פרסום ראשון: הפרקליטות הגיעה להסדר מותנה עם סייעת בגן במרכז הארץ, שתועדה במצלמות האבטחה כשהיא תוקפת תינוקות בגילי שנה עד שנתיים. לטענת הפרקליטות, מדובר בעבירות אלימות ברף נמוך, ולכן אם החשודה תעמוד בתנאי ההסדר, התיק ייסגר ללא הרשעה והיא תוכל לחזור לעבוד עם ילדים בעתיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חקירת המשטרה החלה לפני יותר משנה, אחרי שהתקבלה תלונה על סייעת אחרת בגן בחשד שהכתה פעוטות. בעקבות כך, המשטרה אספה את הסרטונים שהוקלטו במצלמות האבטחה. לאחר הצפייה בסרטונים, התברר לשוטרים כי גם הסייעת שאיתה כאמור הגיעה הפרקליטות להסדר מותנה התנהגה באלימות כלפי תינוקות בגן.

למרות החקירה נגדה, הסייעת המשיכה לעבוד בגן כמעט חודש שלם עד שרשת המעונות האחראית על הגן עודכנה על החקירה - והיא הושעתה. רק כעבור יותר משנה, בחודש שעבר, ההורים לילדים שהותקפו בגן עודכנו על מקרי האלימות כלפי ילדיהם מבלי שידעו על כך בזמן אמת.

"התקשרו אליי פתאום מהפרקליטות, אמרו לי שהילדה שלי נפגעה בגן וקראו לי לראות את הסרטון", תיארה בדמעות ר', אימא לילדה בת שנתיים במעון. "הזיכרון ממה שרואים בסרטון לא מרפה ממני. הילדה שלי עומדת עם פעוטה נוספת כבת שנתיים, כשפתאום נכנסת המטפלת החשודה בעצבים נוראיים, הולכת במהירות לבת שלי ולילדה השנייה וזורקת אותן על המיטה. אחר כך היא כיסתה לבת שלי את הראש עם שמיכה. בסרטון רואים את הבת שלי מנסה להרים את הראש והסייעת בתגובה דוחפת את הראש שלה חזק למטה, כל זה רק מסרטון של יום אחד בגן. הם לקחו סרטונים רק מהיום הזה, מי יודע מה היה בשאר הימים".

האם המשיכה לתאר את התחושות כשגילתה שבתה הותקפה. "זה היה הלם. והמון האשמה עצמית. איך לא שמתי לב לסימנים? גם בעלי לקח את זה מאוד קשה. זו ילדה שניסינו להביא לעולם במשך 6 שנים. הייתי בהלם שאי אפשר לתאר, שהנה, גם אנחנו נכנסנו לסטטיסטיקה הזו של הורים לילדה שהותקפה בגן".

כאמור, לפני ימים אחדים הודיעו בפרקליטות לר' כי הם הגיעו להסדר מותנה עם הסייעת החשודה בתקיפת בתה. לטענתם, מדובר בעבירת אלימות ברף הנמוך ולכן הוחלט לפעול לסגירת התיק בהתאם להסדר.

"לא יהיה לה רישום פלילי. זה לא יעלה על הדעת! היא תוכל לטפל בילדים אחרים. פעוט לא יודע מה זה רף נמוך ורף גבוה, הוא יודע שיש מבוגר שאמור היה לאהוב אותו ולשמור עליו, ובמקום - נהג בו באלימות", אמרה ר' בזעם. "אנחנו בתחושה מאוד קשה. איך זה יכול להיות? היא זרקה את הילדה שלי. יש כאן ראיות חד משמעיות, ואתם הולכים להסדר?".

עו"ד אורנית בן שושן, מעמותת דור איתן לקידום מעמד הילד: "דווקא בימים אלו בהם גבר השיח הציבורי והמדיני בנוגע לחשיבות החמרת הענישה למתעללים בחסרי ישע, אנו עדים למקרה שבו המדינה בוחרת ללא נימוק המניח את הדעת לא להגיש כתב אישום נגד מטפלת. פעוט חסר ישע נמצא בשלב התפתחותי קריטי. במיוחד בגיל הרך ההתעללות בפעוט היא חוויה קשה, שיתכן ותשפיע על התפתחותו ותפיסת עולמו אשר מתעצבות בגילים אלה. אנו מצפים מהפרקליטות לפעול בשקיפות מלאה ולהסביר מה נבחן כהגדרתה ״רף נמוך״ שבגינו נסגר התיק בהסדר מותנה - דבר שלא יעלה על כל בר דעת".

עו
עו"ד אורנית בן שושן, צילום: יובל כהן אהרונוב

תגובת הפרקליטות: "התיק הועבר לפרקליטות בפברואר 2020. לאחר בחינת התיק ומכיוון שזהות הורי הפעוטות שנפגעו על ידי החשודה לא הייתה ידועה, התבקשה השלמת חקירה. לאחר השבת התיק מהשלמת החקירה לפרקליטות והשלמת הטיפול בו, עדכנה הפרקליטה המטפלת את הורי הפעוטות שנפגעו ונפגשה עימם על מנת להציג להם את הסרטון.

ההחלטה להגיע להסדר מותנה התקבלה לאחר בחינת מכלול הראיות בתיק, בשים לב לכך שמדובר בעבירות ברף חומרה נמוך, הודיית החשודה במעשים, נסיבותיה האישיות ובהתחשב באופן הטיפול והסנקציות במקרים דומים. הורי הפעוטות עודכנו בהחלטה זו. החשודה טרם נתנה הסכמתה להסדר. ככל שלא תסכים להסדר, יוגש נגדה כתב אישום. על פי הנחיית היועמ"ש בנושא, לא ניתן להעביר את טיוטת כתב האישום עד שהחשודה חותמת על ההסדר המותנה וממלאת את כל תנאיו.

באשר לעיסוקה של החשודה- בנסיבות תיק זה ובדומה למקרים דומים הוחלט כי תנאי זה לא ייכלל במסגרת ההסדר המותנה, וככל שהיה נכלל בהסדר, הוא היה בתוקף מקסימלי של שנה".