לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

דרישתו של ראש הממשלה נתניהו לצמצם את הפעילות בנתב"ג בתוך 24 שעות צפויה להיות מאושרת היום (ראשון), בצל החשש מ"ייבוא" קורונה מחו"ל ובעיקר כאלה שנדבקו במוטציות השונות. התקנות צפויות להיות מאושרות, למרות שלפי שעה הנושא לא ייכלל בדיון הממשלה שתתכנס בשעות הצוהריים. עשינו לכם סדר אילו הגבלות צפויות לחול בנתב"ג וכיצד זה הולך להיראות.

יש לציין כי בהמשך התגלעו קשיים פוליטיים בדרך לסגירת השמיים. בכחול לבן זועמים שלא קיבלו את התקנות לגבי נתבג" ולא את עמדת הייעוץ המשפטי. "מידרו אותנו מכל הדיונים שהיו בנושא. בלי הסברים מפורטים לא נאשר להביא את זה לממשלה", אומרים בסביבת גנץ. בנוסף דורשים בכחול לבן טיפול מיידי במוסדות החינוך במגזר החרדי. לפי שעה התקנות לגבי נתבג לא מובאות לישיבת הממשלה.

למה החליטו עכשיו, שבוע לפני סוף הסגר, לסגור את השמיים?

בדיון שנערך במשרד הבריאות הוצגה תמונה מדאיגה בנושא מוטציות נוספות שייתכן וקיימות בעולם - ועדיין לא ידוע אם הן עמידות מפני החיסון. משרד הבריאות חושש מפני ייבוא מוטציות ארצה שיקשו על הורדת התחלואה - מה שהביא אותו להמליץ לממשלה לסגור את השמיים לתקופה מוגבלת. בנוסף, קיים קושי ומורכבות בתהליך זיהוי המוטציות והדבר דורש זמן לערוך בדיקות לריצוף גנטי.

המוטציה הבריטית משתלטת על החיים שלנו (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
המוטציה הבריטית|עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

מתי ההחלטה תיכנס לפועל, ומי מחליט עליה?

הממשלה צפויה לאשר היום את תקנות סגירת השמיים ומועד כניסת התקנות לתוקף. ההגבלות יחולו על טיסות נוסעים למשך 14 יום וייכנסו לתוקף לאחר אישור הממשלה.

לכמה זמן ייסגרו השמיים?

ההגבלות יחולו למשך שבועיים מרגע שההחלטה תיכנס לתוקף.

מה עושים ישראלים שנמצאים בחו"ל כרגע? האם הם לא יוכלו לחזור?

התשובה היא שמסתמן שכן יאפשרו כניסת ישראלים ששוהים בחו"ל וצפויים להגיע לישראל. היום צפויה להתקבל ההחלטה הסופית בנושא לאחר ישיבת הממשלה ויוחלט באילו תנאים ישראלים יוכלו לשוב לישראל, עד מתי הם יוכלו לחזור והאם יאפשרו טיסות חילוץ לאחר כניסת ההגבלות לתוקף.

למי כן יאשרו לנסוע לחו"ל?

לפי התקנות החדשות, יאושרו טיסות רק במקרים חריגים כגון הלוויות, טיסות דיפלומטים וכניסת עובדים זרים. הכניסה או היציאה מישראל תתאפשר רק במקרים חריגים שיאושרו ע"י ועדה בראשות מנכ"לי משרדי הבריאות והתחבורה. עם כניסת התקנות לתוקף, צפויים לגבש מתווה נפרד למקרים הומניטריים שיצריכו טיסות מיוחדות. במקביל, טיסות המטען יימשכו כרגיל.

בדיקת קורונה בנתב
בדיקת קורונה בנתב"ג, ארכיון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מה עושה ישראלי שרכש כרטיסים לחו"ל לפני קבלת ההחלטה? (מה לגבי הכסף ששילם ומה עליו לעשות?)

כל מי שרכש כרטיס טיסה יוכל לבטל אותו בתוך 14 ימים מיום ביצוע העסקה (או 4 חודשים אם הנוסע מעל גיל 65) ועד 7 ימים לפני הטיסה. דמי הביטול יעלו 5% משווי העסקה או 100 שקל על פי הנמוך מביניהם, עבור כל כרטיס.

אפשרות נוספת היא ביטול בהתאם לתנאי הביטול שסוכמו עם העוסק. תוכלו לבטל את כרטיס הטיסה שלכם אם מועד הטיסה השתנה עד כדי הפרת הסכם ההתקשרות ובהתאם למדיניות חברת התעופה או בהתאם להוראות חוק הגנת הצרכן.

עם זאת, חשוב להדגיש שסגירת השמיים לא מהווה תנאי להחזר הכספי. ההחזר יינתן אם הטיסה התבטלה לחלוטין, אם רכשתם כרטיס עם אפשרות להחזר מלא או אם מבטלים בתוך 14 ימים מיום ביצוע העסקה כפי שפורט לעיל. יש לציין שגם בתקופת הסגר הקודם לא ניתנו החזרים כספיים בכל המקרים, והסגר או ההגבלות לא מהוות תנאי להחזר כספי אם הטיסה מתקיימת בכל זאת.

מדוע לא להשאיר את המצב הקיים שבו שולחים אנשים לבידוד אחרי שחוזרים מחו"ל?

אחת הסיבות להחמרת ההגבלות וסגירת השמיים היא התפשטות המוטציות השונות בישראל וייבוא מוטציות חדשות לארץ. זאת ועוד, קיימות מעט מדינות שמבצעות בעצמן בדיקות לריצוף גנטי כדי לזהות אם הנבדק נדבק באחת המוטציות. לכן במשרד הבריאות חוששים שגם במדינות שנחשבות ל"בטוחות" - ישראלים יוכלו להידבק באחד הזנים החדשים של הקורונה לפני שהם שבים לישראל.

אחת הדוגמאות לכך היא דובאי, שבשבוע האחרון 4 ישראלים ששבו ממנה התגלו כמאומתים למוטציה הדרום אפריקנית לאחר נחיתתם בארץ.

מה לגבי מחוסנים וחולים שהחלימו?

מסתמן שההגבלות יחולו גם על מי שהתחסן פעמיים וקיבל תעודת מתחסן. היום צפויה להתקבל החלטה סופית בנושא - ויוחלט אם לאסור טיסות גם על מתחסנים שקיבלו תעודת מתחסן.

ירון אברהם השתתף בהכנת הכתבה.