מדינה ללא שירותי רווחה - בשיאו של משבר בריאותי וכלכלי עצום: החל מהבוקר (שני), מושבתים כל שירותי הרווחה במדינה - במחאה על תנאי השכר והמחסור העצום בתקנים. סמוך לשעה עשר בבוקר החלו אלפי מפגינים לזרום לכיוון כיכר הבימה בתל אביב במטרה להתחיל במחאת הענק של העובדות והעובדים הסוציאליים. 

 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

 

מחאת עובדי הענף יצאה לדרך לאחר מספר ניסיונות למשא ומתן מול האוצר לשיפור התנאים שכשלו. העובדות הסוציאליות מוחות על מחסור עצום בתקנים שיוצר עומס של מאות משפחות לכל עובדת סוציאלית (300 משפחות בממוצע לעובדת), תנאי שכר ירודים ושכר נמוך וחוסר הטיפול באלימות המופנית נגדן.

מחאת העובדים הסוציאליים
מחאת העובדים הסוציאליים
מחאת העו
מחאת העו"סים|צילום: איגוד העו"סים

המחאה זועקת במיוחד על רקע נתוני משרד הרווחה, לפיהם בחודש יוני חלה עלייה של 61% בפניות החדשות לשירותי הרווחה. משבר הקורונה רק מגדיל את העומס הגדול ממילא על שירותי הרווחה ברשויות המקומיות. 

 

יו״ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה הגיע לכיכר הבימה כדי לתמוך בשביתת העובדות הסוציאליות, נאם בהפגנה ואמר: "זאת שאלה של סדר עדיפויות. ממשלה מעדיפה טייקונים על שכבות מוחלשות. מעדיפה סיפוח על רווחה". 

 

 

ניצה קמיל, עובדת סוציאלית וממארגנות המחאתה אמרה לנו היום: "היום החלה השביתה של העו"סים על המאבק על השירותים החברתיים בישראל. נחנקו, אנחנו לא יכולות להכיל יותר את העומסים, את היחס ואת חוסר התקציבים. אנו דרושים שממשלת ישראל תתמוך במאבק שלנו ותתערב למען השירותים החברתיים, שתסייע לנו בכל הקושי הזה להכיל בכלל ובפרט בתקופה הזו של הקורונה, בזמן שיש יותר אבטלה ועוני ואנשים יותר נזקקים לשירותי רווחה. אנחנו אומרות די - אנחנו לא יכולות יותר".

 
כחלק משביתת הענק, מהיום לא יהיו זמינים שורה של שירותים חיוניים להמוני אזרחים בישראל: 

• שירות מבחן מבוגרים, ילדים ונוער - לא יוגשו תסקירים של עובדים סוציאליים, מי שביצע עבירות ונעצר על ידי המשטרה עשוי להשתחרר או להישאר במעצר ללא סיבה מוצדקת. נערים יוחזקו במעצר ללא ליווי של איש מקצוע ומצבם עלול להידרדר. עבריינים אלימים עלולים לחזור לקהילה ולהוות פצצה מתקתקת.

• הרשות לשיקום האסיר - לא ייבנו תוכניות של עובדים סוציאליים לשחרור אסירים שביקשו שחרור מוקדם ובכך יימנע שחרורם. לא יהיה פיקוח וטיפול אחר אסירים משוחררים.

• חקירות ילדים  - לא יערכו חקירות ילדים. רק עו"ס חוקר ילדים יכול לחקור ילדים עד גיל 14. רק חוקר ילדים יכול לבדוק מול הנפגע/הפוגע (הילד) חשדות לפגיעה מינית או פיזית. ללא חקירה זו, כל אירוע עברייני שמעורבים בו ילדים מתחת לגיל 14 לא יטופל.

