כחודש לאחר נחיתות הזפת הראשונות בחופי ישראל, המשרד להגנת הסביבה הודיע הבוקר (רביעי) על סיום אירוע "זפת בסערה" במסגרתו הוחלט על הורדת מצב החירום והמשך פעילות ממוקדת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במשרד ציינו כי הרשויות המקומיות שבתחומן נמצאים החופים שהזדהמו ימשיכו בפעולות ניקוי ממוקדות בהתאם לתמונת מצב שעולה ב"רמזור החופים" ושטרם הגיעו עדיין לדרגת "כחול" - שמשמעותה זיהום קל עד נקי, לרבות חופים סלעיים הנדרשים לפעולות ניקוי בהמשך. "המשרד להגנת הסביבה ימשיך ללוות את הרשויות המקומיות בהתאם לתמונת המצב בחופים ולתמוך בהן", נמסר.
היעדים שהושגו בשבועות האחרונים, כך לפי המשרד, כוללים ניקוי אינטנסיבי של החופים: מתוך 101 חופים מוכרזים בישראל, 83 עברו את מדד זפת בחופים - 82% מהחופים, שהוחזרו לפעילות לציבור.
61% מהחופים בישראל מוגדרים כעת נקיים או ברמת זיהום קל מאוד; 36% מוגדרים עם זיהום קל עד בינוני, ורק 3% מהחופים הם ברמת זיהום משמעותי - רובם חופים סלעיים שכאמור יטופלו גם הם.
יותר מ-650 טון פסולת זפת מעורבת מהחופים פונו מהחופים, יותר מ-83% מהפסולת שנחתה. במשרד להגנת הסביבה ציינו כי "פעולות הפינוי צפויות להסתיים בתקופה הקרובה", אך לא ציינו מתי, והודיעו כי יקימו בעתיד צוות ליווי לרשויות החופיות לאיתור גושי זפת ותיבחן אפשרות של ניקוי תת-ימי על פי סקרים אלו. מהיום תימשך הפעילות בחופים להשלמת הניקיון, תוך תיעדוף על פי קריטריונים תפעוליים ואקולוגיים ועדכונים בהתאם למצב בשטח.
במשרד ציינו כי במקביל לכך יקדמו תביעת פיצויים בגין נזקי הזיהום מול הקרן הבין-לאומית שמבטחת נזקי זיהום ים וחופים משמן. "לאחר חודש אינטנסיבי במיוחד, אנו עוברים לשלב הבא, וממשיכים ללוות את הרשויות החופיות בהמשך פעולות ניקוי ופינוי הזפת, כדי להביא לניקיון מלא של החופים", מסרה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל.
השרה סיכמה: "אנו מודים לעובדי המשרד, הרשויות המקומיות, המתנדבים והארגונים הסביבתיים ובראשם אקואושן, שבעזרתם האירוע טופל במהירות וביעילות. אנחנו ממשיכים בפעולות מול הקרן הבין-לאומית במטרה לתבוע פיצויים על הפגיעה החמורה בחופי ישראל".