"חיה בלחצים ובפחד בתוך הבית שלך? אל תחכי": אם אתם חשים באי-נוחות בבטן לצפות במיכל סלה ז"ל מדברת לפתע על המרקע, זו בדיוק המטרה של הקמפיין המיוחד שיצא לדרך אתמול (שני) לרגל היום הבין-לאומי נגד אלימות כלפי נשים, שיצוין השבוע.
באמצעות טכנולוגיה מתקדמת החזירו לחיים נשים שנרצחו בשנים האחרונות על-ידי בני זוגן, מתוך מחשבה שזה אולי יעורר מספיק זעזוע אל מול האדישות למציאות שבה חיות מאות אלפי נשים בישראל. אתמול הוקרנו לראשונה הסרטונים הלא פשוטים הללו מול משפחותיהן של הנרצחות.
מיכל סלה נרצחה על-ידי בעלה, לירן מלול, לאחר שביקשה לעזוב אותו. בעלה של מארין חאג' יחיא הצית אותה למוות כשנכנסה להריון. בעלה של אסתר אהרונוביץ' ירה בה למוות לאחר שרצתה להתגרש, ובן זוגה של שגית עוזרי חנק אותה למוות ביום שבו החליטה לעזוב אותו כשהבינה שהוא אובססיבי. "אי אפשר לשכוח מזה, זה חי איתנו", אמרה מוניה חאג' יחיא, אחותה של מארין. "זה יגדל איתנו, עם הילדים שלי והאחים שלי. אני מקווה שאחרי הקמפיין הזה לא כל שני וחמישי יירצחו נשים".
"רוצים להאמין שבעקבות הקמפיין נוכל לתת כלים לנשים איך לעזוב ואיך בעצם לפעול", הוסיף לירון עוזרי, אחיה של שגית. מעיין מגיד, בתה של אסתר אהרונוביץ', ציינה כי "זו התקווה – שהמודעות תציל עוד נשים". מטרת הקמפיין לרגל היום הבין-לאומי נגד אלימות כלפי נשים, שיצוין השבוע, היא לעורר מודעות לחשיבות הגדולה – לא לעזוב לבד גבר אלים ולא להתמודד עם המצב לבד, אלא לשתף.
איך בעצם אותן נשים "חוזרות" לחיים? "האלגוריתם יודע להעתיק כל תגובה והבעה קטנה בפנים ככה שהתוצאה תיראה אמיתית מאוד", הסביר גיל פרי, מנכ"ל D-ID - החברה שמפתחת את טכנולוגיית ההדמיה. שירן מלמדובסקי סומך יזמה את הפרוייקט.
את סיפוריהן של הנרצחות דיבבו שחקניות ידועות, ובהן אוולין הגואל, מלי לוי והילה סעדה, ובקולן העבירו את סיפורן הטרגי של אותן נשים שלא הצלחנו להגן עליהן כדי שיספרו בעצמן. "זה נתן לנו דקה אחת להרגיש כאילו היא איתנו בחיים, וזה היה שווה בשבילי המון", שיתף רמי עוזרי, אביה של שגית. "לשמוע אותה זה לשמוע את האמת".