ילד בן 12 וגבר כבן 40 נהרגו באירוע רב נפגעים הערב (ראשון) בגבעת זאב, לאחר שטריבונה קרסה בבית כנסת ארעי ברחוב האתרוג השייך לחסידות קרלין. בשעות הערב, נכחו במקום כ-600 מתפללים. על פי דיווח של מד"א באירוע נפצעו 184 בני אדם, 5 מהם במצב קשה, 10 במצב בינוני והיתר במצב קל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על האירוע הקשה: "מתפללים לשלום הפצועים".

סיקור האסון בגבעת זאב ב-N12:

החסידות שמעורבת באסון קריסת הטריבונה בגבעת זאב

ההתרעות לפני האסון בבית הכנסת בגבעת זאב

אסון הטריבונה בגבעת זאב: המשטרה מעבירה אחריות

האירוע התרחש במהלך תפילת חג השבועות, אז נכחו במקום כ-600 מתפללים - עד שטריבונה עליה חגגו הנוכחים קרסה. מדיווח ראשוני, נראה כי המבנה הוקם במיוחד לצורך תפילת החג - וזוהי הפעם הראשונה שהתקיימה תפילה במקום. 

זירת האירוע ‎בגבעת זאב (צילום: שלו שלום, TPS)
זירת האירוע בגבעת זאב, הערב|צילום: שלו שלום, TPS
זירת האירוע בירושלים  (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
זירת האירוע בירושלים|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

כוחות הצלה רבים הגיעו למקום, בהם אנשי מגן דוד אדום וחילוץ והצלה. בנוסף, לאיזור הוקפצו גם לוחמי חטיבת החילוץ של פיקוד העורף, כוחות יחצ"א, כוחות רפואה מפיקוד המרכז ומסוקי חיל האוויר עם לוחמי יחידת 669 - על מנת לסייע לטיפול באירוע בגבעת זאב. בנוסף, מסוק חג מעל האזור על מנת לתת מענה.

על פי הודעת מד"א, 105 פצועים פונו לבית החולים שערי צדק, 2 מהם במצב קשה, 6 במצב בינוני ו-97 במצב קל. לבית החולים הדסה הר הצופים פונו 22 פצועים, בהם 1 במצב בינוני ו-21 במצב קל. לבית החולים הדסה עין כרם פונו 51 פצועים, בהם 3 במצב קשה, 3 במצב בינוני ו-45 במצב קל. לבית החולים שיבא תל השומר פונו 4 פצועים במצב קל, ולבית החולים שמיר אסף הרופא פונו 2 פצועים במצב קל.

 

קריסת מבנה בגבעת זאב‎
הטריבונה שהתמוטטה בבית הכנסת

אורי שחם, מנהל מרחב ירושלים במד"א אמר: "בסביבות 19:20 התקבלה קריאה, מכיוון שאנחנו ערוכים בכוחות גדולים בגלל המצב בימים האחרונים, שלחנו מעל 50 ניידות של מד"א וטיפול נמרץ. היו מתפללים לכודים".

פרמדיק מד"א, אבי שיף, שהגיע מהראשונים לזירה סיפר: "במקום הייתה המולה גדולה, מתפללים שהיו במקום סימנו לי להיכנס לתוך המבנה כשהם פצועים וצועקים לעזרה. עשרות פצועים בדרגות פציעה שונות שכבו אחד על השני בחלקה האחורי של הטריבונה שקרסה כשהם לכודים מתחת להריסות ולשברי המתכת".

זירת האירוע ‎בגבעת זאב (צילום: שלו שלום, TPS)
זירת האירוע בגבעת זאב, הערב|צילום: שלו שלום, TPS

שיף הוסיף: "תוך כדי הבדיקות הראשוניות והמיון הרפואי חילצנו את הפצועים בעזרת אלונוקות ופלטות של שולחנות החוצה מהמבנה אל האמבולנסים הרבים והניידות טיפול נמרץ של מד"א שהוזנקו לאירוע. מאות החובשים והפראמדיקים של מד"א העניקו לפצועים טיפול רפואי ופינו אותם לשלושת בתי החולים בירושלים, לבי"ח שיבא בתל השומר ולבי"ח שמיר אסף-הרופא".

כתוצאה מהעומס במקום, ליד הכניסה הצטבר פקק שמנע מכוחות הפינוי, החילוץ וההצלה להגיע. חובשי מד"א רצו עם אלונקות מרחק של יותר מקילומטר, על מנת להגיע למיקום המדויק. כוחות משטרה סרקו את בית הכנסת שבו אירע האסון, ומדיווח ראשוני מדובר במבנה שלא הושלמה הבנייה שלו, עם קירות בטון חשופים. גם נציגי חברת חשמל הגיעו לזירה, על מנת לבדוק האם יש כבלים חשופים במקום.

.

זירת האירוע ‎בגבעת זאב (צילום: שלו שלום, TPS)
זירת האירוע בגבעת זאב|צילום: שלו שלום, TPS

זירת האירוע ‎ בגבעת זאב (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90 )
זירת האירוע בגבעת זאב|צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90

יוסי אברהמי, ראש מועצת גבעת זאב, הגיע למקום האירוע ואמר: "אנחנו נכנסים להערכת מצב עם כל הכוחות. נשמע מהם, נבין מה בדיוק קורה בשטח. הפעלתי את מחלקת הרווחה כדי לטפל בכל העניינים הקשורים בנושא". כשנשאל האם הכיר פנייה של אזרחים למועצה, אמר: "אני לא רוצה להתייחס לזה. יכול להגיד שהמועצה פנתה לכל הגורמים שאמורים לטפל בשטח - פנתה והתריעה על הנושא הזה".

"גם אני הנחיתי את האנשים שלי לא לאשר את האירוע הזה בשום שלב", הוסיף אברהמי. "עוד היום אחר הצהריים שמנו מחסומים, עם שלטים שהאתר פה מסוכן. במשטרה אמרו לנו שהם מסירים אחריות מהאירוע. לשיטתי - אנחנו התרענו בפני הגורמים, יש לנו אסמכתאות ותיעוד לגורמים האלה, מתרכזים במצב הקשה, בטרגדיה ליישוב".

נציב כבאות ראשי, רב טפסר דדי שמחי, אמר לכתבנו: "היתה פה טריבונה שהתמוטטה בשורות האחרונות. עוד לא ידוע איך היא התמוטטה. אם היא התמוטטה - כנראה שהיה משהו שגרם לה להתמוטט, כי טריבונות שמאושרות כמו שצריך - לא מתמוטטות". שמחי הוסיף: "קיבלנו ידיעה ביום שישי שמתוכנן להתקבל פה אירוע. העברנו לרשות המקומית הודעה כתובה בה אמרנו שזה מה שהובא לידיעתנו, שהאישור לא גמור - ולכן אסור לקיים פה אירוע".

האירוע מתרחש כשבועיים וחצי אחרי האסון במירון, בו נהרגו 45 בני אדם - וכבר בשלב הראשוני ניתן להעריך כי גם את האסון הזה היה אפשר למנוע, לאחר התרעות ברורות שהתריעו מפני תקלה בטיחותית.