• צווי הגנה - לא יינתן מענה של עו"ס לחוק נוער לפניות לצווי הגנה לילדים שעוברים התעללות פיזית, מינית, או הזנחה. הילדים יישארו בבית הפוגע. לא יינתנו הארכות צווים לשהייה במעונות והוסטלים. לא יינתן סיוע לקטינים במצבי סיכון.

• יחידות הסיוע לבתי המשפט - לא יתאפשר לצדדים בהליכי גירושין להגיע להסדר ראייה/משמרות בגישור או בהליך משפטי. ילדים ימשיכו להיות קלף מיקוח בידי הוריהם.

• פנימיות ומוקדי חירום - לא ייערכו השמות של קטינים בסיכון לפנימיות, כפרי נוער ומוקדי חירום

• חוק החוסים - לא יינתן מענה לחסרי ישע ובעלי עיכוב התפתחותי, קשישים במצב סיכון שעברו התעללות.

• מענה לפגיעות מיניות/ אלימות במשפחה בבתי החולים - לא יינתן מענה לפגיעות מיניות שמגיעות למיון, חשד לאלימות במשפחה כלפי אישה או קטין.

טיפול בקשישים - לא ינתן מענה לפניות קשישים בנוגע לסיוע בקניית תרופות ומצרכים, טיפול רגשי בניצולי שואה, בדידות, מיצוי זכויות.

• פניות משטרה  - לא ינתן מענה לפניות משטרה בנוגע לאירועי אלימות של ילדים, עבריינות, שוטטות, זנות, נשים נפגעות אלימות.

• פתיחת תיקים חדשים - לא ייפתחו תיקים חדשים בשירותי הרווחה.

• השמות של ילדים עם צרכים מיוחדים  -לא יערכו השמות, ילדים עם צרכים מיוחדים יישארו בביתם וללא מסגרת

• ועדות להפסקת הריון לא יתקיימו 

תנאי השכר המעליבים: 5,200 שקלים ברוטו לעובדת סוציאלית

איגוד העובדים הסוציאליים ניתח 1,000 תלושי שכר של עובדות סוציאליות ברשויות המקומיות, בתי החולים, פנימיות, עמותות ובמשרדי הרווחה והבריאות. מהניתוח עולה כי 75% מהעובדות הסוציאליות עובדות במשרה חלקית בממוצע של 74% משרה, אך בפועל עובדות 100%, בשכר של 5,200 שקלים ברוטו.

אחרי עשר שנים במקצוע, עובדת סוציאלית מרוויחה כ-7000 שקלים ואחרי כ-20 שנה - 7800 שקלים. העובדות הסוציאליות שנדרשות לבצע ביקורי בית, כוננויות, קריאות פתע, וצריכות לנסוע קילומטרים רבים, מקבלות בפועל שליש מהוצאות הנסיעה בפועל. למעשה הן ממנות את מקומות העבודה שלהן.

עובדים סוציאליים מפגינים (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
עובדים סוציאליים מפגינים|צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

עוד עולה מהניתוח, שד״ר לעבודה סוציאלית ביומה הראשון בתפקיד תרוויח 6500 שקלים בלבד. עובדת סוציאלית לחוק נוער, שמטפלת בילדים בסיכון, בהגשת תסקירים לבית משפט, ובמידת הצורך למצוא מקומות חליפיים לילדים תרוויח 7400 שקלים אחרי עשר שנים בתפקיד.

עובדת סוציאלית שמטפלת באלימות במשפחה, בהוצאת נשים למקלט חירום, תרוויח ביומה הראשון בתפקיד תרוויח 6,900 שקלים, סכום זה כעבור עשר שנים יעלה ל-7500 שקלים.

עובדת סוציאלית שמטפלת במכורים לסמים ואלכוהול ובשרי רחוב תרוויח אף היא 6900 שקלים. עובדת שמטפלת בנערים ונערות שנפלו לזנות תרוויח בעשור הראשון בתפקידה 5900 שקלים ועובדת סוציאלית בבית שמטפלת בקשישים בבית אבות תרוויח 6000 שקלים.