לאחר מאבק של עשר שנים: צעד משמעותי בדרך לקיצור תורנויות הרופאים המתמחים. בשנים האחרונות מתנהל מאבק נגד קיומן של תורנויות באורך 26 שעות שנדרשות מהרופאים המתמחים בתקופת הכשרתם. לאחר תשעה חודשים של דיונים ב"ועדה העליונה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים" שמונתה על ידי ההסתדרות הרפואית - היום (חמישי) הוגשו המסקנות.

ההמלצה של הרופאים היא לקצר את התורנויות לטווח של 16 עד 18 שעות כאשר משך התורנות יהיה נתון לבחירה דיפרנציאלית של האיגודים הרפואיים ויעמוד בטווח זה ברוב המקרים. עוד הם המליצו על תנאים שיכשירו את המהלך כמו שיפור בתנאי המומחים, העסקת עוזרי רופא וצוותים אדמיניסטרטיביים להקלה על הרופאים ולשיפור הטיפול הרפואי, הקמת מעונות יום לילדי עובדים ומיסוד מערך הסעות, הקצאת מאות תקנים ועוד.

מחאת המתמחים מחוץ לכנסת (צילום: ארגון המתמחים מרשם)
מחאת המתמחים מחוץ לכנסת. ארכיון|צילום: ארגון המתמחים מרשם

יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי ציין כי הוא מרוצה מהמלצות הוועדה. "הבטחתי מיד עם כניסתי לתפקיד להוביל שינוי משמעותי בשעות העבודה של הרופאים בכלל ושל הרופאים המתמחים בפרט, והיום אנחנו בהחלט אנשי בשורות", אמר. "מי שישקיע ויקרא 150 עמודים של דוח על כל המודלים, הפיילוטים, הלבטים והשיקולים שנבחנו, יבין עד כמה רצינית, אחראית וזהירה הייתה העבודה ועד כמה חשיבות הוועדה הזו ייחסה לרווחתם של הרופאות והרופאים ולאיכות הרפואה בישראל".

פרופ' חגי הוסיף כי "כעת הכדור עובר לידיים של המדינה. שמענו מהיום הראשון תמיכה חד משמעית של שרי הבריאות והאוצר בשינוי מתכונת העבודה, וכעת מוכרחים לתרגם את הדברים לתקנים ולמשאבים כדי שזה יקרה בפועל. זה לא בשמיים וכך גם מצאה הוועדה. המערכת זקוקה לזה ממילא כמו אוויר לנשימה, וכולי תקווה שיחד נוכל להוציא לפועל את אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר שידעה מערכת הבריאות בישראל".

פרופ ציון חגי (צילום: באדיבות בית החולים קפלן)
"כעת הכדור עובר לידיים של המדינה". יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי|צילום: באדיבות בית החולים קפלן

הרופא המתמחה דן סלע שהיה שותף למאבק אמר ל-N12 שלמרות ה"מסקנות הנכונות של הוועדה" - נותר להמתין לאישור הממשלה. "אני חושב שהוועדה הגיעה למסקנות הנכונות, אבל עכשיו נותרה השאלה האם הממשלה תקצה את המשאבים הדרושים. קיצור תורנויות ללא תוספת כוח אדם רפואי הוא חסר משמעות ולא ייטיב עם המטופלים והמטפלים.  נמשיך להיאבק עד שנגיע לשינוי המיוחל כי התנאים שאנו מתמודדים איתם באמת קשים", אמר סלע.

ארגון המתמחים "מרשם" מסר בתגובה על המלצות הוועדה: "אנחנו אומנם שמחים שאחרי 10 שנים של התנגדות אקטיבית לקיצור תורנויות בבתי המשפט, בתקשורת, בכנסת ובממשלה, אפילו בהסתדרות הרפואית הבינו שאי אפשר עוד לעבוד 26 שעות ברצף. אבל למודי ניסיון שכמונו מבינים היטב שהעובדה שיש המלצות של ועדה לא מבטיחה דבר. ולכן עד שלא נראה הוספת תקנים וקיצור תורנויות בפועל, מבחינתנו מדובר בעוד צעד לקראת, ובטח שלא בסופו של מאבק".

מתמחים מבתי חולים במחאה
מתמחים מבתי חולים במחאה

בארגון מוטרדים מכך שהמקצועות הכירורגים ימשיכו לעבוד במשך 26 שעות. "האמירה כאילו מתמחים במקצועות הכירורגים העדיפו להמשיך לעבוד בתורנויות של 26 שעות, לא תואמת, ואף נוגדת, את הקולות שאנחנו שומעים מהכירורגיים עצמם. אמירה זו גם נוגדת את הסקר שההסתדרות הרפואית בעצמה קיימה, בקרב המתמחים הללו", נמסר מהארגון.

"לא נוכל להשלים עם רפורמה שמראש לא מתייחסת ו/או מוותרת על קיצור תורנויות ל-30% מהמתמחים, ובאותו הזמן מוסיפה להם תורנויות חצי אשר רק יגבירו את העומס על כוח העבודה הקיים! אנחנו מצפים ממשרד הבריאות ומהממשלה לפעול באופן מיידי לקיצור תורנויות המתמחים בכל המקצועות וגם במקצועות הכירורגיים, מתוך הבנה שצורת העסקה זו הינה עוול שראוי להיעלם מהעולם", הוסיפו.