40 שנה ל"מבצע אופרה"- תקיפת הכור הגרעיני בעירק: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון מפרסם היום (שלישי) סרט וידאו נדיר של אילן רמון ז"ל, שצולם ב-27.5.2001. רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון, הגיע אז מארה"ב לביקור מולדת כדי להשתתף בין השאר במפגש של בכירי וותיקי חיל האוויר, לציון 20 שנה לתקיפת הכור העירקי. במפגש השתתפו הרמטכ"ל לשעבר רפאל איתן ז"ל, הטייסים עמוס ידלין ודובי יופה, משפחתו של טייס חיל האוויר אהוד בן-אמיתי שנפל עם מטוסו ב-20 בינואר 1981, כמה חודשים לפני המבצע ואחרים. צפו בדברים המלאים של רמון ז"ל.

צוות הטייסים לפני התקיפה תכניות הכור (צילום: ארכיון צה
צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון

בנאומו המצמרר, שנמשך מספר דקות, סיפר אילן רמון על התחושות שלפני המבצע, על החשש שלא יחזור ממנו ועל הקשר שבין המבצע, לאימו ניצולת מחנה אושוויץ ולהכנות לטיסה לחלל שאליה התאמן בתקופה זו. הסרט הנדיר אותר לאחרונה במסגרת פרויקט הדיגיטציה שמבצע ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, שבמסגרתו מומרות עשרות אלפי שעות של סרטים וסלילים למדיה דיגיטלית, כדי לשמר את החומרים למען הדורות הבאים.

"בתור מטוס מספר שמונה, זה הזה שהיה תלוי בכיכרות מראש וזה שקיבל את הנ.צ ראשון, אני ידעתי והיה לי זמן לחשוב על זה", אמר אז רמון ז"ל בפתח דבריו. "הקטעים המעניינים לדעתי היו לפני. הביצוע היה ביצוע, כולנו ביצענו כמו שטייסים מתאמנים. לי היה קצת זמן לחשוב לפני, בתור אחד ששמו עליו את האיקס והיה אולי מתוכנן להיות הקורבן".

"אני רוצה לקשור את זה למה שאני עושה היום ולמשימת החלל, כי יש קשר", הוסיף, "הקשר העיקרי הוא במוצא שלי דווקא: אימא שלי היא ניצולת שואה, יצאה מאושוויץ בשן ועין. כמה ימים לפני שיצאתי היה ברור לי שיש סיכוי לא רע שאני נשאר שם. חזרתי ביום שישי אחר הצהריים מהטייסת וחשבתי בשביל מה אני עושה את זה. נזכרתי במוצא שלי, באושוויץ, במה שעבר על העם היהודי, ואמרתי שלא יכול להיות שיהיה כזה דבר. ושאם צריך שאני אישאר שם – אני אישאר שם. זה מה שעזר לי לצאת למשימה ההיא".