מוביל המחאה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, תא"ל במיל' אמיר השכל, שוחרר הלילה (בין שבת לראשון) ממעצר ללא תנאים מגבילים, יחד עם שני המפגינים הנוספים שנעצרו. לאחר ההחלטה אמרה השופטת אורנה סנדלר-איתן: "אינני סבורה כי יש מקום להציב תנאי כלשהו לשחרור המשיבים", והוסיפה: "הזכות להפגין היא זכות יסוד במדינה דמוקרטית אמנם אין היא זכות בלתי מוגבלת". לאחר ההחלטה נמסר מהמשטרה כי ייתכן ותערער לבית המשפט המחוזי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד אמרה השופטת במהלך הדיון: "המשיבים הביעו נכונות במהלך הדיון להודיע מראש על הכוונה לקיים את ההפגנה להבדיל מהגשת בקשה לרישיון שאינה נדרשת, באופן שיאפשר למשטרה להיערך מבעוד מועד".
בנוסף, סנדלר-איתן אמרה כי על נציג המשטרה להודיע לבית המשפט עד מחר את זהותו של הגורם המסוים איתו ניתן יהיה לתאם בהמשך ולהודיע על כוונת קיום ההפגנה במקום ולמסור הערכה של מספר המשתתפים שצפויים להגיע. "סבורני כי צעד פשוט זה יכול למנוע חיכוכים מיותרים בין המפגינים לבין המשטרה ולחסוך את הצורך בדיונים נוספים מעין זה", הוסיפה.
"היינו 15 שעות בכלא הדרים. לא נעים אבל גם לא נורא"
לאחר שחרורו, הודה השכל למפגינים ואמר: "לדעתי אנחנו חיים במציאות מטורפת. במעון ראש ממשלת ישראל, המעון שאנחנו משלמים, יושב נאשם בשוחד מרמה והפרת אמונים. היחידה לאבטחת אישים והמשטרה מאבטחים אותו. ואנחנו, אזרחים ישרי דרך, נעצרים על זה שהפגנו, או במקרה שלי על זה שההפגנה לא עמדה בתנאים".
לאחר מכן השכל מסר לנתניהו: "היינו 15 שעות בכלא הדרים. לא נעים אבל גם לא נורא". עוד הוסיף: "אם הוא יימצא אשם בבית המשפט, אז אני חושב שהנפילה תהיה קשה וכואבת. אז אני פשוט מציע לו להגיע לאיזשהו הסדר ולצאת מחיינו".
המשטרה ביקשה שכחלק מתנאי השחרור, השכל יורחק מירושלים למשך 15 יום, לצד ערבות עצמית ושל אדם נוסף על סך 5,000 ש"ח. בעקבות המעצר, מפגינים הגיעו למחות אמש (שבת) בבית המשפט השלום בירושלים.
בעקבות התקבצות המפגינים מחוץ לבית המשפט, המאבטחים סגרו את דלתות הבניין לכניסה של אזרחים. "אנו מצפים מבית המשפט לשלוח מסר ברור למשטרת ישראל: חדלו מהמעצרים הפוליטיים - משטרת ישראל תפקידה לשמור על האזרחים לא על המושחתים", מסרו מארגני המחאה.
נציג המשטרה אמר בדיון: "מיוחס לאמיר השכל הובלת הקבוצה באופן מכוון שחוסם את הכביש, הייתה כוונה מאוד ברורה לשבור את הכלים. ליווינו את אמיר בעדינות לניידת". עוד אמר נציג המשטרה כי השוטרים נאלצו להפעיל כוח "כי לא ראינו דרך אחרת להזיז את המפגינים מהכביש".
המשטרה ניסתה גם להסביר מדוע ביצעה את המעצרים: "מי שיטען שאלה עבירות קלות - ברגע שאתה חוזר ומבצע עבירה שוב ושוב או מסרב להנחיית השוטר למנוע ממך להמשיך - אין דרך אחרת זולת לעצור ולשחרר בתנאים ככל שאני יכול". הקצין ציין בדיון שהמשטרה רצתה לשחרר את כל העצורים ב"תנאי מינימלי" של הרחקה מהמקום, אבל השופטת השיבה בעקיצה ביקורתית: "זו בעצם סתימת פיות, מדוע זה תנאי מינימלי?".
נציג המשטרה השיב בהמשך הדיון: "חופש הביטוי הוא לא זכות למנוע תנועה של אדם אחר" וציטט את השופט ברק בנושא. כחצי שעה לאחר תחילת הדיון התבטא לראשונה אמיר השכל ואמר: "הצעתי לסגן ניצב דקר לקרוא למפגינים להתפזר והוא סירב".
