הופך את הבטן: צה"ל הוא הגוף שמספק בכל יום את כמות המזון הגדולה ביותר בישראל, למאות בסיסים ומוצבים ולמאות אלפי חיילים. בשנים האחרונות מתגאים בצבא במהפכה תזונתית של ממש: הוכנסו שפים צבאיים, ה"לוף" יצא מהתפריט, והוקם אגף מזון חדש. אך דגימות מעבדה מוכיחות - האוכל בבסיסים רבים לא ראוי למאכל ואף מסוכן.

בצה"ל אומנם טוענים שהם מבינים שהמזון אינו מותרות אלא צורך הכרחי וקיומי לתפקודו השוטף של החייל, ושנעשה הרבה בשנים האחרונות כדי לשפר את המזון שמגיע לחיילים, אך העובדות בשטח מספרות סיפור אחר לגמרי. חיילים וקצינים מהצפון ועד הדרום לוקים בקלקולי קיבה. ההורים מתלוננים, החיילים מגיעים לא פעם לאשפוז בעקבות הרעלות המזון, אבל המצב לא משתפר.

 

אוכל בצבא (צילום: דובר צה''ל)
המזון בצה"ל: לא ראוי למאכל ואף מסוכן|צילום: דובר צה''ל

דגימות האוכל שנמסרו למעבדה נלקחו מבסיסים שבהם משרתים אלפי חיילים, והתגלו בהם עובשים, שמרים, וחיידקים מסוכנים בכמויות הגדולות בפי עשרות מהתקן המותר. לדוגמה, בסלק שנדגם מבסיס ביסל"ח 17 התגלו עובשים בכמות הגדולה פי 24 מהמותר בתקן, ובגזר שנדגם פי 300 מהמותר בתקן, בנוסף לחיידקים צואתיים. ממצאים אלה מעידים על אי טריות, היגיינה לקויה, זיהום צואתי ותחזוק לקוי של המזון.

במזון שנדגם מכמה בסיסים אף התגלו חיידקים מסוכנים כגון חיידק הליסטריה, שעלול להוביל במקרי קיצון גם לסכנת חיים. "מדובר בחיידק מאוד מסוכן", מסביר ד"ר דן בראל, מיקרוביולוג ומומחה לזיהומי מזון. "החיידק עלול לגרום לתחלואה של דלקת קרום המוח, הפלות בקרב נשים בהיריון, זיהום במערכת הדם ואחוזי תמותה ניכרים".

 

אוכל בצה
כמויות החיידקים, השמרים והעובשים באוכל גבוהה משמעותית מהתקן המותר|צילום: חדשות 12

המעבדה לבריאות הציבור שערכה את הבדיקות העבירה את הממצאים החמורים מיד למשרד הבריאות שהעביר אותם לצבא. במקרה כזה באזרחות, משרד הבריאות שולח מיידית פקח שחוקר את המסעדה או היצרן, והם מחויבים באופן מיידי להזהיר את הציבור ולעשות ריקול למזון. במקרים חמורים במיוחד משרד הבריאות אף סוגר מטבחים. אבל למרות שהממצאים הועברו לצה"ל כבר לפני שבועיים, לא יצאה מהצבא הודעה פומבית עד לבקשת התגובה.

"זה מדד להיגיינה לקויה", מדגיש ד"ר יוסי פייטן, מנהל מעבדות איילקס ומומחה למיקרוביולוגיה קלינית. "האוכל כנראה לא נשמר בתנאים טובים, או שלא נשטף אותו מספיק. זה גורם בעצם לבעיות במערכת העיכול, לכאבי בטן, לשלשולים, ולהקאות, תלוי מה רמת החומרה". בראל מוסיף: "אלו תופעות שיכולות להשבית בסיס שלם. מאוד מסוכן כשאנחנו מדברים על בסיסי צה"ל, על חיילים שאמורים לתפקד גם במצבי חירום".

 

חיילים אוכלים בצבא (צילום: חדשות 12)
82% אחוז מהחיילים רוכשים אוכל מכספם האישי מדי יום, אילוסטרציה|צילום: חדשות 12

על פי סקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 82% אחוז מהחיילים לא מסתפקים באוכל שמוצע בחדר האוכל וקונים אוכל מכספם מדי יום. 55% מהחיילים טענו שהמזון אינו טעים, 19% טענו שהמזון אינו משביע ו-18% טענו שהמזון אינו נקי. רובם הגדול של החיילים מביאים אוכל מהבית.

"כל מוצאי שבת אני קונה שקית בשווי של 300 שקל כדי שיהיה לי אוכל לכל השבוע", מספר אחד החיילים ואחר מוסיף: "רוב המשכורת שלי הולכת על אוכל". הרעה החולה מגיעה גם ללוחמים, שמביעים תסכול רב מהמצב: "אנחנו נלחמים ובסוף מגיעים לאוכל קר, לפעמים גם לספק אוכל. אני מעדיף שלא לגעת".


מצה"ל נמסר בתגובה:

"צה"ל מתייחס ברצינות רבה לממצאים העולים בכתבה ביחס לאיכות האוכל בבסיסים. גורמי המקצוע הרלוונטיים באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה יפעלו בהקדם על מנת להבין לעומק את תהליכי הדגימה שבוצעו והממצאים העולים מן הכתבה. בהתאם למסקנות, ייבחן אופן הטיפול בנושא אל מול חברות הקבלן האזרחיות המספקות את האוכל בחלק מהבסיסים המדוברים.

"בנוסף לתוכנית הקיימת של ביקורות מזון המתבצעות לאורך השנה, הוחלט כי יתוגברו גם ביקורות הפתע בתקופה הקרובה במספר רב של בסיסים. נדגיש כי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה מנהל מערכת בקרת איכות מזון רחבה שכוללת דגימה יומית ושליחתה למעבדה על-פי נוהלי משרד הבריאות".