הכניסה לגברים בלבד: דווקא בתקופת הקורונה כשישנו מחסור בחובשים בשל המתנדבים הנמצאים בקבוצות הסיכון, בסניף פתח תקווה של איחוד הצלה, מתעקשים להדיר נשים ולקבל רק גברים להתנדבות בארגון ולהכשרה בקורס חובשים. אחת מהנשים: "זה חמור מאוד, הדרת נשים". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפחות 6 נשים שביקשו להצטרף כחובשות מן המניין בארגון, נתקלו בסירובים חוזרים ונשנים, ללא הסברים מספקים. עו"ד קלרה שמורק, תושבת פתח תקווה, היא אחת הנשים שביקשו להתנדב באיחוד הצלה פתח תקווה וסורבה. היא סיפרה בשיחה עם N12: "בעלי ואני פנינו כל אחד בנפרד בבקשה לעבור קורס חובשים. הם אמרו לנו 'נקבל אותו לקורס אבל אנחנו לא מוכנים לקבל אותך'. מאז פניתי שוב ושוב למנהל הסניף ובכל פעם שאני פונה אליו הוא אומר 'אני אטפל בזה' ונעלם".

עו"ד שמורק הוסיפה: "אפילו בבני ברק יש נשים מתנדבות באיחוד הצלה, ופה בפתח תקווה יש הדרת נשים. זה שלמנהל הסניף יש בעיה עם נשים זה לא אומר שהוא יכול למנוע מנשות פתח תקווה להתנדב כחובשות באיחוד הצלה. אני חושבת שזה מאוד חמור שבן אדם אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה בניגוד לחוק. במיוחד בתקופת הקורונה, יש בעיה שחלק מהמתנדבים הם אוכלוסייה בסיכון, לכן נוצר מחסור בכוח אדם. תמוה שדווקא בתקופה כזו שצריך להכשיר יותר כוח אדם - באיחוד הצלה מתנגדים לקבל נשים בפתח תקווה".

עו
עו"ד קלרה וישראל שמורק

שרה (שם בדוי), אישה נוספת שניסתה להצטרף לארגון בפתח תקווה סיפרה: "ניסינו כמה נשים להצטרף לאיחוד הצלה מכיוון שאני מאמינה בארגון שעושה דברים יפים. מנהל הסניף אמר לי: 'אנחנו לא לוקחים נשים'. ניסיתי מולו את כל האופציות והתשובה הייתה חד-משמעית לא. בעיניי זה חבל, ההפסד הוא שלהם. לא תיארתי לעצמי שזו תהיה התגובה שלהם". 

מתנדבת בסניף אחר של איחוד הצלה סיפרה ל-N12: "בכל הסניפים שלנו בארץ יש שילוב של נשים. אבל מכיוון שבמקור הארגון נבנה על חיבורים של כמה ארגונים קטנים - נשאר עשב שוטה אחד בפתח תקווה שבו עדיין מתעקשים להדיר נשים מהצלת חיים והסניף כולו הוא על טהרת הגברים".

חובשי איחוד הצלה (צילום: איחוד הצלה)
חובשי איחוד הצלה|צילום: איחוד הצלה

מאיחוד הצלה נמסר בתגובה: "באיחוד הצלה מתנדבים 6,000 נשות ואנשי רפואה מכל גווני החברה בישראל ללא הבדל דת, גזע ומין. קורסי החובשים בארגון מוצעים כקורסים מעורבים אך לטובת מתנדבים ומתנדבות חרדים ישנם גם קורסים נפרדים לגברים ולנשים".

"בנוגע לטענת הגב' שמורק, הוסבר לה בעבר כי פתיחת קורס מעורב תלוי במספר המועמדים שמתקבלים ונרשמים לקורס. בכל אופן, בחודשים האחרונים, בשל מגבלות הקורונה איחוד הצלה לא פותח קורסים חדשים להתנדבות. אם הגב' שמורק תעמוד בתנאי הקבלה לקורס, נעדכן אותה בנוגע לקורס מעורב שיפתח במקום מגוריה ובמידה והיא תסיים את ההכשרה כחובשת, היא תוכל להצטרף לרשת המתנדבים להצלת חיים של איחוד הצלה".

"באשר לטענות של נשים בעלות הכשרה רפואית של פרמדיקיות שביקשו להתנדב בארגון ונדחו מסיבות מגדריות, לא מוכרים לנו מקרים מסוג זה. כל מועמדת או מועמד נבחן להתנדבות על פי קריטריונים מקצועיים ללא קשר למגדר".

מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" אורי קידר מסר בתגובה: "גם מי שעוסק בהצלת חיי אדם לא יכול לירוק בפרצופן של חצי מהאוכלוסייה ולהחליט שהן פסולות להתנדבות רק כי הן נשים. ראוי שמי שחש לא בנוח בנוכחותה של אישה, בין אם בהכשרה ובין אם בסיטואציות שבהן חיי אדם נמצאים על הכף, ייקח את עצמו ואת תפיסתו הפסולה ויחזור לימי הביניים, שם יש לכך מקום. ראוי שמשרדי ממשלה שמשתפים פעולה עם איחוד הצלה בפעילותו החשובה, יתנו זאת בכך שהדרת הנשים הבוטה תיפסק, בפתח תקווה ובכל מקום אחר".

מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים מסרה בתגובה: "נשים מחויבות ומוכשרות מנסות לתרום מזמנן ומרצן לטובת כלל האזרחים בזמן משבר ונענות בשלילה, רק בגלל שהן נשים. זהו עוד מקרה של הדרת נשים שהוא איום על עצם הנוכחות שלנו במרחב הציבורי ושוק התעסוקה. 'איחוד הצלה' צריך להודיע לאלתר שיפעל לשלב נשים בשורותיו בכל מקום. אסור שבצל הקורונה, נושאים וערכים חברתיים יימחקו".