"ליטף לי את הגב מתחת לחולצה כשהייתי נרדמת": הסטנדאפיסטית רביטל ויטלזון יעקבס פרסמה אתמול (רביעי) הודעות שקיבלה מנשים שסיפרו על הטרדות ופגיעות מיניות שעברו מגברים כשעבדו אצלם כבייביסיטר לילדיהם. נפגעות סיפרו ל-N12: לא ידענו שיש לזה שם, לקח לנו שנים להבין שנפגענו.
ויטלזון יעקבס קראה בשבוע שעבר בפוסט שהעלתה לאימהות לדאוג שהן אלו שיחזירו בעצמן נערות ששומרת להן על הילדים במקום האבות, וציינה כי "אין מקום לטעויות" ובכך עוררה סערה ברשת. הפוסט שלה גרר תגובות רבות של גברים ואבות שנפגעו מדבריה וטענו כי אמירה כזו נוטעת פחדים וחששות בציבור שכל הגברים הם רעים ומסוגלים לעשות מעשים כאלו.
גם אם לא התכוונה לפתוח בדיון ציבורי נרחב סביב הנושא, רביטל ויטלזון פתחה דלת לעוד נישה בעולם ההטרדות שכנראה לא דוברה מספיק עד עכשיו. בעקבות תנועת MeToo התוודענו לסיפורים רבים המתארים מקומות וסיטואציות שבהן נשים עברו פגיעות מיניות, אך האופצייה שנערה בגיל כל כך צעיר תוטרד בזמן עבודתה ועל ידי האב של הילדים עליהם היא שומרת, שלפעמים הם גם מכרים של המשפחה, זעזעה רבים והציפה סיפורים נוספים.
בפוסט שהעלתה אתמול ויטלזון עם עדויות של נשים רבות, היא ענתה למעשה לכל אותם המגיבים ברשתות החברתיות שיצאו נגד דבריה: "גם אני הותקפתי והוטרדתי מינית בצורה הכי נוראית שיש כשהייתי בת 17, על ידי האב של הילדים שעליהם שמרתי, חבר קרוב של המשפחה", כתבה אחת הנשים לרביטל. "זה לא היה פשוט לי בכלל. לחתונה שלי הוא הגיע ולחש לי שיש דברים שלא מספרים לבעל. כיום אני בת 28, ההורים של לא יודעים דבר על מה שקרה. לגמרי אין מקום לטעויות".
אישה נוספת שיתפה: "הייתי הבייביסיטר שלהם תקופה ארוכה, ובאחד הימים הוא אמר לי לבוא. כשהגעתי ראיתי שהילדים לא בבית והוא אמר שהם תכף מגיעים עם אשתו. מאותו יום החיים שלי התהפכו. והלוואי שהמשטרה תבין כבר שאני צודקת".
מגיבות רבות ציינו שהן כלל לא ידעו להסביר את מה שחוו אז, עקב גילן הצעיר או הסביבה הדתית שממנה הן באו. הן לא ידעו לתת לזה את השם "הטרדה מינית", ורק לאחר שבגרו הבינו שעברו טראומה.
גם נעמה, שהגיבה בפנים גלויות לפוסט של רביטל, החליטה לשתף את N12 בסיפור שלה: באחת הנסיעות הביתה מהבייביסיטר, אב המשפחה החזיר אותה לביתה, ובמהלך הנסיעה החליט לשים יד מאחורי המשענת של המושב שלה, היד שלו התחככה בה ובשיער שלה, במשך רגעים ארוכים שהבהילו אותה נורא. "הייתי בת 14 ובאותם רגעים פשוט החלטתי תוך כדי נסיעה לפתוח את הדלת של הרכב ולקפוץ החוצה במהירות ולברוח", היא נזכרה, "הטראומה של הנפילה מהאוטו וזה שקרעתי את הנעלים שלי רק חיזקו את מה שקרה". להוריה סיפרה נעמה שנפלה: "נראה לי שפשוט הדחקתי. לא ידעתי שיש לזה שם אז, החיישנים כן שלי הבהבו בכל הכוח והבנתי שזה לא בסדר". נעמה ציינה שמאז ומעולם היא זו שמסיעה את הבייביסטריות שלה הביתה, מתוך מחשבה שכך יהיה להן יותר נוח ונעים.
נ' גם הגיבה לפוסט של רביטל, וסיפרה ל-N12 שכבר שכבר בגיל 9 היא החלה לשמור על הילדים של השכנים. ההטרדות החלו להופיע בכל מיני פינות בבית כשאב המשפחה היה מסתובב ערום בבית, רק עם סדין שמכסה את אזוריו המוצנעים, וכשחשב שהיא לא שמה לב ליטף לה את הגב מתחת לחולצה כשהייתה נרדמת בביתם. לגבי הדיון סביב הנושא טוענת נ' כי הוא הרבה יותר רחב, ומאמינה כי יש ממש בטענה שגברים רבים נפגעים מהתדמית הזו על לא עוול בכפם.
היו גם מגיבות ומגיבים שהביעו את חששם לגבי האוירה שלכאורה הבקשות האלו מעוררות. אחת המגיבות כתבה: "כאימא לשתי בנות, הפוסט של רביטל עשה לי לא נעים, זה החינוך שאני צריכה לתת לבנות שלי? להסתובב בעולם בחשש ובפחד מגברים? מפחיד אותך הטרמפ עם גבר בגיל של אבא שלה הביתה? למה לא מפחיד אותך שהבת שלך עושה בייביסיטר בלילות בבית זר? ומי נמצא בבית לאורך השהות שלה? נעים לך שהבנות שלך הולכות לישון אצל חברות? הולכות למסיבות? ומה קורה בבית הספר? רגע גם מזה צריך לחשוש, נכון?". "כגבר, הפוסט הזה פוגע ומכעיס", כתב אחד המגיבים, "כאבא לבת אני מזדהה".
רביטל כהרגלה בחרה לענות בדרך ההומוריסטית שלה: "אני לא מפחדת מתגובות. תגובות הן חברות. אני משתדלת לא למחוק תגובות. אלא אם זה לינק לתחתונים סופגים למבוגרים או מישהו שכותב לי שנוטלה זה רעל. ממרום גילי תגובות זה לא משהו שמבהיל אותי. הודעה מהבת שלי: אמא באתי עם כמה חברות הביתה ואנחנו מטגנות לביבות, יכולה להבהיל אותי. למעשה הודעה כזו עלולה להרוג אותי. זה בסדר לא להסכים איתי, לחלוק עליי או לאהוב פרג. למעשה, זה לא יכול לעניין אותי פחות. בגיל 42, לא ניתן לשנות את דעתי ואני לא מנסה לשנות את דעתם של האחרים. אני כותבת מה שאני מאמינה, חושבת. כותבת מהניסיון והשומן הבטני שצברתי במשך החיים. טוב - תיקחו. לא טוב - דפדפו. כאן לא מחזירים מנות מאכזבות".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il