"ייאוש מהבטחות שווא וסרק": פעילים בולטים מהקהילה האתיופית ומשפחות שעדיין ממתינות להעלאת קרוביהם מאתיופיה, שיגרו היום (רביעי) מכתב חריף לגדי יברקן. סגן השר לביטחון הפנים, שערק לפני הבחירות מכחול לבן לליכוד, בניסיון של המפלגה להחזיר את קולות העדה שנדדו, עם העתק לראש הממשלה נתניהו. במכתב הם מאיימים שיחדשו את מחאתם: "כל ההבטחות שלך ושל מפלגת הליכוד בנושא העלייה מאתיופיה היו לשווא, נחדש את ההפגנות". כיום מחכים לעלות ארצה 9,000 בני אדם, שמפוזרים במחנות באדיס אבבה ובגונדר.

מפוצלים - פרויקט מיוחד בחדשות 12: למה לא מעלים את בני הפלשמורה לישראל?

"ישנן מספר נקודות מהותיות שהוזנחו על ידי מפלגת הליכוד ועל ידי ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, בכל הקשור לקהילת יוצאי אתיופיה ואנו מבקשים לקדמם, בעיקר נושא העלאת שארית יהודי אתיופיה לישראל", נכתב במכתב. "בשנת 2015, ממשלת נתניהו קיבלה החלטת ממשלה מספר 716 להעלות את שארית יהודי אתיופיה הממתינים לעלייה באדיס, אבבה ובגונדר, עד סוף השנה הזאת. לדאבוננו וחרף העובדה כי נותרו 5 חודשים עד לסוף השנה, אנו חוששים כי ההבטחה הנ"ל לא תקוים וכי הינה ריקה מתוכן".

ספי בלילין (צילום: באדיבות המאבק להעלאת יהודי אתיופיה)
ההבטחות לא קוימו - המאבק נמשך|צילום: באדיבות המאבק להעלאת יהודי אתיופיה

40 החתומים על המכתב, ציינו גם רשימה של הבטחות שונות שיצאו מטעמו של ראש הממשלה נתניהו, מסגן השר יברקן, וממפלגת הליכוד עצמה בנושא העלייה. הם ציטטו הודעה רשמית של המפלגה מ-14 בפברואר השנה, 3 שבועות לפני הבחירות: "העלאת כל שארית יהודי אתיופיה תיכנס לתוכנית 100 הימים של ממשלת הליכוד. הליכוד מתחייב להעלאת שארית יהודי אתיופיה בתוכנית מסודרת שתאושר ב-100 הימים הראשונים של ממשלת הליכוד. תוכנית זו תקודם בנוסף ל-400 היהודים שיועלו מאתיופיה בשבועות הקרובים. על פי התוכנית, הממשלה תעלה את כל מי שזכאי לעלות לישראל. כ-7,500 יהודים יועלו מאתיופיה עד סוף שנת 2020".

ביום הבחירות עצמו, כך ציינו במכתב, סגן השר יברקן פרסם סרטון יחד עם נתניהו שבו אמר: "אני רוצה להביא את כל הקהילה מיד אחרי הבחירות, כשיש לי ממשלה ואי אפשר לעצור אותי. מתחילים במאות שנותרו ותוקצבו, ואחר כך אני רוצה את כל הקהילה". אך לדבריהם, הבטחה דומה נתן נתניהו עצמו לפעילים, בפגישה שיזם ראש הממשלה עמם ועם רבנים ב-20 בפברואר. בפגישה התחייב להעלות את כל יהודי אתיופיה עד סוף, ותיאר באוזניהם כי "אין מניעה תקציבית לדבר".

גם לאחר הבחירות סגן השר יברקו הבטיח לפעול בנושא, ובאפריל פרסם בחשבון הפייסבוק שלו כי "אחד הדברים עליהם התחייבתי מאז שנכנסתי לכנסת הוא המשך העלייה מאתיופיה. לפני חודשיים טסתי לאתיופיה לפגוש את האנשים אשר ממתינים לעלות לישראל כבר מעל 20 שנים. שם קיבלתי את החלטתי הסופית לחזור למפלגת הליכוד. הבטחתי להם שכל עוד יש ביכולתי לעשות משהו בשביל שהם יעלו במהרה ויתאחדו עם משפחתם בישראל אעשה זאת. אף פעם לא מאוחר להעלות יהודים לארץ ישראל מכל מקום בעולם".

