איך מוודאים שהישראלים שנוחתים בנתב"ג לא מביאים איתם קורונה? השמיים מתחילים להיפתח, התקנה לשעת חירום שחייבה בידוד במלונית בוטלה – אבל הקורונה בעולם עוד לא נעלמה. הצעד הראשון במלחמה המוצלחת של ישראל בקורונה היה לעצור את הנחיתות מחו"ל – אך קיים חשש שהורדת הפיקוח יכולה לגרום לעלייה בנדבקים. ולכן, הבוקר (שני) צפויה להתקיים בנתב"ג פגישה של בכירי משרד הבריאות ובכירי המל"ל במטרה לדון בהמשך מדיניות הטיסות מישראל ואליה.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במה מחויבים הישראלים השבים מחו"ל?

שהות בבידוד ביתי במשך 14 ימים מיום הנחיתה

חתימה על הצהרה בנתב"ג על המקום שבו הם מתחייבים לשהות בבידוד

מי שאין לו מקום לבידוד ביתי מחויב בבידוד במלונית

נתב
נתב"ג בימי קורונה|צילום: תומר נויברג פלאש 90

במה לא מחויבים - ולמה?

שהות במלונית - המדינה ויתרה על הדרישה בשל העלויות הגבוהות מול מספר המבודדים הקטן.

בדיקת קורונה - הנוחתים אינם מחויבים לבצע בדיקה עם הנחיתה. הסיבה לכך, היא שהנגיף מסוגל לדגור בגוף כך שגם אם תתקבל תשובה שלילית בנמל התעופה, ייתכן שבימים שלאחר מכן בדיקה נוספת תניב תשובה חיובית. 

מי מפקח ובודק את החוזרים לארץ בזמן הבידוד?

בדיקות קורונה - כל מבודד יכול מיוזמתו לפנות לקופת החולים שלו ולבקש בדיקת קורונה גם אם אין לו תסמינים, קופת החולים תאשר לבצע את הבדיקה.

עמדת בידוק לנגיף הקורונה בנתב
עמדת בדיקה לקורונה בנתב"ג, ארכיון|צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

פיקוח משטרתי על הבידוד - כוח משטרה מיוחד ו-230 פקחי רשות האוכלוסין וההגירה אמונים על ביקורי בית ושיחות טלפון לאלה שהצהירו על בידוד ביתי.

הפיקוח במספרים

במשטרת ישראל מציגים נתונים שממחישים את הפיקוח: נכון להיום רשומים במשרד הבריאות ובמשטרה 2,334 ישראלים ששבו מחו"ל ונמצאים בסטטוס של בידוד. בשבוע האחרון נערכו 2,614 שיחות טלפון למבודדים ו-2,648 ביקורים בבתים. ב-3 החודשים האחרונים, מתחילת התפרצות הקורונה בישראל ועד היום, נערכו 112,543 ביקורי בית למבודדים.

"ישנה סבירות גבוהה מאוד שכל אדם שנמצא בבידוד יזכה לביקור בית אחד לפחות", אומר ניצב משנה אייל אזולאי, ראש מינהלת תיאום פעולות אכיפה (מתפ"א) במשטרה ומי שאחראי על הפיקוח של החוזרים מחו"ל. "במידת הצורך - אנו רושמים דוחות למי שמפר בידוד".

חברות תעופה ישראליות (צילום:  Lerner Vadim, shutterstock)
נערכים לפתיחת השמיים|צילום: Lerner Vadim, shutterstock

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, אומר שהרשויות וקופות החולים צריכות לשמור על קשר הדוק עם המבודדים לכל אורך תקופת הבידוד. "קשר כזה היה יוצר אחריות הדדית", אמר. "המערכת תוכל להבין את הצרכים של האדם ולבדוק אם יש לו סימפטומים, ומצד שני החוזר מחו"ל ירגיש אחריות לשמור על ההנחיות".

פרופסור גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, טוען שהצעדים שבהם נוקטת המדינה, כל עוד היא מבצעת אותם כראוי, הגיוניים. "אי אפשר למנוע מאזרחים ישראלים לחזור ארצה", אמר ברבש. "אם יש אכיפה של הבידוד הביתי אני חושב שזה מספק. נושא הטיסות לחו"ל וחזרה הוא קריטי מכיוון שרוב שרשראות ההדבקה הגיעו בעקבות 'ייבוא' של חולים. על כן, חשוב לשים לב מאיפה הנוחתים חזרו והאם זה מוקד שעלול להיות פוטנציאל לייבוא של חולים".

פרופסור ברבש מבהיר שבדיקה בנמל התעופה לא הכרחית: "היה נחמד אם היו מקיימים את הבדיקות כבר בשדה התעופה", אמר, "אבל חשוב לזכור כי גם אם הייתה מתקבלת תשובה שלילית בנמל התעופה, אין זה אומר שלמחרת לא תתקבל על אותו נבדק תשובה חיובית, משום שכך מתנהג הנגיף".