עשרות פעילי סביבה, ובהם תושבים משכונת נווה גן ברמת השרון, פשטו בלילות האחרונים על השדות הסמוכים לבתיהם, במטרה להציל את אוכלוסיית "טריטון הפסים", דו-חי נדיר שנמצא בסכנת הכחדה חמורה בארץ. המבצע נעשה בשיתוף החברה להגנת הטבע, ועד כה נאספו מאות בעלי חיים שהועברו לכפר הירוק.
הטריטונים חיים בבריכות הנמצאות בתוך השדות, שמיועדים לבנייה. על פי הערכת החברה להגנת הטבע, באזור נמצאת אוכלוסייה של עשרות אלפי פרטי טריטון הפסים. מלבדם נמצאים בשדות מיני דו-חיים נדירים נוספים, ובהם: אילנית מצויה, קרפדה ירוקה וחפרית מצויה. לדברי המשתתפים, עבודות עפר ותשתית כבר החלו לפגוע בחלק מהשטח.
במסגרת המבצע, טריטונים בוגרים וראשנים מועברים לבריכות החורף של הכפר הירוק. בחברה להגנת הטבע מבקשים להדגיש כי בדרך כלל אסור להוציא בעלי חיים מסביבת המחייה הטבעית שלהם, והמבצע נערך רק בליווי אקולוגי ובאישור של רשות הטבע והגנים. בימים הקרובים, לאחר מערכת הגשם, יבדקו הפעילים את האזורים שהוצפו, בחיפוש אחר טריטונים בוגרים נוספים, שגם אותם יעבירו.
רוני שושן, אקולוג הכפר הירוק, מסביר כי העתקת הטריטונים לכפר אינה תחליף לשטח ההצפה הטבעי של רמת השרון, שמהווה את בית הגידול המתאים ביותר לחיות הבר. הוא מסביר: "גם הבריכות שנוצרו על ידי הכפר הירוק מאוימות בהריסה בגלל תוכניות תשתית של העיר, שבתכנונן לא התחשבו בערכי הטבע".
בשנים האחרונות, החברה להגנת הטבע וקבוצת תושבים הגישו התנגדויות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה נגד תוכנית רש/800, שמקדמת רשות מקרקעי ישראל בעמק גלילות הצמוד לשטח המדובר. הם טוענים שיש לטפל בניקוז במקום בהתבסס על התשתיות הטבעיות, ולהגדיל את השטחים הטבעיים בתוכנית, לצד שמירה על ערכי הטבע.
לפני שבועיים בגשם הראשון יצאתי עם קבוצה קטנה של אנשי טבע לשטחי ההצפה בסמוך לנווה גן. וזה היה מטורף. מתוך חריצי הקרקע...
Posted by Rony Shoshan on Monday, November 16, 2020
"בתי הגידול הלחים מאוימים בארץ ובעולם, והם נעשו נדירים ביותר במישור החוף עקב בנייה, זיהום וניקוז", אומר אורן אוסטר, פעיל סביבה. "לכן, אנחנו נלחמים על בית הגידול החשוב הזה. מדינת ישראל התחייבה להגן על בתי הגידול הלחים, אבל לא נראה שיש כוונה לממש את ההבטחה".
רוצים להצטרף להעתקת הטריטונים? חפשו את קבוצת "מבצע הצלה לבריכת החורף בנווה גן" בפייסבוק.