הסנגוריה הציבורית מפרסמת הבוקר (ראשון) דוח דו-שנתי (2019-2020) על תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה בישראל. הדוח מסכם את הליקויים המרכזיים שנמצאו בביקורים רשמיים ב-24 מתקני כליאה שתחת אחריות שירות בתי הסוהר, וב-7 מתקני מעצר שנמצאים בבתי המשפט.

על פי הדוח, תנאי המעצר והמאסר בישראל מוסיפים להיות קשים. בין השאר הדוח מצביע על צפיפות, שימוש לא-מידתי בכבילה של אסירים ועצורים, תנאים תברואתיים ירודים, מצב היגייני ירוד ובעיות מזיקים. גם תנאי האוורור צוינו כלקויים ונכתב כי הם "בלתי-נאותים" ומייצרים תחושת מחנק. בנוסף נטען כי ישנו מחסור בציוד בסיסי לאסירים לצד ליקויים באיכות ובכמות המזון, וליקויים במתן טיפול רפואי הולם.

אילוסטרציה (צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות)
דוח הסניגוריה הציבורית על בתי הכלא: "צפיפות רבה, תנאי היגיינה בעייתיים"|צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות

"צפיפות, מצב היגייני ירוד, רטיבות, לכלוך ובעיות מזיקים"

כך למשל, ב-15 מכלל מתקני הכליאה שנערכו בהם ביקורים, נשמעו תלונות מצד כלואים על ליקויים שונים בנוגע לטיפולים רפואיים. בין השאר טענו הכלואים כי הטיפול הרפואי שניתן להם הוא "ראשוני בלבד", וכי היחס לו זוכים האסירים מצד הסגל הרפואי הוא מזלזל ולא מעמיק. כמו כן, הועלו תלונות רבות מצד הכלואים על זמני המתנה ממושכים עד לקבלת טיפול רפואי, כולל במקרים שבהם עלה צורך למתן מענה רפואי ראשוני ומידי.

עוד נקבע בדוח כי חולים כרוניים המקבלים טיפול תרופתי קבוע נאלצים לעיתים להמתין עימו וזאת עד לקבלת המידע בעניינם מקופות החולים. בכמה מהמתקנים נמצאו גם ליקויים הנוגעים למערך הטיפול הפסיכיאטרי שכללו המתנה ממושכת של מספר חודשים לפסיכיאטר. בנוסף נמצא כי אין מענה טיפולי הולם לקטינים הסובלים מבעיות נפשיות מורכבות.

כלא אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"אין מענה טיפולי הולם לקטינים הסובלים מבעיות נפשיות מורכבות"|צילום: Shutterstock

"בחלק מהמתקנים המפגשים נערכים ללא אפשרות לשמור על פרטיות"

ב-17 ממתקני הכליאה נמצאו תנאים תברואתיים והגייניים ירודים – חלקם, לפי הדוח, עולים לכדי הזנחה של ממש. עוד עולות מהממצאים בעיות רטיבות ולכלוך, ובעיות מזיקים בתאים כמו פשפשים, מקקים וחולדות. על פי הסנגוריה הציבורית, תאי השירותים ברבים ממתקני הכליאה היו מלוכלכים ובמצב תחזוקתי ותברואתי בלתי-ראוי.

בית כלא ניצן
דוח הסניגוריה הציבורית: "בחלק מהמתקנים המפגשים נערכים ללא אפשרות לשמור על פרטיות"

הדוח מצביע גם על פגיעה בזכות ההיוועצות עם עורכי דין. ב-7 מתקני כליאה נמצאו בעיות המקשות על קיום מפגש בין עצורים ואסירים ובין עורכי דינם. כך למשל נכתב כי בחלק מהמתקנים המפגשים נערכים ללא אפשרות לשמור על פרטיות או על חיסיון השיחות, ובחלק אין תנאים ראויים לקיום המפגשים.

בנוסף, ב-5 מתקני כליאה נשמעו תלונות על פגיעה בפרטיות ובכבוד של הכלואים. תלונות רבות התייחסו לחיפושים שנערכו באופן פולשני ומשפיל. לפי הסנגוריה הציבורית, את סמכות החיפוש בהפשטה מלאה יש להפעיל בצורה מידתית, בשיקול דעת, לא באופן גורף ורק אם יש יסוד סביר להניח שהכלוא מנסה להעביר חפץ אסור.

