את השלט האדום הבוהק בכניסה לכפר חוסאן שמבשר "יישוב פלסטיני - כניסה מסוכנת", קשה להחמיץ. את התמונה משלימים שני ג'יפים צבאיים בפתח הכפר. גבול בלתי נראה שמפריד בין ישראל לרשות הפלסטינית עובר כאן, לכאורה.

אבל, למי שעושה כמה צעדים פנימה, מחכה כבר מציאות אלטרנטיבית: תושבים מכל רחבי הארץ רוכשים בכפר ירקות, פירות, נעליים, ריהוט ואפילו מסתפרים במחירים זולים במיוחד. "הבסיס כלכלי, אבל זה יותר מכלכלי עכשיו. אנחנו שכנים וחברים. בנינו אזור של דו-קיום שכולם שמחים בו", מספר פיל סונדרס, תושב צור הדסה.

בשעה שרוב הישראלים יוצאים לקניות בסופר הקרוב לבתיהם, ישנם לא מעטים שעושים את זה בכפר הקרוב. גם ההתחממות בשטחים של התקופה האחרונה לא מרתיעה אותם - ככה זה כשמקבלים בתמורה חיסכון בכסף, וכבונוס - שכנות טובה. "הם בני אדם בדיוק כמוני. מה הוא יעשה לי?", שואל תושב קרית גת שהגיע לשטחים במיוחד כדי לרכוש זוג נעליים בזול. "תן לאנשים לאכול בכבוד ולהתפרנס בכבוד. אם תרמוס להם את האוכל שלהם - הם יאכלו אותך חי".

 

הישראלים שקונים בשטחים (צילום: חדשות 12)
ישראלים רבים יוצאים לקנות בזול בכפרים פלסטינים|צילום: חדשות 12
הישראלים שקונים בשטחים (צילום: חדשות 12)
"אנחנו לא רוצים פה בעיות. אנשים רוצים לחיות, אנשים רוצים לאכול"|צילום: חדשות 12

הכפר ברטעה הוא הטוען הבכיר לכתר בירת הקניות בשטחים, וסיפורו מעניין במיוחד. חצי מהכפר נמצא בישראל, וחצי ברשות הפלסטינית. אבל את הקונים הישראלים הרבים שפוקדים את חנויות הכפר, הגבול הזה ממש לא מעניין. מרים לוי הגיעה מנהרייה כדי לקנות בגדים בזול, והיא מדברת באופטימיות על האפשרות לחיים משותפים: "אני אגיד לך שבינינו כבר יש שלום. כל הבלגן זה רק הממשלות. אנחנו כל הזמן הולכים, מטיילים, באים לפה וקונים מפה".

גם מהצד הפלסטיני יש את אלו שרק רוצים לשמור על השקט. "אפילו אם אנחנו שומעים ברדיו שיש עניינים, פה לא אכפת לאף אחד, כי האנשים רוצים לחיות ביחד בשביל הפרנסה שלהם, החיים שלהם", מסביר אבו נידאל, בעל עסק בכפר. "אנחנו לא רוצים פה בעיות. אנשים רוצים לחיות, אנשים רוצים לאכול".

 

הישראלים שקונים בשטחים (צילום: חדשות 12)
"הבסיס כלכלי, אבל זה יותר מכלכלי עכשיו"|צילום: חדשות 12