"אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות תוכנת פגסוס שבידיה, ללא צו שיפוטי, מכשיר טלפון של מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בתקשורת" – זוהי מסקנת הביניים של ועדת הבדיקה לפרשת הריגול המשטרתי בראשות המשנה ליועמ"ש עו"ד עמית מררי שפורסמה היום (שני). הוועדה למעשה דוחה את הדיווח בכלכליסט על כך שהמשטרה ריגלה אחר מנכ"לי משרדי ממשלה לשעבר ואזרחים אחרים שלא היו חשודים בפלילים.
לקריאת ההודעה המלאה - לחצו כאן
צוות הבדיקה בראשות עו"ד עמית מררי ובהשתתפות שני ראשי אגפים בדימוס בשב"כ, הגיש את ממצאיו ליועמ"ש גלי בהרב-מיארה. הצוות, בסיוע של מומחים טכנולוגיים, בדק אם בוצעה הדבקה למכשירי טלפון ניידים השייכים אל מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בכלי התקשורת באמצעות תוכנת "פגסוס" שבשימוש המשטרה - ללא צו שיפוטי. הבדיקה נעשתה בין התאריכים 9 בפברואר ל-20 בפברואר.
במסמך הממצאים של צוות הבדיקה נכתב כי הבדיקה "נעשתה אל מול כלל הנתונים המשקפים את פעולות המשטרה לביצוע האזנות הסתר בדרך של תקשורת בין מחשבים במערכת פגסוס מאז מועד תחילת הפעלתה במשטרת ישראל ועד היום, מול נתונים שהופקו על ידי החברה מבסיס הנתונים הפנימי של המערכת".
עוד עולה כי נערכה בדיקה פרטנית למספר הטלפון של שלושת המנכ"לים לשעבר במשרד הממשלה - שי באב"ד, אמי פלמור וקרן טרנר - שנטען כי המשטרה ריגלה אחריהם. "אלה העבירו לידי הצוות בעקבות פנייתנו מזהים של מכשירי הטלפון שלהם, ונוסף על כלל הבדיקות שבוצעו באופן רוחבי, מזהים אלו נבדקו באופן ישיר. מזהים אלה לא עלו בנתוני המערכות שנבדקו", נכתב במסמך הממצאי הוועדה.
מהממצאים עולה גם כי מתוך כל רשימת השמות שפורסמה בתקשורת, המשטרה ניסתה להדביק ברוגלה רק שני אנשים שלגביהם ניתן צו בית משפט - אך רק הדבקה אחת הצליחה. שאר המספרים שיוחסו לאנשים ששם פורסם בכלי התקשורת לא נמצאו במערכת ואין אינדיקציה לכך שהם נדבקו.
"הבדיקה הטכנולוגית העלתה כי אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות מערכת פגסוס שבידיה ללא צו שיפוטי, מכשיר טלפון של מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בתקשורת", נכתב במסמך מסקנות הוועדה. "יתחרה מזאת, על בסיס בדיקה שנערכה בכל המקרים בהם המידע שנשלף מהמערכת אפשר לבדוק זאת, לא נמצאה גם כל אינדיקציה לניסיונות הדבקה. בכל הנוגע למערכת הנוספת שבידי משטרת ישראל ונבדקה בידי צוות הבדיקה, לא היו כל אינדיקציות להדבקות או ניסיונות הדבקה אל מי מבין רשימת האנשים שפורסמה".
לאחר שהסתיימה הבדיקה הפרטנית לגבי השמות שפורסמו בתקשורת, צוות הבדיקה צפוי להמשיך בעבודתו וכעת יבדוק בצורה רחבה יותר את סוגיית האזנות הסתר של המשטרה באמצעות תוכנות ריגול, וכן אם הודבקו אזרחים אחרים ששמותיהם לא פורסמו בתקשורת.
בר-לב: "הרבה גורמים צריכים להתנצל בפני השוטרים"
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב אמר כי מסקנות צוות הבדיקה הן "זיכוי מהדהד למשטרת ישראל וללובשי המדים". בר לב הוסיף: "יש היום הרבה מאוד גורמים שצריכים להרכין ראש ולהתנצל בפני שוטרות ושוטרי ישראל ומשפחותיהם – מעל 30,000 משרתות ומשרתים ששמם נמרח בבוץ מעל כל במה בשבועות האחרונים. אני חוזר על שאמרתי כל העת - כשר לביטחון הפנים אני מחויב לדאוג לפעילותה התקנית של המשטרה, אבל גם להשבת האמון בה, שנפגע קשות. יחד נשמור על הדמוקרטיה. יחד נגן על המדינה".
במפלגת הליכוד דחו את מסקנות צוות הבדיקה ומסרו בתגובה: "החוקרים חקרו את החוקרים ואמרו ש'הכל בסדר'. אין שום ערך לבדיקת-כסת'ח שבה אף אחד לא נחקר באזהרה ומבלי להציג בפני הציבור את מלוא היקף הריגול, בכל התוכנות והרוגלות, נגד אזרחי ישראל. רק ועדת חקירה ממלכתית תוכל לגלות את האמת".
תגובת כלכליסט: "ממצאי דוח הביניים של צוות הבדיקה בראשות המשנה ליועמ"ש עמית מררי מחייבים התייחסות רצינית ובדיקה מחודשת של הממצאים והטענות שפרסמנו ב'כלכליסט', וכך נעשה. מפאת הזמן הקצר בין מועד פרסום דוח הביניים אתמול הערב לבין שעת ירידת העיתון לדפוס, בדיקה כזו טרם נעשתה. לכשנסיים אותה, לא נהסס לתקן ככל שיידרש.
בה בעת, דוח הביניים מאמת באופן מוחלט את חשיפת 'כלכליסט', ולפיה המשטרה משתמשת ברוגלות התקפיות סופר-פולשניות להדבקת טלפונים של אזרחים. הצווים שניתנו להאזנת סתר לא מעניקים סמכות חוקית להפעלת רוגלות כאלה, ויש צורך בתיקון משמעותי של החוק. הדוח אף מציין רוגלה נוספת פרט לזו של NSO (שמה לא ננקב) ששימשה גם היא את המשטרה למטרה הזאת.
למיטב ידיעתנו, הקביעה בדוח הביניים שלא היתה הדבקה של טלפונים של רוב האנשים שהוזכרו ברשימה נשענת על בדיקות טכנולוגיות, ולא על חקירה של מח"ש את מפעילי הרוגלות. על פניו, נראה כי הצוות הסתמך במסקנותיו על חומרים שהועברו אליו מהמשטרה ומחברת NSO.
חשוב עוד לומר כי דוח הביניים עוסק אך ורק ברשימה השמית שפורסמה ב'כלכליסט'. כפי שמצוין בסיפא שלו, הצוות עדיין לא בחן רבות מהסוגיות המרכזיות שהועלו בתחקירים. ניסוח הדברים על ידי מחברי הדוח עצמם מעיד על הבעייתיות הטמונה בסוגיות אלה: 'העיסוק והטיפול המשטרתי בהאזנות סתר, מידת ואופן התאמתם של הכלים שבידי המשטרה לסמכויות הנתונות לה על פי דין ואופן השימוש שנעשה בכלים אלה, לרבות במערכות נוספות המצויות או נמצאו בשימוש בידי משטרת ישראל, קיומן של אינדיקציות לחריגה מסמכות, פיקוח ובקרה בזמן אמת ובדיעבד על כלל שלבי עבודת המשטרה בתחום".