדמנות מיוחדת, והיא הבטיחה לחשוב על כך. זה אתגר שדורש מנהיגות אמיצה מראש הממשלה".

בין הפגישות שקיימו, השניים פגשו גם את ראש הממשלה בנט. "נפגשנו עם רה"מ במה שהייתה אמורה להיות פגישה קצרה, ולבסוף נמשכה מעל שעה וחצי – הוא הבטיח לעשות צעדים ממשיים", סיפר ג'ייקובס. "שאלנו למה לא מגנים על אנשינו כשאנחנו באים. הייתה היום משטרה בהיקפים שטרם נראו בראש חודש. הם אמנם מנעו מאיתנו להגיע אל הכותל, אבל הם עשו הכול כדי שלא נותקף. בעבר קרעו לי את הבגדים, ירקו עליי, קיללו אותי - למה? כי התפללתי".

"בנט הבטיח לשפר את הרחבה, אבל אנחנו צריכים לוח זמנים", הוסיף בלומנטל. "אנחנו נמשיך להפעיל לחץ על ראש הממשלה והקבינט, וזו מקדמה בעינינו לטובת היהדות הליברלית בישראל".

ח
ח"כ ניר ברקת ונציגי התנועה הקונסרבטיבית בישראל ובארה"ב|צילום: דוברות התנועה המסורתית

על אף שהסערה עכשיו היא הכותל, ראשי התנועות מסבירים שזאת ממש לא ההתעסקות היחידה. "מה שאנחנו רוצים זה לא רק מקום יפה להתפלל בו", אמרו. "זה צריך להיות בכל תחום. למה ישראל היא הדמוקרטיה היחידה שבה אנחנו לא יכולים להיות רבנים? לחתן? שיש לנו הזדמנות שווה לחגוג, ולהתאבל? ישראל היא הדמוקרטיה היחידה שלא מאפשרת לנו לחתן. זה  לא יכול להיות".

"עזרת ישראל היא בעצם המרפסת של בנט", הוסיף הרב בלומנטל. "הוא אמר שזה חשוב, ובנה את זה. ואנחנו עדיין יושבים על זה. התחלנו את העבודה, אבל עוד לא גמרנו אותה. דיברנו השבוע עם מגוון רחב של חברי כנסת, שרים ושרות. אמרנו להם שזה טוב וחשוב ושזה צריך לקרות למען עם ישראל. אבל הם אומרים: 'זה מורכב. זה קשה'. זאת הסטרטאפ ניישן, אין דבר שישראל לא יכולה לעשות".

לאורך הריאיון, התעקשו השניים להסביר שהתמיכה בישראל בלתי מסויגת – ולא קשורה למתווה כזה או אחר. "לא אמרנו שאנחנו אוהבים את ישראל אם היא תעשה את זה", הסביר ג'ייקובס. "אנחנו אוהבים אותה נקודה. אנחנו משפחה – אם המתווה יעבור זה יהיה טוב, אבל גם אם הוא לא יעבור – אנחנו נבוא, נתמוך ונעמוד על כך שישראל תהיה מוגנת".