מארגני מחאת "הדגלים השחורים" הגיבו לעימותים שפרצו אמש (שבת) בהפגנת האלפים מול מעון ראש הממשלה בבלפור, וגינו את האלימות שהופנתה כלפי שוטרים ועיתונאים. המארגנים הביעו זעם על השחתת רכוש פרטי וציבורי וטעני כי מדובר ב"קומץ פרובוקטורים" שפעלו במטרה לחבל בהפגנה. "איש לא קרה למתפרעים לעשות כך ואני מגנה את זה", אמר תא"ל (במיל') אמיר השכל, ממובילי המחאה. "אני שמח על הצטרפות הצעירים וקורא להם לנהוג באיפוק".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"האלימות היחידה שהייתה היא מטעם המשטרה ולא מהמפגינים", טענה אורלי ברלב, ממארגנות המחאה. "השוטרים קטפו אנשים, המכת"זית התיזה על קבוצה של עשרות אנשים שיושבים על הכביש והם נלקחו משם בכוח אל תוך רכב העצורים".

באחד מהסרטונים שהופצו ברשת נראים מפגינים תוקפים באלימות את העיתונאי אבישי בן חיים מחדשות 13, דבר שעורר זעזוע רב בקרב קולגות ופוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית. "מי שתקף את העיתונאי אבישי בן חיים הוא אותו אדם שניסה לשבש את מערכת ההגברה שלנו", אמרה ברלב. "הוא פרובוקטור, 'שתול מטעם' שבא לחבל במחאה. יש אירועים נוספים שפרובוקטורים שתולים התחילו לטלטל את הגדרות. ההתנגדות האזרחית שלנו הייתה לא אלימה".

תא"ל (במיל') השכל הוסיף: "הצעיר שתקף את אבישי בן חיים הוא פרובוקטור שלפני שתקף אותו תקף את ישי הדס, אחד ממארגני ההפגנה, בעוד הוא מנסה לתת לפעילת ימין לשאת דברים. אני מגנה בחריפות כל אלימות נגד עיתונאים ואלימות בכלל. אני קורא למשטרה להגן עלינו, שיושבים 24/7 בבלפור, ולעשות כל מאמץ למנוע אירועים כמו שהיו אתמול בהפגנות הבאות".

ישי הדס תיאר את העימות עם אחד המתפרעים: "אתמול הגיע אדם שזינק על הבמה וחטף לי את המיקרופון מהיד, אמיר השכל ואני הצלחנו להוריד אותו. לאחר מכן הסתבר מהסרטונים שהבחור שניסה לתקוף אותי, הוא תקף גם את עיתונאי חדשות 13. אלימות מגיעה ממקור אחד בלבד: המעון בבלפור שבמשך שנים מסית ומשסע. היום סיר הלחץ הזה מתפוצץ חייבים לנטרל את נתניהו ממוקדי הכוח עכשיו, כי אחרת זה ייגמר רע".

מפגינים בירושלים מחאת הדגלים השחורים
מפגינים בירושלים מחאת הדגלים השחורים

אמה טוקטלי, שבאה להפגין מטעם "מחאת האמנים", סיפרה: "הגענו עם פרחים וסוכריות לשוטרים, וביקשנו מהם שישמרו עלינו. אבל השוטרים שכחו לשמור עלינו מפני ארגון פשע שהשתלט על המדינה".

טוקטלי הוסיפה: "זו הייתה הפגנה שמטרתה להעביר מסר של קריאה להתפטרות נתניהו, אבל אנחנו שוחרי שלום. הגענו למצב של ניסיון נואש שיראו אותנו כי אנחנו חשים שקופים לחלוטין וכלל לא אנרכיסטים. אני אמא לילדים, שירתי בצבא ואני משלמת מיסים - אתם קוראים לי אנרכיסטית? למה?".

שוטר פצוע בהפגנת הדגלים השחורים (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
שוטר פצוע בהפגנת הדגלים השחורים|צילום: יהונתן ולצר, TPS

מטעם תנועת "הדגלים השחורים", שעומדת מאחורי המחאה, נמסר: "מאתמול בלילה עורך הדין שמלווה את תנועת הדגלים השחורים ואת 'קריים מיניסטר', גונן בן יצחק, עצור במשטרת ירושלים. בן יצחק נעצר בהפגנת המחאה בבלפור. אנו רואים בכך עוד ניסיון מכוון של השלטונות בירושלים לחבל במחאה. אנו קוראים לשחרורו המיידי ללא תנאים".

שני מפגינים שוחררו - ולא יורחקו מבלפור

במהלך ההפגנה נעצרו ועוכבו כ-50 מפגינים, כשמתוכם 42 שוחררו במהלך הלילה לאחר שחתמו על תנאי הרחקה מרחוב בלפור בירושלים למשך 14 יום. שמונה מהעצורים הגיעו היום לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט השלום. שניים מהם שוחררו לאחר שחתמו על תנאי הרחקה ממעון ראש הממשלה, שניים נוספים שוחררו ללא שום תנאים ושניים אחרים שוחררו למעצר בית עד יום ראשון, עם הרחקה מבית ראש הממשלה עד 31 ביולי.