סוגיות נוספות שעלו בדוח נוגעות למשבר הקורונה, ולשב"ס שנקט צעדים חריגים בעקבותיו, כך שזכויות הכלואים נפגעו דרמטית. בין הזכויות שנגרעו – ביקורי עורכי דין, ביקורי משפחות, התייחדות, חופשות, פעילויות שיקום ויציאת אסירים לעבודה. בנוסף, הסנגוריה הציבורית קובעת כי הצפיפות הרבה, תנאי ההיגיינה הבעייתיים ומצבם הרעוע של רבים מהמבנים, הקשו לשמור על תנאי תברואה נאותים, סוגיות ששנים נמצאות במוקד דוחות תנאי הכליאה של הסניגוריה הציבורית, אך לדברי הסנגוריה הן רלוונטיות מתמיד בדוח הנוכחי.

הסניגור הציבורי הארצי ד"ר יואב ספיר מסר בתגובה: הסניגוריה הציבורית רואה שליחות ציבורית חשובה בעריכת ביקורים רשמיים בבתי הסוהר ובשיקוף המציאות הקשה שמתרחשת מאחורי חומות הכלא לבעלי התפקידים השונים ולציבור. כמפורט בדוח זה המסכם עשרות ביקורים פרטניים, מאות ליקויים תוקנו בעקבות הערות הסניגוריה הציבורית. יחד עם זאת, המצב רחוק מלהשביע רצון ובמקרים רבים הוא מהווה הפרה של החוק ושל זכויותיהם הבסיסיות של הכלואים".

ד
ד"ר יואב ספיר: "המצב רחוק מלהשביע רצון ובמקרים רבים הוא מהווה הפרה של החוק"|צילום: תום גת

"פגיעה בצלם האנוש של האסיר היא בראש ובראשונה פגם מוסרי שיש לפעול לתקנו", הוסיף ד"ר ספיר. "בנוסף, פגיעה כזו מסכלת את האפשרות לשיקומם של האסירים ובסופו של דבר פוגעת באינטרס של החברה כולה. אנו מקווים שדוח זה יתרום להפקת הלקחים ולשיפור תנאי הכליאה בארץ. תשומת לב מיוחדת חייבת להינתן להחזרה על כנן של זכויות רבות שנשללו מהאסירים בתקופת הקורונה".

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: שיפור תנאי אחזקת האסירים והעצורים הוא חלק בלתי נפרד מייעודו של הארגון ואנו פועלים באופן נחוש ושיטתי לשדרג ולתקן ליקויים, ליישם את המלצות המבקרים, כשניתן, ועושים זאת בשקיפות מרבית. בהגינותם הרבה מציינים אנשי הסנגוריה ששב"ס מייחס חשיבות רבה לשמירה על זכויות ותנאי הכלואים, כמו גם ללמידת הביקורות הרשמיות ויישומן. אנו עושים "כל שלאל ידנו" ביכולתנו ובתקציבים העומדים לרשותנו, בשיפור התשתיות והתנאים. כאן המקום להבהיר שמדינת ישראל ושב"ס ניצבים בפתחו של מימוש פרויקטים לאומיים אשר מובילים למפנה בשיפור תנאי המחייה, ועוד יביאו לשיפור משמעותי בחודשים ובשנים הבאות".

רב-גונדר קטי פרי (צילום: דוברות שב
"שיפור תנאי אחזקת האסירים והעצורים - חלק בלתי נפרד מייעודו של הארגון". קטי פרי, נציבת שב"ס|צילום: דוברות שב"ס, חדשות

"באשר להתמודדות הארגונית עם מגפת הקורונה – מטבעם, בתי הסוהר והמעצר בעולם הוגדרו בין המקומות המסוכנים ביותר להדבקות ולהתפרצות הנגיף", הוסיפו בשב"ס. "שירות בתי הסוהר השכיל לזהות את האיום בצורה מידית, ובעזרת אנשיו, סגל הסוהרים והקצינים, הוא ביצע סדרת צעדים ומאמצים כבירים כדי לדאוג לבריאותם ולחייהם של המוחזקים במשמורתו. לאורך כל תקופת משבר הקורונה נעשתה בשב"ס חשיבה מתמדת לשמירה על האיזון המיטבי שבין השמירה על בריאות הכלואים לבין צמצום הפריבילגיות הניתנות להם בשגרה. לצד זה, ניתן מענה רצוף לכלואים ברמת הטיפול הרפואי, החיטוי, ההיגיינה וההסברה. נציין כי שירות בתי הסוהר זכה לשבחים והערכה מגורמים רבים לרבות בית המשפט העליון וערכאות משפטיות אחרות אשר ציינו את פעילות הארגון, וודאי בהשוואה לנתוני ההתמודדות של ארגוני כליאה מקבילים בעולם.