מגמת העלייה בתחלואה נמשכת: הבוקר (חמישי) משרד הבריאות עדכן שביממה האחרונה אובחנו 307 נדבקים חדשים, מתוך כמעט 60 אלף בדיקות שנערכו. מספר החולים קשה עלה מעט ל-29, ואילו 17 מהם מונשמים. במערכת הבריאות שומרים על איפוק בשלב זה, לא ממהרים להודיע על חזרה להגבלות הקורונה שהכרנו בעבר. פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים במגן ישראל, אומר בשיחה עם N12: גם אם נחזור לתו הירוק, זה יהיה עם שינויים, לא נכון לחזור לאותו המתווה שהיה.

לפי פרופ' בליצר, כדאי עוד להמתין לפני שנקבל החלטות בעלות השפעה משמעותית. "עלינו לשאול את עצמנו כמה חולים קשה עתידים להיות כתוצאה מהעלייה במספר ההדבקות, אם תמשיך", אמר. "אנחנו לא אמורים לראות את אותו היחס שהכרנו בעבר בין נדבקים לחולים קשה". לדבריו, העובדה שרבים מהנדבקים בגל התחלואה הנוכחי הם צעירים מאוד, ומרבית המבוגרים שנדבקו הם מחוסנים – סביר כי הם מוגנים ברובם מתחלואה קשה ולא תחול בזמן הקרוב עלייה משמעותית במספר המאושפזים ובעומס על בתי החולים כפי שהכרנו בעבר.

"אנחנו עדיין לא רואים עלייה משמעותית במספר החולים הקשים", אומר פרופ' בליצר. "אנחנו לא יודעים מתי ומה תהיה עוצמת העלייה במדד החולים הקשים בעקבות העלייה המשמעותית במספר הנדבקים". הוא הבהיר כי עדיין מוקדם להסיק מסקנות בנוגע לגל התחלואה, אי אפשר עדיין לומר שיש או אין עליה משמעותית בחולים הקשים, ועלינו לחכות לפחות עוד שבוע וכנראה יותר כדי שיצטברו נתונים ראשונים שיסייעו לנו להבין את המצב ולקבל החלטה בנוגע לצעדים הנדרשים.

פרופ' רן בליצר (צילום: החדשות12)
פרופ' רן בליצר, "המחקר מראה שוב עד כמה החיסון בטוח"|צילום: החדשות12

פרופ' בליצר התייחס למתווה התו הירוק שהונהג בישראל עם תחילת מבצע החיסונים ויצר הפרדה במרחבים ציבוריים שונים בין מחוסנים וכאלה שאינם מחוסנים. היום הוא אומר שיהיה קשה לחזור למתווה התו הירוק באותו אופן, וסביר שאם יוחלט להפעילו שוב יהיה צורך לערוך בו שינויים. עוד הוא אמר כי במערכת הבריאות רוצים לוודא שלא תהיה פגיעה בעסקים שפרנסתם הוא בתחום אוכלוסיית הילדים - שאינם מחוסנים. לדבריו, עלינו למצוא פתרונות נוספים כמו בדיקות מהירות מסובסדות שייערכו לילדים בכניסה למקומות הפועלים בתו ירוק. "מצד אחד צריך להימנע מפגיעה בפעילות המשקית, ומצד שני למנוע אירועי הדבקה המוניים בחללים סגורים", מבהיר בליצר.

יחד עם זאת הוא מציין את הצעדים שכבר ננקטו לבלימת כניסת התחלואה מחו"ל, בדגש על נמל התעופה בן גוריון. "לאט לאט מושגת שליטה בהתנהלות בנתב״ג, אנשים חזרו לעטות מסכות, מקווים שתהיה לזה השפעה". פרופ' בליצר מציין שלא ניתן יהיה להשיג את הבלימה המחודשת ביום אחד – "ייקח לפחות שבוע וחצי עד שנראה אם זה מצליח. את ההשפעות, אם יהיו, נראה לקראת המשך השבוע הבא", אמר.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
בדיקת קורונה|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

פרופ' בליצר מדגיש את הנחת העבודה במערכת הבריאות, שלפיה הסבירות שמחוסנים יחלו באופן קשה היא נמוכה. "קשה לדעת אם זה עומד בטווח של 95%, אך הנחת העבודה שלנו היא שלחיסון יש בכל מקרה השפעה מכרעת על מניעת תחלואה קשה, אך גם על מניעת תחלואה קלה ואף הידבקות. אולי לא באותה מידה כבעבר, אך עדיין באופן משמעותי".

לפי נתוני משרד הבריאות, בבתי החולים מאושפזים 54 מטופלים, אדם אחד במחלקת קורונה ו-53 במחלקות רגילות. 17 בני אדם - 31% מכלל המאושפזים התחסנו לחלוטין נגד קורונה.7 בני אדם, 13% מהמאושפזים נמצאים בהליך קבלת החיסון. 30 בני אדם, 56% מהמאושפזים לא חוסנו כלל. עד כה התחסנו 5.6 מיליון ישראלים בשני חיסונים, 5.2 מיליון כבר זכאים לתעודת מתחסן.

במשרד הבריאות סבורים שהצעדים שננקטו עד כה לא יספיקו כדי לבלום את התפשטות התחלואה, אך בהתייעצות עם ראש הממשלה בנט הוחלט שלא להטיל הגבלות נוספות בשלב זה. בכירים במשרד הדגישו שהמשך העלייה בתחלואה יחייב נקיטת צעדים דרסטיים, כמו למשל החזרת התו הירוק והגבלת התקהלויות.