כמו אזרחים ותיקים רבים, גם אריק שווייצר, בן 73 מבאר שבע, חי בעוני וסובל ממחסור אמיתי. הוא לא יכול להרשות לעצמו פירות, ובשר הוא קונה אחת לכמה חודשים. הקצבה הזעומה שהוא מקבל הולכת לטיפול בבת זוגו הסובלת מפוסט טראומה, ואין הקלה באופק. "בסדרי העדיפויות של הממשלה הם שכחו את הזקנים. שלא ישכחו אותנו", מבקש אריק.

כל חייו עבד אריק בעבודות משרדיות בחברות שונות. את מעט הפנסיה שצבר משך כשהתגרש, ובשנים האחרונות נאלץ לעבוד כמאבטח להשלים הכנסה. אך המשמרות הארוכות היו לו קשות מדי והוא עזב, מה שהוביל אותו למצב כלכלי קשה. הוא מספר: "אנחנו כל הזמן סובלים ממחסור בכסף, בעיקר לקראת סוף החודש. קונים רק מה שחייבים".

את הרהיטים בביתו של אריק הוא אסף מהרחוב לאחר שנזרקו, וגם את החולצה שעל גופו הוא לקח מפח האשפה. הוא וזוגתו גרים בדיור ציבורי בבאר שבע, ולאחר שלא יכלו לממן את הטיפול בכלבים שלהם נרתמה עמותת "מטב" וכיסתה את ההוצאות. אך מה שחסר להם יותר מכל זו התחושה שהם חשובים - שהזקנה לא הפכה אותם לשקופים.

_OBJ

מנכ"ל הביטוח הלאומי: "הקצבה הנוכחית לא מאפשרת לחיות בכבוד"

לפי הערכה של ביטוח לאומי לעשות צעד ראשוני עבור הקשישים העניים ביותר, כדי שיוכלו להגיע לקצבה בגובה שכר מינימום ולא בגובה של 70% משגר מינימום כפי שמתוכנן בתקציב כיום, דרושים 7 וחצי מיליארד שקלים בשנה. מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר תומך באופן תקיף בהעלאת הקצבאות, ומודה כי הקצבה הנוכחית אינה מספקת.

"אין ספק שקצבת האזרחי הוותיק במתכונת הנוכחית לא מאפשרת לחיות בכבוד. אין על זה עוררין וכולם יודעים את זה", אומר שפיגלר. "הגיע הזמן להעלות את קצבת האזרח הוותיק ולהתאים אותה להוצאות השותפות של התושבים. בכל זאת יש בשורה – בתקציב הנוכחי העלו את רמת קצבת השלמת ההכנסה והדבר הזה משמעותי ביותר".