ברקע הביקורת על ניגוד עניינים של שופטים, והכוונה של הכנסת שלא צלחה לבסוף להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לנושא - נשיאת העליון אסתר חיות פרסמה הבוקר (שישי) מכתב הבהרה ובו רשימת המקרים שבהם שופט צריך לפסול עצמו. לפי חיות, על השופטים לעדכן בעצמם את "רשימת המניעויות" שלהם פעמיים בשנה - בתחילת ספטמבר ובמרץ. בין המקרים שבהם על שופט לפסול עצמו מדיון: "כשקיים חשש ממשי למשוא פנים" בשל היכרות עם עורכי הדין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שופט יפסול את עצמו במקרים הבאים: כאשר בן משפחה שלו ( בן זוג, ילד, הורה, סב) מתדיין חוזר בבית המשפט; כאשר בעל דין או פרקליט היה לקוחו של השופט טרם המינוי לשיפוט ולא חלפו חמש שנים מאז הטיפול בעניינו.
כמו כן שופט יפסול עצמו במקרה שיש קשר עסקי או קבלת תגמול מן המתדיינים, במקרה שבו עו"ד היה שותף של השופט או במקרה שמדובר בטיפול של עורך הדין בבן משפחה של השופט.
מקרים נוספים שצוינו במכתב: עו"ד שלשופט יש קשר חברתי הדוק או קרבה ממשית עמו, וכאשר עורך הדין היה מתמחה של השופט ולא עבר פרק זמן משמעותי מסיום עבודתו (בהנחה שלא נשמר הקשר ביניהם אחרי שנה מביום ההעסקה).
"רשימת המניעויות נועדה להבטיח ניהול משפט הוגן ויעיל ולמנוע מצב שבו תיקים שבהם יש עילה לפסלות ("חשש ממשי למשוא פנים") או סיכוי גבוה לפסלות", נכתב במכתב הרשמי. חיות ציינה כי לפי החוק אין חובה לנהל רשימה כזאת ואולם היא נועדה למנוע מצב שתיק ייפסל בשלב מאוחר נוכח קרבה כלשהי של שופט למתדיינים או לבאי כוחם.
עוד צוין כי בשל הצורך בפרטיות, שופט לא חייב לפרט לגבי הקרבה שלו למי שהוסיף לרשימת המניעויות שלו.