 "שוקלים בכובד ראש ארגון הפגנות בנושא": לחצו כאן למכתב המלא

"אבל המציאות מראה תמונה אחרת", הגיבו הפעילים במכתב החריף. "אפילו ה-400 מבני שארית יהודי אתיופיה שהבטחת להעלות מזמן לא עלו, כאשר העלייה ממשיכה מכל שאר העולם. בימים אלו כאשר דנים על תקציב המדינה, אנו חוששים שכל ההבטחות שלך ושל מפלגת הליכוד היו לשווא".

הפעילים סיימו את מכתבם עם דרישה מפורשת לקיים פגישה דחופה עם סגן השר – ואיימו כי אם דרישותיהם לקיים את הבטחות הבחירות לא יתקבלו, הם יחזרו לשטח: "לאור האמור לעיל, אנו דורשים פגישה דחופה עמך וזאת, ללא כל דיחוי. כידוע, עד למועד בחירתך ומתוך ייאוש מהבטחות שווא וסרק, אינסופיות, נאלצנו להשמיע את קולנו בהפגנות. נציין, כי אנו שוקלים בכובד ראש ארגון הפגנות בנושא, ואנו בתקווה כי ההבטחות יתורגמו למעשים, באופן מיידי, דבר אשר אולי ייתר את הצורך בהפגנות הנ"ל. זהו צו השעה לקיים את הבטחותיך לקהילתנו".

אחד הפעילים, שעלה ארצה ב-1988 וממתין מעל 23 שנים להעלאת קרובי משפחתו מאדיס אבבה תיאר: "אני מתעסק בנושא של עלייה וקליטה כבר שנים. אני פוגש יום-יום משפחות מפורקות ואין מענה. אנחנו קוראים לסגן השר יברקן וראש הממשלה נתניהו להתחיל להעלות את הקהילה במיידי בלי משחקים".

חודש לפני שערק לליכוד מכחול לבן, פרסם יברקן פוסט תקיף ברשתות החברתיות - שבינתיים נמחק - שבו תקף את מה שכינה "חיזור נואש" של נתניהו אחר קולותיהם של יוצאי אתיופיה: ‎"בפעם הראשונה בהיסטוריה הפוליטית של ישראל, הליכוד סוף סוף מתייחס ברצינות ליוצאי אתיופיה ולא לוקח אותם כמובן מאליו כפי שעשה במשך 30 שנה", כתב. "נתניהו הולך לשפוך מיליונים בניסיון חיזור נואש אחר קולותיהם שעברו לכחול לבן. רק דבר אחד נתניהו לא מבין - את ה'אתיופים' לא קונים בכסף".‎

פנינה תמנו שטה (צילום: חיים צח, לע
פנינה תמנו שטה|צילום: חיים צח, לע"מ

בעקבות המכתב החריף, שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, אמרה ל-N12 כי היא: "עובדת כבר חודשיים במרץ על מתווה לזירוז העלייה, כאשר בין היתר היא מציעה לאישור הממשלה העלאת 4500 ממתינים, משפחות קרועות, שלהם דרגה ראשונה בישראל שיובאו כבר עד סוף השנה. היתר יכלו לפי המתווה בשנת 2021-2022, וב-2023 על פי החלטת הממשלה שתוגש לתקציב יסגרו המחנות". עוד נמסר מטעמה כי היא "נפגשת באופן שקט עם כלל הגורמים והשרים הרלוונטים, ואף הגיעה להסכמות רחבות עם שר הבטחון גנץ, וגם נפגשה ארוכות על הנושא עם נתניהו, ושניהם הביעו הסכמה. שר הפנים אריה דרעי נוטה שלא לעמוד בדרכה של שרת העלייה והקליטה ואף נוטה להסכים למתווה. בינתיים מצבם של הממתינים באתיופיה מחריף כלכלית גם בשל מצב הקורונה וגם בשל המצב הפוליטי הלא יציב".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות