דוהרים להגבלות - ונוהרים לשווקים: היום (שישי) חלה עלייה נוספת במספר הנדבקים, ולפי ההערכות ישראל דוהרת ל"ריסון מהודק" - שיכלול את סגירת כל המסחר (למעט עסקים חיוניים) למשך שלושה שבועות. ייתכן שהישראלים מוטרדים יותר מסגירת השווקים המתקרבת מאשר מהמגפה: לידי N12 הגיעו תיעודים של התקהלויות גדולות, דוחק וצפיפות באתרי הקניות השוקקים. גם מערכת החינוך צפויה להיסגר באופן חלקי - אך בשלטון המקומי קוראים לנתניהו לשנות את החלטתו
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשוק מחנה יהודה בירושלים הרחובות התמלאו באנשים שקנו מצרכים לקראת שבת - וייתכן שגם לקראת ההגבלות הקרובות. גם בשוק הכרמל התקבצו רבים: בשני המקרים לא כל הנוכחים עטו מסכות.
יש לציין כי פעילות השווקים הותרה רק כשנפתחו הקניונים, והם צפויים להיסגר אם יוחלט להוציא לפועל את הריסון המהודק לאור העלייה במספר החולים: אתמול היה היום השלישי ברציפות שבו אובחנו יותר מ-2,500 נדבקים חדשים, וישראל מתקרבת לרף שהממשלה הציבה - 2,5000 מאומתים ליום בממוצע שבועי.
בצל הדהירה להגבלות חדשות, במשרד הבריאות ובבתי החולים כבר נערכים לתחילת החיסונים. הראשונים להתחסן בישראל יהיו ראש הממשלה נתניהו ושר הבריאות אדלשטיין, שיקבלו את החיסון בבית החולים שיבא תל השומר במוצאי שבת.
מכינים את החיסונים. pic.twitter.com/G42URgYVvQ
— Yuli Edelstein יולי אדלשטיין (@YuliEdelstein) December 18, 2020
ביום ראשון צפויים להתחיל החיסונים בגופי הבריאות. בבית החולים איכילוב ציינו כי ביום ראשון בבוקר יתחסן מנכ"ל בית החולים, פרופ' רוני גמזו - מי שהיה פרויקטור הקורונה עד לאחרונה. עוד מתכוונים בבית החולים לחסן לעיני המצלמות את ראש עיריית תל אביב רון חולדאי ושר האוצר ישראל כ"ץ, בכפוף לאישור משרד הבריאות. אחריהם צפויים להתחסן בכירים נוספים בבית החולים.
פרופ' נמרוד מימון, ראש מטה מגן אבות ואימהות, אמר היום כי החיסונים בבתי האבות יחלו ביום ראשון, 27.12. הצוותים הרפואיים במוסדות יחלו גם הם להתחסן באותו השבוע, והמטרה היא בתוך שבוע לסיים את סבב החיסונים הראשון של הקשישים והצוותים בבתי האבות.
מנכ"ל קופת חולים כללית , פרופ' אהוד דודסון, יהיה המתחסן הראשון מבין כ-46 אלף העובדים: הוא יתחסן בתל אביב, במעמד שר הבריאות אדלשטיין.
הערכה: אלו ההגבלות - והקרב על החינוך
במשרד הבריאות מעדכנים את התחזיות לקראת הדיון בקבינט הקורונה ביום ראשון. ההערכה שם היא שאירועי חנוכה השבוע ופתיחת המסחר הביאו להאצה בתחלואה ובמשרד חוששים שעד שההגבלות החדשות שיוטלו ישפיעו, ישראל כבר תגיע לכ-5,000 נדבקים חדשים ביום.
אתמול דווח במהדורה המרכזית על ההגבלות שצפויות להיות כחלק מאותו "ריסון מהודק" שייצא אל הפועל ככל הנראה במהלך השבוע הבא. לפי המסתמן כרגע, הקבינט יצביע על סגירה מוחלטת של המסחר, אבל ככל הנראה ישאיר את המספרות ומכוני היופי פתוחים. מלבד זאת, הלימודים בכיתות א'-ד' ביישובים אדומים וכתומים צפויים להיסגר. על פי רשימת היישובים האדומים והכתומים שפורסמה היום, כ-20 אלף תלמידים צפויים שלא לשוב לכיתות.
ההחלטה המסתמנת גררה ביקורת - וגם מהלך שנועד לשנות את רוע הגזירה: ראשי השלטון המקומי חיים ביבס ושי חג'ג' קראו היום לראש הממשלה להמשיך את פעילות מערכת החינוך. "אל תסגרו את החינוך עבור מאות אלפי התלמידים. המשיכו בלימודים בכלל הערים", מסרו.
ביבס וחג'ג' שלחו את המכתב לקראת הדיון המכריע בקבינט הקורונה ביום ראשון, שיכריע אם מאות אלפי תלמידים ביישובים כתומים ואדומים ישובו ללימודים אחרי חופשת החנוכה. במכתב קראו ראשי הרשויות להמשיך עם הלימודים בכלל הרשויות , כיוון שלדבריהם פעילות מוסדות החינוך היא לא הסיבה להתפרצות התחלואה ויש להמשיך עם הלימודים שאינם פריבילגיה בכל מחיר. "צריך וחובה להשאיר את מערכת החינוך בפעילות פיזית ולא לקטוע לילדים את שגרת החינוך פעם נוספת", אמר ביבס. "זו איננה פריבילגיה - זו חובתנו".
השניים ציינו במכתבם כי "מקור התחלואה אינו במערכת החינוך, ואף במקרים מסוימים דומה כי מערכת החינוך שומרת על כל באיה". לדברי ביבס וחג'ג', "התחלואה במערכת החינוך ברשויות האדומות זהה לתחלואה
הכוללת. הלימודים הם מסגרת קיומית עבור הילדים והנוער טובתם צריכה להיות בראש סדר העדיפויות - אסור לוותר על החינוך!".
יעל אודם ומיכל פעילן השתתפו בהכנת הידיעה.