הסתבכות נוספת לסדרה "מחוז ירושלים": אחמד עליאן, תושב צור באהר במזרח ירושלים, הגיש תביעת נזיקין בשווי 920 אלף שקלים לבית משפט השלום בנצרת כנגד המשרד לביטחון פנים, הפקת הסדרה "קודה תקשורת" ותאגיד השידור הישראלי. בתביעה שהוגשה באמצעות עורך הדין מוחמד רחאל נטען כי: נגרם לעליאן עוגמת נפש, פגיעה בפרטיות, פגיעה בשמו הטוב, פגיעה בעבודתו, נזק נפשי, נזק חברתי ונזק כספי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

טרם התפוצצות הפרשה זכתה סדרת הדוקו־דרמה "מחוז ירושלים" להצלחה רבה. הסדרה תיעדה את פעולתם של שוטרי יחידות המודיעין, הבילוש, יס"מ אופנועים ומשמר הגבול במחוז ירושלים של משטרת ישראל. הסדרה זכתה להצלחה עצומה עם קרוב למיליון צפיות בכל פרק ביוטיוב ובכל פלטפורמות ה-VOD בישראל. בעקבות בידוי עובדות בסדרה, היא הוסרה מהאינטרנט.

רובה שנתפס בעבר במזרח י-ם (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
איתור הנשק הפיקטיבי שודר. אילוסטרציה|צילום: דוברות המשטרה, חדשות
אחמד עליאן
התובע, אחמד עליאן

"בכפר של עליאן התפרסם שבביתו נמצא נשק והוא שוחרר אפילו ללא מעצר. הוא קיבל הרבה טלפונים מאנשים שחשבו שהוא עבריין ומשת"פ", נכתב בכתב התביע שהוגש לבית המשפט. "המקרה גרם לעליאן לנזק חברתי עצום. תושבי הכפר כולל החברים שלו החרימו אותו, ועבודתו נפגעה. כמו כן אף אחד לא רצה לדבר איתו, והא נכנס לדיכאון ומצב נפשי קשה. דבר זה גרם לו להסתגר בביתו למשך חודשים, והוא אפילו לא יצא לעבוד".

לדברי עו"ד רחאל, "המעשים שתוארו לעיל גרמו לתובע עוגמת נפש, פגיעה בפרטיות, פגיעה בשמו הטוב, פגיעה בעבודתו, נזק נפשי, נזק חברתי ונזק כספי, הבחירה של הנתבעות לצלם את התכנית הזו במגזר הערבי אינה בכדי. התנהלות קלוקלת זו באה להכתים ציבור שלם, הציבור הערבי".

עו
עו"ד מוחמד רחאל|צילום: דניאל יחזקאל

פרשת "הנשק השתול" נחשפה על ידי עיתונאי "הארץ" ניר חסון בחודש אוגוסט אשתקד. על פי הפרסום שוטרים שתלו נשק בביתו של תושב מזרח ירושלים ותיעדו את מציאתו בסדרה התיעודית "מחוז ירושלים" של תאגיד השידור הציבורי. בכתב התביעה נכתב כי לאחר שקיבל סרטון מתוך הסדרה מחברו, התובע זיהה את הכניסה לכפר שלו, ואז את הבית שלו, ורואים שמצאו בביתו נשק מסוג M16. זאת למרות שהתובע שוחרר מחקירת המשטרה ונאמר לו שלא נמצא בביתו אמצעי לחימה ו/או נשק.

עם הגשת התביעה מספר עו"ד מוחמד רחאל, סנגורו של עליאן כי: "מדובר במעשים חמורים ביותר, אשר מטילים רפש בציבור שלם - הציבור הערבי. ההחלטה לערוך את הצילומים בבתים של ערבים ובמיוחד במחוז ירושלים אינה בכדי! זוהי התנהלות קלוקלת שבאה על רקע גזעני אותה יש לגנות. ברור לכל כי פרסום כדוגמת הפרסום הזה יש בו כדי לסכן את חיי מרשי ולכל הפחות הדבר יביא לחרם חברתי. ברור ששום פיצוי לא ישיב למרשי את אשר איבד כתוצאה מהפרסום אשר שם את חייו כעיסה ללא נחתום".


ממשטרת ישראל נמסר: "כתב התביעה התקבל במשטרה ואנו נשיב לו בבימ"ש באמצעות הפרקליטות כמקובל. כפי שציינו בראשית השנה בפרסום קודם בנושא בלא קשר לכך, הרי שמשטרת ישראל ביצעה תחקיר מקיף שעיקרו פורסם ביוזמתנו, ובעקבותיו בוצע הליך סדור של הפקת לקחים והידוק תהליכי פיקוח ובקרה בכל הנוגע להתקשרות עם חברות הפקה לצורך מניעת הישנות מצב דומה בעתיד".

מ"כאן" נמסר בתגובה: "חברת קודה, שהפיקה את התוכנית, לקחה אחריות מלאה על האירועים החמורים והבהירה- בעל פה ובכתב- שלכאן לא היה כל חלק  בעניין".

מקודה תקשורת נמסר: "מחוז ירושלים" הינה תוכנית דוקו דרמה העושה שימוש באילוסטרציות. לצערנו לא הובהרו כראוי לצופה קטעי האילוסטרציה בתוכנית. קודה, התנצלה בפני מי שנפגעו ואף קיבעה קוד אתי קפדני לעתיד.מלצד זאת יש לזכור כי לכל אורך התוכנית פעלה קודה בהנחיה צמודה ובאישור גורמי האכיפה והיעוץ המשפטי של משטרת ישראל".