השגרה שהכרנו לפני מגפת הקורונה עוד לא שבה אלינו במלואה. למרות נתוני התחלואה הנמוכים והיקף ההתחסנות הגבוה באוכלוסייה בישראל, ישנן הגבלות שהטילה הממשלה ועדיין בתוקף. במשרד הבריאות ידונו לאחר חול המועד אילו הגבלות נוספות ניתן להסיר והדגש יהיה על הקלות במערכת החינוך וביטול עטיית המסכה בשטחים פתוחים. עד אז, זו היא רשימת ההגבלות המלאה שעבירה עליהן עלולה להוביל לקבלת קנס כספי. N12 עושים סדר:

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חובת עטיית מסכה

נכון להיום, חלה חובה לעטות מסכה גם בשטחים פתוחים וגם בשטחים ציבוריים. גם מחוסנים בשתי מנות חיסון, מחלימים ובעלי תו ירוק נדרשים לעטות מסכה כל העת ולא יכולים להסיר אותה.

הגבלות במערכת החינוך

החל מהשבוע אין בישראל יישובים שצבעם מוגדר "אדום" על פי מתווה הרמזור ומערכת החינוך יכולה לפעול תחת הגבלות בכל רחבי הארץ. מלבד כיתות י"א-י"ב עם שיעור התחסנות גבוה - שכבות א'-ג' נאלצות ללמוד בקפסולות. מדובר בקבוצות קבועות של עד 20 תלמידים בכיתה, שיכולים לעבור בין שתי קבוצות לכל היותר - כיתות או מגמות קבועות. אנשי הצוות החינוכי יכולים להיפגש עם ארבע קבוצות לכל היותר. השילוב של ההגבלות הללו גורם לביטול של שיעורים רבים וללמידה חלקית במהלך השבוע, ובתור חלופה חלק מהשיעורים מתנהלים בזום בלמידה מרחוק.

תלמידי תיכון (צילום: פלאש/90 )
הלימודים עדיין לא חזרו לשגרה|צילום: פלאש/90

התקהלויות

ההתקהלויות מוגבלות עד 20 אנשים בחלל סגור ועד 50 בשטח פתוח. אם מקום ההתקהלות כולל גם חלל סגור וגם שטח פתוח – עד 50 אנשים. תחת התנאי הזה יש גם לחגוג את החגים, פסח, פסחא ורמדאן. 

בתי עסק

המסחר ממשיך להיות כפוף להגבלות על הכנסת לקוחות.

חנויות חיוניות - אדם אחד לכל 7 מ"ר או עד 20 אנשים - הגבוה מביניהם.

חנות קטנה (פחות מ-300 מ"ר) - אדם אחד לכל 7 מ"ר או עד 20 אנשים.

חנות גדולה (יותר מ-300 מ"ר) - אדם אחד לכל 15 מ"ר.

הפעלת דוכנים - שמירה על מרווחים (לפחות 4 מטרים לדוכנים בשורה או 6 מטרים לדוכנים המוצבים במקביל) או מחיצה.

דוכני מזון - המזון יהיה ארוז מראש או שייארז בעת המכירה, ללא אכילה במקום.

שווקים, ירידים ודוכנים - בשטח פתוח תפוסה: אדם אחד לכל 15 מ"ר ולא יותר מ-300 אנשים.

מסתערים על המסעדות (צילום: n12)
לא יותר ממאה אנשים במסעדה|צילום: n12

מלונות

הכניסה למלונות היא רק לבעלי תו ירוק בלבד וילדים מתחת לגיל 16 יכולים להיכנס רק בהצגת תוצאה שלילית לקורונה בבדיקת PCR. התפוסה בחדרי האוכל מוגבלת ל-50% ולא יותר מ-300 אנשים, שמירת מרחק של שני מטרים בין שולחנות וללא הגשה עצמית.

אירועים

אירועי ספורט, אירועי תרבות, כנסים וטקסים, חוגים למבוגרים, מסיבות, אולמות וגני אירועים, פסטיבלים, תיאטרונים ובתי קולנוע - כל אלו פועלים רק תחת התו הירוק, בהזמנת כרטיסים מראש ועם הגבלות ההתקהלות הבאות:

באולם סגור שבו פחות מ-5,000 מושבים - עד 75% מהתפוסה המותרת ולא יותר מ-1,000 אנשים.

באולם סגור שבו יותר מ-5,000 מושבים - עד 30% מהתפוסה המותרת ולא יותר מ-3,000 אנשים.

במקום פתוח שבו פחות מ-10,000 מושבים - עד 75% מהתפוסה המותרת ולא יותר מ-3,000 אנשים.

במקום פתוח שבו יותר מ-10,000 מושבים - עד 30% מהתפוסה המותרת ולא יותר מ-5,000 אנשים.

הקהל בישיבה בלבד וככל האפשר ללא הפסקות וללא ריקודים, ללא אכילה ושתייה במקום ועם כניסה ויציאה מדורגת למקום האירוע. בכל האירועים האלו יש למנות סדרנים ולהקפיד על שלטים וחיטוי.

הופעה של עברי לידר באצטדיון בלומפילד בת
הופעה של עברי לידר באצטדיון לאחר ההקלה בהגבלות |צילום: נעה סגלוביץ, n12

מקומות בילוי

במסעדות, בתי קפה וברים (שלא מתקיים בהם אירוע) הישיבה בפנים תהיה בכפוף להגבלה של התו הירוק. התפוסה היא עד 75% ולא יותר מ-100 אנשים. שמירת מרחק 2 מטרים בין שולחנות ולפחות כיסא ריק בין האנשים שאינם גרים יחד בישיבה על הבר. ישיבה בחוץ בתפוסה של עד 100 אנשים. שמירת מרחק שני מטרים בין שולחנות ולפחות כיסא ריק בין אנשים שאינם גרים יחד בישיבה על הבר.

התחבורה הציבורית פועלת ב-75% תפוסה.

פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש התייחס בריאיון לעודד בן עמי לביטול חלק מההגבלות על הציבור: "את הצעדים צריך לעשות באחריות: נפתח את מערכת החינוך ונצמצם את הקפסולות בצורה הדרגתית ובטוחה. גם לגבי המסכות נדון ונקבל החלטה, אך בכל מקרה עדיין נצטרך להשתמש במסכות בתוך המבנים. אנחנו יודעים כבר הרבה זמן שהמסכה לא מונעת שום דבר כשאתה צועד לבדך ולכן נדון איך להסיר את ההגבלה בצורה כזו שהמסר יהיה ברור שאפשר להסיר את המסכות בשטחים פתוחים - אבל כשנכנסים למקום צפוף או לחנויות אז משתמשים במסכה. אנחנו לא רוצים להקשות על הציבור, אנחנו רוצים שהמסר יהיה ברור ושאנשים יבינו היטב מתי כן ומתי לא, ואני מעריך שנצא בקרוב עם החלטות בעניין".

חלק מהמומחים תומכים בהחלטה לפתוח את המשק בזהירות ולשמר את ההגבלות. פרופ' יהודה אדלר, דקאן בית הספר למקצועות הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, אמר: "רק אתמול נחשפנו לווריאנט הישראלי, הקורונה עדיין כאן ונראה שהיא מסרבת להיעלם, זה מצריך מאיתנו להמשיך ולהתנהל בזהירות במידת האפשר, להמשיך ולעטות מסכות, לשמור על הצעירים והצעירות שעדיין לא מחוסנים ולהיות ערניים להתפתחויות בנגיף".