למרות ההקלות, עיר התיירות נותרה שוממה - התושבים מבקשים סיוע וחוששים מקריסה: אילת היא בירת הנופש של ישראל, כ-2.8 מיליון תיירים מגיעים אליה מדי שנה וכל אחד מהם משאיר בממוצע 3,200 שקלים על מלונות, קניות, מסעדות ומוניות. השנה, בבת אחת, הכול נפסק - וכשאין תיירים אין אילת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
רוב התושבים עובדים בתחומים שקשורים לתיירות ולפי נתוני העירייה כ-70% מהם מצאו עצמם ללא עבודה. אילת הפכה באחת לבירת האבטלה של ישראל: הטיילת ריקה וכך גם חופי הים המפורסמים, שמהווים תמונה עצובה של עיר במשבר. למי אילת הגיעו ה"תיירים" הראשונים – מדוזות סגולות וגם כריש לווייתן מרהיב.
"אני בוכה כי זה כואב לי", אמר דני שטיינברג, בעל דוכן בשוק באילת ומוכר מזכרות. "אם אני חושב רק על עצמי אני מרים עוגן והולך מפה, אבל העם שלי פה, השורשים שלי פה, הילדים שלי גדלו פה". במשך שנים שטיינברג בן ה-55 היה חלק מהטיילת המפורסמת והנוף הצבעוני שדהה בימים אלה, כמו העיר כולה.
"מה נעשה עם הסחורה, אני לא רואה את הפתרון באופק", אמר בגרון חנוק. "הכול אבק, הכול שולם, אני לא חייב לאף אחד – אני לא צריך להראות שאני נזקק, בחיים לא אהיה נזקק, אבל אני רוצה להתפרנס עם כבוד, אני לא מתבייש. אני אוהב את המדינה שלי אבל את העיר יותר כי אני חי פה ואני רואה שהיא מתרסקת לנו מול העיניים ועוד יותר בתקופת הקורונה".
אליאב לוי, שמנהל את העסק המשפחתי כבר 12 שנה, הבהיר: "באילת יש מפעל אחד – תיירות. אין תיירות, אין עבודה". בבית הקפה שלו נראה שהזמן עומד מלכת. "הכול סגור, הכול שומם, הכול אבק, הכול מקופל. אצלנו נעצרה העבודה אבל הבנקים והתשלומים ממשיכים כרגיל", סיפר. "אם יגידו לי שאני צריך פה לפתוח ל-50 איש ואני צריך להביא 15-12 עובדים אז בשביל 30 לקוחות פשוט לא שווה לפתוח".
באילת מרגישים שנותרו מאחור – בתי המלון צפויים להיפתח בקרוב אבל המחסור בתנאים, יחד עם התנאים שמציב משרד הבריאות, לא מעודדים את בעלי המלונות. ליאור מוצ'ניק, מנכ"ל מלונות דן אילת ויו"ר התאחדות המלונות באילת, ציין: "אם לא נוכל להפעיל בריכת שחייה, אם לא נוכל להגיש אוכל בצורה נאותה, אם אנשים לא יוכלו לגשת בצורה חופשית לחוף הים – הם לא יוכלו ליהנות מפעילויות ואין טעם לפתוח את המלון".
ראש העיר מאיר יצחק הלוי הדגיש: "נדרשת תמיכה, בוסט מצד הממשלה כדי להתחיל להניע את גלגלי הכלכלה באילת, זו עת קיפאון מבחינת בעלי העסקים". בימים האחרונים החלו הקניונים ברחבי הארץ להיפתח אבל רוב החנויות ב"אייס מול" עדיין סגורות, לא משתלם להן לפתוח כשיש כל כך מעט קונים – ונותר רק להחליק על הקרח.
בן חור שטיינברג, מנכ"ל הקניון, הודה: "ברור שהישועה כרגע לא תגיע ממשרדי הממשלה ואנחנו יוזמים, חושבים מחוץ לקופסה איך אנחנו מייצרים לעצמנו עבודה. רכשנו אלפי כרטיסי טיסה - שיגיעו מהמרכז, יעשו יום קניות אצלנו". ואכן הגיעו מספר תיירים - בטיסה חינם - קנו מעט וחזרו. התיירות, מנגד, עדיין מחכה לפתרונות. באילת מבקשים מהממשלה להתערב, לייצר תוכניות סיוע שיצילו את העיר מאסון כלכלי אחרת – כך הם חוששים – עיר השמש תשקע לעבר משבר כלכלי שספק אם תצליח לצאת ממנו.