מוקדם אמש, אלפים הפגינו מול בית ראש הממשלה ברחוב בלפור, נגד השחיתות ונגד מעצר המפגינים אמש. המפגינים נושאים שלטים שעליהם כתוב: "נתניהו תתפטר" ו-"עצורים פוליטיים". בהפגנה השתתפו גם חברי הכנסת משה יעלון (תלם), מיקי לוי (יש עתיד), אלי אבידר (ישראל ביתנו), אלוף במיל' עמירם לוין וראש שב"כ לשעבר כרמי גילון.
מהמשטרה נמסר כי "כוחות משטרת ישראל ערוכים ופועלים במחאה וחסמו לתנועה את הרחובות בן מימון ועזה, וארלוזרוב עד כיכר פריז. משטרת ישראל תפעל לאפשר את חופש הביטוי והמחאה לצד שמירה על הסדר הציבורי. יחד עם זאת תפעל בחומרה נגד כל ניסיון להפר את הסדר הציבורי ופגיעה בציבור".
שר הביטחון ויו"ר כחול לבן בני גנץ קרא בעמוד הפייסבוק שלו לשחרר את עצורי ההפגנה ללא תנאים מגבילים. "הזכות להפגין היא זכות קדושה במדינת ישראל ואסור בתכלית האיסור לפגוע בה אלא במקרי קיצון", הוא כתב. "לכן, מהמידע שברשותי, אני סבור שצריך לשחרר את שלושת עצורי ההפגנה ללא תנאים מגבילים. אני מאמין שכך יעשה בית המשפט וכמובן שנכבד כל החלטה".
גנץ הוסיף: "שוחחתי עם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הערב. הוא סיפר לי על הפגיעה שנעשתה בסדר הציבורי וחסימת הכבישים, ואמרתי לו כי לצד הגיבוי המלא שלי למשטרת ישראל בפעילותה מול כל אזרח - לא משנה מה תפקידו, מעמדו או דרגתו, יש לקדם מדיניות מרחיבה בכל הקשור לזכות המחאה וחופש הביטוי".
מוקדם יותר פרסם השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה פוסט בפייסבוק ובו גיבה את המשטרה ואמר כי "לא תהיה סובלנות לחסימות כבישים". עליזה השכל, בת זוגו הטייס שנעצר הגיבה גם היא לאירוע: "מקווה שישחררו אותו בהקדם, ושהפעילות שלו תמשוך אנשים נוספים ותהדהד בלב של כולם".
השר אוחנה התייחס לכך שאחד מהעצורים אתמול הוא בן דודו, וואמר כי המשטרה לא תהיה סובלנית לחסימות כבישים כלפי כולם - "אין זה משנה כלל מי המבצעים, מה דרגתם הצבאית, מה קשריהם המשפחתיים או הפוליטיים". אוחנה הוסיף כי "חסימת כביש היא הפעלת אלימות כלפי אזרחים תמימים ושלווים העושים שימוש בכביש בדרכם לשגרת חייהם".
רב-אלוף, תא"ל, או טוראי – לא תהיה סובלנות לחסימות כבישים. רבים תמהים על שמשטרת ישראל "העזה" אתמול לעצור (וחלקם עוד...
פורסם על ידי Amir Ohana - אמיר אוחנה ב- יום שבת, 27 ביוני 2020
עוד כתב השר: "אף אחד לא צריך לעמוד בתסכול בכביש כשהוא ממהר הביתה לראות את המשפחה והילדים, או בדרך לעבודה כשהמעסיק או הלקוח זועמים בטלפון על האיחור. אף אמבולנס לא צריך להתעכב בהגיעו להעניק טיפול מציל חיים. אף ניידת משטרה לא צריכה לעמוד בכביש בדרך לטפל באירוע אלימות ואף כבאית לא צריכה להתעכב בדרכה לאירוע שריפה. ומכאן: לא תהיה סובלנות לחסימות כבישים".
אוחנה גם התייחס לסרטון תיעוד המעצר של תת אלוף במיל' אמיר השכל, אותו הוא צירף לפוסט שכתב, ותיאר את השתלשלות האירועים שהובילו למעצרו. "קצין משטרה בדרגת סנ"צ פנה בנימוס למי שהוא זיהה כאחד מראשי ההפגנה (הוא אותו תא"ל במיל' המדובר) וביקש ממנו להפסיק לאלתר את חסימת הכביש. הוא סירב, והמשיך לנאום לאנשים שהמשיכו לחסום את הכביש. הוא נתבקש שוב, ומשסירב התבקש להתלוות לתחנת המשטרה. כפי שניתן לראות בסרטון, לא הופעל שום כח כלפיו ולא אלימות – בניגוד לדיווחים כוזבים בעניין. הוא נכנס לניידת, והועבר לתחנה (מיד נגיע למה שקרה בתחנה", הסביר השר.