אביב הגיע, פסח בא - ואלה הרגעים האחרונים להיערך לליל הסדר. זמני סיום אכילת חמץ, התחזית המעודכנת והמדריך המלא לעריכת הסדר שהכנו לכם בשיתוף עם ארגון רבני צהר יעזרו לכם לצלוח את המשימה. מה כוללת קערת הסדר, אילו מצרכים לא לשכוח ברשימת הקניות, מתי אוכלים כל דבר – וגם כמה משחקים ייחודיים לליל הסדר הזה שיעבירו לכם את הסדר בצורה חווייתית בהצלחה.

קודם כל, אם אין לכם: הורידו כאן את הגדת הפסח 

מתי מסיימים לאכול חמץ?

מה ללבוש לסדר? התחזית לחג

ממשיכים בינתיים במזג אוויר נוח, לקראת שרב שצפוי לנו בתחילת השבוע. אבל קודם לכן אנחנו בחג עם טמפרטורות רגילות לעונה, בהיר ונוח להכנות האחרונות לחג.

הטמפ’ החזויות בשישי:

תל אביב
ביום: 21
בערב החג: 18
בלילה: 16

ירושלים
ביום: 22
בערב החג: 16
בלילה: 13

חיפה
ביום: 19
בערב החג: 17
בלילה: 15

באר שבע
ביום: 24
בערב החג: 20
בלילה: 14

ראשון לציון
ביום: 21
בערב החג: 18
בלילה: 15

צפת
ביום: 23
בערב החג: 19
בלילה: 15

השבת צפוייה להיות נוחה גם כן עם התחממות קלה. בהמשך: חול המועד ייפתח בשרב שילווה אותנו בימים ראשון ושני. כדאי להיערך עם הגנה מהשמש והרבה מים לטיולים. החל מיום שלישי תחול שבירת שרב וברביעי אפילו צפוי לרדת גשם. 

עושים סדר בבית: כל מה שצריך להכין

מה צריך להכין עבור קערת הסדר?

קערה: גם אם אין לכם קערה רשמית, ניתן לאלתר צלוחיות שונות ולהניח הכול בתוך מגש. אם אתם מספרים על יציאת מצרים בסלון, ניתן להתייחס לשולחן הסלוני כולו כאל קערת הסדר שלכם. יוצאי תימן משתמשים בכל השולחן כקערה. בקערה - שישה מרכיבים:

זרוע: זרוע של עוף, או כבש צלויה - צמחונים מניחים תפוח אדמה צלוי על האש.

חרוסת: את החרוסת מכינים בדרך כלל בערב ליל הסדר: מערבבים חצי כוס יין אדום/מיץ ענבים, כוס שקדים או אגוזים קצוצים, קופסה של ממרח תמרים וקצת בננה – מכניסים הכול למעבד מזון עד למרקם משחתי, ושומרים במקרר עד הערב.

חזרת: שורש חזרת מגורד.

ליל הסדר  (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
קערת הסדר - המתכון המלא|צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

כרפס: מקובל להשתמש בעלי סלרי/פטרוזיליה, או בתפוח אדמה מבושל.

ביצה: ביצה קשה בקליפתה.

מרור: חסה מרה, או עלים מרים אחרים.


מה עוד צריך להכין מראש?

בקבוקי יין או מיץ ענבים: הכמות תלויה כמובן בגודל הכוס שלכם ובמספר המשתתפים. נפח הכוס המינימלי הוא 86 מ"ל. בליטר אחד יש בערך כמות של 8 כוסיות קטנות. חשבו את גודל הכוס כפול מספר המשתתפים - וכפול ארבע כוסות.

התושבים עושים לחיים (צילום: מתוך
לא לשכוח - יין לכולם|צילום: מתוך "2025", קשת 12

מצות: בהתאמה לכמות אנשים.

עלי סלרי / פטרוזיליה או תפוח אדמה מבושל: בהתאם למספר המשתתפים. לא אמורים להיות שבעים מזה, ולכן יש צורך בכחצי תפוח אדמה קטן למשתתף, מלבד הכרפס שהכנתם לקערה.

עלי חסה בגודל בינוני: מוכנים ונקיים, כמספר משתתפים. אם אתם נוהגים לאכול חסה גם במרור, תצטרכו כמות נוספת.

ביצים קשות: לטבילה במי מלח לנוהגים, בערך חצי ביצה לאדם.

קערית מים עם מלח.

נטלה: כל כוס יכולה לשמש כנטלה (לנטילת הידיים).

מה לגבי כלים ואביזרים?

כיסוי מצות: מפיות בהחלט יתאימו, לשם הפרדה בין המצות.

מצות - פסח (צילום: istockphoto)
כיסוי המצות: מפיות יספיקו|צילום: istockphoto

כוס או גביע אישי ל-4 כוסות: הנפח המינימלי הנדרש הוא נפח של 86 מ"ל.

גביע לקידוש.

כוס לאליהו הנביא: כוס יין מכובדת.

הגדות פסח – ראו קובץ מצורף.

ילד מוזג יין תירוש במהלך ארוחת ליל הסדר (צילום: חן ליאופולד, פלאש 90)
מומלץ: לא להגיע מורעבים!|צילום: חן ליאופולד, פלאש 90

כיסוי לאפיקומן: כל שקית ניילון או בד תתאים לצורך זה.

כריות: כדי שתוכלו להסב - בנוחות.