אחד מהעצורים, מנו רוזן, בן 25 סיפר כי "זו הפעם הראשונה שלי בהפגנה, פשוט ניצלתי את זכותי הדמוקרטית להפגין". עצור נוסף, נועם חדידה, בן 31, סיפר: "הגעתי כדי להראות מה זה דמוקרטיה ונעצרתי. הציעו לי לחתום עם הרחקה מבלפור ואני לא מוכן לזה - זה עניין עקרוני".

הפעיל החברתי, עו"ד גונן בן יצחק, שנעצר על ידי המשטרה, אמר בדיון הארכת מעצרו: "מה שמיוחס לנו זה הפרת סדר, חוקרים אותנו ומנסים לייחס לנו ולאנשים אחרים את כלל האירועים שאירעו אמש. בהפגנה השתתפו אלפי בני אדם והעיקרון הבסיסי הוא שלא ניתן לייחס מעשים לאנשים לא קשורים רק משום שהם נמצאו בו".

עו"ד בן יצחק: "במקרה שלי ואמרתי את זה בחקירתי נתקעתי בין שוטרים לבין רכב שמתיז מים - נשכבתי על הרצפה, הנחתי ידיים על הראש וניסיתי להימנע מהזרם. בשום שלב לא שמעתי את מפקד מחוז מוריה מכריז על הפגנה בלתי חוקית - זה לא קרה. אנשים עפו למרחקים ונפצעו מהזרם ומהשוטרים. ראיתי במו עיניי".

בהמשך הוסיף בן יצחק: "המשטרה עושה דבר לא ראוי - מנסה לספר סיפור שלא קרה. על סמך מה אומרים תקיפת שוטר במילוי תפקידו? לא היה ולא נברא". נציג המשטרה, שלמה בן דור, השיב לו: "לגביך לא מיוחסת עבירה של תקיפת שוטר".

"לא הסכמנו להשתחרר בתנאים מגבילים כי אנשים שלא עברו על החוק לא צריכים לחתום על תנאים. יש פה עניין עקרוני - אם אתם חושבים שעשיתי משהו זה בסדר, אבל אם זה רק ניסיון להרחיק אותנו כדי למנוע הפגנות בהמשך - לא חושב שזה ראוי", הבהיר עו"ד בן יצחק.

השוטרים לפרקליטה: עלייך לשהות בבידוד

עצור נוסף, יגאל רמב"ם, אמר: "אני פעיל פוליטי - ולבוא להרחיק אותי מירושלים ל-15 ימים כשלא עשיתי שום דבר שמצדיק את זה, זו פגיעה יסודית בהוויה שלי כבן אנוש בחברה הישראלית".

עו"ד לאה צמל, המייצגת את חלק מהעצורים, עוכבה על ידי שוטרים מחוץ לאולם בית המשפט, בחשד שהיא הפרה בידוד. בסרטון תיעוד של האירוע, צמל נראית מסבירה לשוטרים שלא ידוע לה על כך שהיא חייבת בידוד - אך השוטרים מתעקשים. לאחר זמן מה, התברר שאכן צמל לא חייבת בבידוד.

 "הייתי בדיון בבית המשפט לפני 13 יום שבו התברר בדיעבד שהיה חולה קורונה", סיפרה עו"ד צמל. "אף אחד לא דרש ממני להיות מבודדת, עשיתי בדיקת קורונה והיא יצאה שלילית. למישהו נכנס ג'וק לראש שאני צריכה להיות בבידוד אבל סוף טוב הכל טוב".

שוטרים בהפגנת הדגלים השחורים
שוטרים בהפגנת הדגלים השחורים

מפקד משטרת ירושלים: "קבוצה של אנרכיסטים"

מפקד משטרת ירושלים, ניצב דורון ידיד, כינה את המפגינים "קבוצה של אנרכיסטים". לדבריו, המוחים הובילו "כמה מאות צעירים בתהלוכה שלוותה במעשי ונדליזם ופגיעה ברכוש". ניצב ידיד הוסיף כי לא נעשה שימוש באלות, אלא כדי למנוע נפגעים בקרב המפגינים.

עוד ציין מפקד משטרת ירושלים כי כוחות המשטרה ניתבו את מאות המפגינים הצועדים לעבר רחובות ספציפיים כדי שהפגיעה בשאר חלקי העיקר תהיה מינימלית. הוא הוסיף כי האישור להשתמש באמצעים אלימים ניתן רק כאשר החלו מעשי הוונדליזם: "ההנחיה לעשות שימוש באמצעים שכללו פרשים על סוסים ומכלית להתזת מים ניתנה רק כאשר הגיעו המפגינים לרחוב יפו, חסמו את הרכבת הקלה והחלו לפגוע ברכוש".