18 שופטים ורשמים בכירים מצהירים אמונים: נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שר המשפטים היוצא אבי ניסנקורן, נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה השופטת ורדה וירט-לבנה, נשאו דברים הבוקר (חמישי) בטקס שהתקיים בבית הנשיא, במתכונת מצומצמת לנוכח נגיף הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסגרת הטקס, כל אחד מהמתמנים נכנס בנפרד אל האולם כדי להצהיר אמונים בפני הנשיא ובני משפחותיהם צפו בטקס מרחוק. 12 מהשופטים מונו לבית המשפט המחוזי, 5 נוספים לבית הדין לעבודה ושופט אחד לבית משפט השלום. בעוד כחודש יצהירו אמונים 54 שופטים נוספים.
הנשיא ריבלין: "אף אזרח לא היה רוצה לחיות במדינה שבה אין מערכת משפט עצמאית"
בדבריו, התייחס הנשיא ריבלין לתקופה המאתגרת שידעה ישראל בשנה האחרונה, מאז שנכנס נגיף הקורונה לחיינו: "עברו כמעט שנתיים מאז הפעם האחרונה שהשבענו שופטים פה בבית הנשיא, בית העם. שנתיים שבהן נקלענו למשבר פוליטי חסר תקדים שבמהלכו לא הועברו תקציבי מדינה, פעילותם של משרדי ממשלה הוקפאו, לא נבחרו - ולא הושבעו - שופטות ושופטים חדשים. פעילותם של מוסדות המדינה, שמקיימים את החיים שלנו כאן נפגעה באורח קשה. אני לא מדבר רק על פעילות בדרגים הגבוהים שעומדים במרכזן של מחלוקות ציבוריות עמוקות, אלא גם - וכאן הפגיעה הקשה ביותר - ברמת האזרח הקטן".
עם התייחסו למשבר הפוליטי שהוביל למערכת בחירות נוספת ציין: "לפני חצי שנה, עם הקמתה של הממשלה האחרונה, בצל משבר הקורונה, גלגלי המדינה שבו לעבוד, וההשבעה שלכם, היא אחד הפירות של ההישג הזה". "מסתבר שגם מגפה בסדר גודל כזה, לא יכלה למשבר הפוליטי החריף", הוסיף. "המשבר הפוליטי, שכנראה, מחוסן לקורונה והנה שוב אנו עומדים לפתחה של מערכת בחירות, תחת ממשלת מעבר מוגבלת".
בפנייתו לשופטים הטריים הדגיש הנשיא: "על אף שאנחנו מצויים במעין קמפיין בחירות מתמשך, שבו אנחנו נוהגים להציג ולתפוס את הפערים בינינו כתהומות בלתי-עבירים, בסופו של דבר, מערכת המשפט שלנו היא חלק בלתי נפרד מהממלכתיות הישראלית. אף אזרח - מימין או משמאל, לא היה רוצה לחיות במדינה שבה אין מערכת משפט עצמאית, חזקה ויעילה. כשתעלו היום על כס השיפוט החדש, תעלה בלבכם יראת קודש".
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות: "הקורונה הציבה בפני בתי המשפט אתגרים שכמותם לא הכרנו"
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, אמרה כי "הטקס היום ייזכר גם בשל כך שהוא נערך בתנאי קורונה, המאלצים אותנו לקיימו במתכונת מצומצמת ביותר. כשנתיים ימים שבהם הייתה המדינה נתונה בשלוש מערכות בחירות בזו אחר זו, ולא ניתן היה לכנס ועדה לבחירת שופטים, הוקמה סוף סוף הוועדה. לפני שנכנסנו שוב למערבולת של תקופת בחירות נבחרו על ידה 72 שופטים, לכל ערכאות השיפוט ברחבי הארץ - מדובר במילוי חסר של כעשרה אחוז ממצבת כוח האדם השיפוטי במערכת".
"אם לא די בקושי הנובע ממחסור בכוח אדם שיפוטי, שעמו התמודדה המערכת לאורך כשנתיים בשל המצב הפוליטי, באה מגפת הקורונה והציבה בפני בתי המשפט אתגרים רבים נוספים שכמותם לא הכרנו עד היום", הוסיפה בהתייחסה למשבר הנוכחי. "בניגוד לפרסומים כאלה ואחרים, אני מבקשת להדגיש כי מאז תחילתו של משבר הקורונה ועד היום, לא ננעלו שערי בתי המשפט אף לא ליום אחד".
חיות הביעה ביקורת חריפה על הקריאה לערוך שינויים במערכת המשפט בישראל: "הניסיונות לגרור את מערכת בתי המשפט לתוך המגרש הפוליטי - שנותיהם כשנות המדינה, והם נדונו לכישלון כאז כן היום. בשיח הציבורי המתנהל בתקופת בחירות, יש מי שבוחרים להעלות את בתי המשפט על ראש שמחתם ולטעון בלהט כי הם אחד הנושאים המרכזיים הטעונים 'טיפול'", הבהירה. "כל מי שמתעקש לעשות הון פוליטי על גבנו, הייתי מציעה להביט תחילה אל תוך ביתו פנימה. יש להותיר את מערכת בתי המשפט מחוץ למשחק הפוליטי, כי הניסיונות לגרור אותה ואת שופטיה אל השדה הפוליטי הם מסוכנים".