אינספור זיכרונות צרובים במוחה של תלמה מהתקופה הנוראית שעברה בילדותה בשואה, אך זיכרון אחד חקוק אצלה יותר מכולם. את הצעצוע האהוב שקיבלה מאביה ונופץ על ידי הקצין הנאצי היא חשבה שאיבדה לנצח, עד שנכדיה החליטו לצאת למסע חיפושים - ולהשיב לה את האבדה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

תלמה סגל נולדה באוסטריה בשנת 1937, וכשהחל הסיפוח של אוסטריה לגרמניה, שנה לאחר שנולדה, היא נשלחה מבית הוריה לגור עם סבא וסבתא. אביה עבד כנגר, ובאותה השנה הוא נתפס על ידי הגרמנים, לאחר שבנה ארונות עם דופן כפולה עבור יהודים כדי שיוכלו להחביא בהם את הכסף והתכשיטים שלהם.

לאחר המעצר תלמה וכל משפחתה הועלו על רכבת לאושוויץ. בזמן שהם חוששים מהגורל הלא ידוע, החליט אחד מהקצינים הנאצים להוריד את המשפחה מהרכבת, כי קצין נאצי אחר דרש שאביה של תלמה יבנה עבורו ארון מיוחד. וכך קרה, וחייהם ניצלו.

"מה יש לילדה הקטנה ביד?!"

כמה ימים לפני שנשלחה עם משפחתה לגטו טרזיינשטט ולקראת יום הולדתה החמישי, אביה רצה לשמח אותה. באחד הימים, בזמן עבודתו כמסדר משלוחים של יהודים, הוא מצא תיבה קטנה ובתוכה דמויות צבעוניות מזכוכית של שלגיה ושבעת הגמדים. תלמה הייתה כל כך נרגשת, אך בכניסה לגטו עמד קצין נאצי שצעק לעברה: "מה יש לילדה הקטנה ביד?!" והכה בה עם קת הרובה.

הצעצוע נפל ונשבר. אמה של תלמה החזיקה אותה בידה בעוצמה ואמרה לה שעכשיו צריך להמשיך ללכת ואסור לבכות. הרגע הזה נצרב בזכרונה של תלמה: "הבנתי באותו הרגע שאני נכנסת לעולם אחר ואכזרי", היא סיפרה.

תלמה קיבלה את הצעצוע שלה שאיבדה בשואה אחרי 70 שנה (צילום: יקינתון ביטאון צאצאי הייקים בישראל בהוצאת ארגון יוצאי מרכז אירופה)
הבובות ששוחזרו במיוחד עבור תלמה|צילום: יקינתון ביטאון צאצאי הייקים בישראל בהוצאת ארגון יוצאי מרכז אירופה

לאחר שחרור המחנה, בשנת 1945, עלתה תלמה לארץ עם משפחתה. היא הקימה משפחה לתפארת והיום היא סבתא לנכדים גאים, ששמעו את הסיפור של סבתם כחלק מההכנות למשלחת לפולין - והחליטו להפתיע אותה. הם החלו לעשות תחקיר באינטרנט בחנויות צעצועים ברחבי העולם ואצל נפחי זכוכית, אך לאף אחד לא היה צעצוע כזה.

"מרגישה שסגרתי מעגל"

רגע לפני שהתייאשו, נטע, אחת הנכדות, החליטה להעלות פוסט לפייסבוק שהגיע במקרה לשמעון הניג, חיפאי בעל חנות מיוחדת לצעצועי עץ בשם בובבימה. הוא התרגש כל כך מהסיפור והחליט ליצור קשר עם דיוויד יוהנס, אמן זכוכית מהעיר זלין בצ'כיה המייצר בובות זכוכית זעירות. דיוויד התרגש גם הוא מאד מהסיפור והחליט לייצר את הבובות במחיר עלות בלבד.

חיים שלמים אחרי שאיבדה את המתנה יקרת הערך שהביא לה אביה בזמן המלחמה, קיבלה תלמה את דמויות הזכוכית, הכי קרוב למקור: "זה כל כך מרגש", סיפרה תלמה, "מרגישה שסגרתי מעגל".

הסיפור באדיבות ירחון 'היקינתון' של ארגון יוצאי מרכז אירופה | ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il