בשבוע החולף ספג המגזר החרדי ביקורת רבה על רקע העלייה בתחלואה והפרת הנחיות בחלק מהערים. ואולם, כעת מסתמן כי מוקד התחלואה החדש עבר אל החברה הערבית. בימים האחרונים חלה עלייה ניכרת בשיעור התחלואה בכמה מן הערים הערביות, וממונה הקורונה פרופ' רוני גמזו צפוי להמליץ ביום ראשון על הטלת סגר במג'דל שמס שמוגדרת כעת "אדומה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד יציע גמזו להטיל הגבלות, ובהן עוצר לילי, על ערים שאינן אדומות אך עושות מתקרבות לכך עם עלייה ברמת התחלואה. ההערכה היא כי בין הגורמים לעלייה בתחלואה בחברה הערבית עומדת חזרתה של עונת החתונות במגזר, ופתיחת חלקים גדולים מהמסחר והחנויות בניגוד להנחיות.

במקביל, הדיון על פתיחת בתי הספר מוסיף לעורר מחלוקות ופגישתם של נציגי משרדי החינוך, הבריאות והאוצר הסתיימה היום ללא הכרעה. עם זאת, בקבינט הקורונה שואפים להביא לפתיחה, ולו חלקית, של כיתות א'-ד' כבר בשלב הבא של תוכנית היציאה מהסגר. לפי שעה המתווה המסתמן במערכת החינוך כולל פתיחה של כיתות א'-ב' במתכונת חלקית, שלושה ימים בשבוע בלבד בשילוב של למידה בחוץ, ופתיחה של כיתות ג'-ד' בקפסולות.

הפרויקטור פרופסור רוני גמזו (צילום: דוברות הכנסת/שמוליק גרוסמן)
שבוע אחרון של הפרויקטור. מי ימלא את מקומו?|צילום: דוברות הכנסת/שמוליק גרוסמן

באשר לשוק העבודה - מסתמן כי השלב ההקלות הבא יכלול פתיחה של מספרות ומכוני יופי, כמו גם פעילויות של "אחד על אחד" כדוגמת שיעורי נהיגה ואימונים אישיים, גם הרפואה המשלימה צפויה לחזור לפעילות. עם זאת, צפוי קרב גדול על פתיחת המסחר. בדרג הפוליטי תומכים בפתיחת חנויות הרחוב, וכך גם גורמים מסוימים במשרד הבריאות. על כל פנים, כל החלטה שתתקבל ביום ראשון תאושר לקראת סוף השבוע בהתאם לנתוני התחלואה.

נפרדים מהפרויקטור

פרופ' רוני גמזו הבהיר כי השבוע הקרוב יהיה האחרון שלו בתפקיד ממונה הקורונה. המועמד המרכזי להחליף אותו הוא נחמן אש, קצין הרפואה הראשי בצה"ל לשעבר. אש כבר הביע נכונות לקבל על עצמו את התפקיד בתנאים זהים לאלו של גמזו. שר הבריאות יולי אדלשטיין שואף להכריע בעניין לכל המאוחר עד יום שני הקורב.

ואולם, גורמים בקבינט יוצאים בביקורת חריפה וטוענים: "צריך לבטל את מוסד הפרויקטור. הוא פשוט מיותר. זה אולי נוח שיש מישהו להפיל עליו את האשמה, אבל זו לא פונקציה שבאמת צריך כדי לנהל את המלחמה בקורונה. גמזו התנהל כמו פוליטיקאי ולו צריך עוד אחד כזה בתוך הקבינט".

ביקורת זו מגיעה על רקע ההבנה המחלחלת בקבינט הקורונה ובמשרד הבריאות כי המאבק במגפה נכנס כעת לשלב מורכב במיוחד, עם דעיכת תחושת הדחיפות בקרב בציבור, וכניסה לשלב סיזיפי יותר של שימור ההנחיות בשטח. על כן, יטענו מקבלי ההחלטות, ככל שיהיו יותר גורמים שינסו לנהל את המשבר כך הדבר ייעשה מורכב יותר. בין האפשרויות שעל הפרק - להשאיר את הסמכויות אצל מנכ"ל משרד הבריאות.