וכמובן, יש דברים שלא משתנים. גם השנה כדאי:

לנוח לפני הסדר, לא להגיע מורעבים (בעיקר הילדים), ומומלץ לדאוג לעיסוק לקטנים – לכשיאבדו עניין. וקדימה, להכנות!

ערב ליל הסדר - מה עכשיו?

הדפיסו והביאו לסדר - אנחנו איתכם, שלב אחר שלב:

לפני שמתחילים: על השולחן מונחות 3 מצות (המופרדות זו מזו במפית) וקערת הסדר.
מקובל לסדר את מרכיבי הקערה הפוכים זה מזה: זרוע למעלה מימין וביצה קשה למעלה משמאל ובאמצע מרור מתחת – מימין חרוסת, משמאל כרפס, ומתחת באמצע חזרת.

קדש: מוזגים כוס ראשונה לכולם, ועושים קידוש בעמידה. הכוס חייבת להכיל 86 סמ"ק, שותים את רובה ובהסבה. בעדות שונות נהוג שאחרי הקידוש אחד מבני המשפחה מסובב את הקערה שלוש פעמים מעל ראשם של כל המסובים, כשהם שרים יחד: "בבהילו יצאנו ממצרים; הא לחמא עניא...".

ליל הסדר, שולחן חג (צילום: Gary Moss Photography, GettyImages IL)
ברכת קדש|צילום: Gary Moss Photography, GettyImages IL

רחץ: ניגשים ליטול ידיים, ללא ברכה. אם הכרפס שלכם אינו מונח על השולחן – זה הזמן להביאו מהמטבח עם מי המלח / לימון (לפי מנהגכם).

כרפס: מה אוכלים? בדרך כלל תפוח אדמה מבושל או עלי סלרי/פטרוזיליה, טבולים במי מלח. שימו לב, לא אמורים להיות שבעים מזה!

יחץ: אתם זקוקים כעת לשקית או חתיכת בד כדי לעטוף בה את האפיקומן. חוצים את המצה ל-2 חלקים לא שווים: את החלק הקטן מניחים בין שתי המצות, ואילו את החתיכה הגדולה יותר מכניסים לשקית האפיקומן. אם יש ילדים שמחכים "לגנוב" את האפיקומן כדי להחביאו, עורך הסדר נדרש למצוא רגע מתאים כדי להחביאו מפניהם - בהמשך הערב הם יצטרכו למצוא את האפיקומן.

אפיקומן  (צילום: istockphoto)
לא לשכוח להחביא את האפיקומן|צילום: istockphoto

מגיד: הגענו לסיפור יציאת מצרים! ההגדה היא הבסיס מתוכו אפשר לפתח שאלות ודיונים. בתחילת 'מגיד', אחרי 'הא לחמא עניא', מוזגים כוס שנייה, אותה שותים רק בסוף 'מגיד'. במהלך 'מגיד' עוקבים אחר ההוראות המצויות בכל הגדה (מתי נוהגים להטיף יין מהכוס, ומתי יש לגלות את המצות או להגביהן). אם אתם ממוצא פרסי או בוכרי, בהגיעכם ל'דיינו' - אתם מוזמנים להכות קלות זה את זה עם עלי בצל ירוק.

רחצה: נוטלים ידיים לתחילת הסעודה. אם אתם נוהגים להחביא את האפיקומן וטרם עשיתם זאת – עכשיו זה ממש הזמן.

מוציא מצה: אוחזים ב-3 המצות (שהן כרגע למעשה 2 מצות שלמות, וחלק מהמצה שבצעתם ב'יחץ') ומברכים 'ברכת המוציא'. מניחים את המצה התחתונה ומברכים רק על שתי העליונות 'על אכילת מצה', ומחלקים לכל סועד פרוסה מהמצה העליונה ומהמצה האמצעית השבורה. המצה התחתונה - מחכה לכורך.

מרור: כעת תצטרכו חרוסת ועלי חסה נקיים. כל משתתף מקבל עלה חסה בגודל בינוני או קצת קטן יותר, כורכים יחד עם חרוסת - ומברכים.

כורך: לוקחים כמות של כחצי מצת מכונה (אפשר גם שליש), שוברים ל-2 חלקים, ומניחים ביניהם קצת חזרת (חריין) או חסה (כמרור).

שולחן חג (צילום: Natalya Rozhkova, Shutterstock)
וקדימה, להתחיל לאכול! בתיאבון|צילום: Natalya Rozhkova, Shutterstock

שולחן עורך: עכשיו - אוכלים, בתאבון!


צפון: בסיום הארוחה, אם האפיקומן הוחבא, זה הזמן לבקש להביאו. אחרי האפיקומן לא אוכלים, אבל אפשר לשתות. אוכלים כמות של שליש מצה, ומסיימים לפני חצות הלילה.

ברך: מוזגים כוס שלישית ומברכים ברכת המזון. בסופה, מברכים ושותים את הכוס השלישית בהסבה.
מוזגים כוס לאליהו הנביא (לא כל העדות נוהגות מנהג זה), ואומרים "שפוך חמתך" (בדרך כלל בעמידה) - ומוזגים כוס רביעית.

הלל: אומרים פרקי הלל, ובסופם מברכים ושותים את הכוס ה-4 בהסבה. בנוסף, אומרים ברכה אחרונה על היין.

נרצה: מסיימים את ההגדה בשירי שבח והלל, כל משפחה שרה את השירים והפיוטים שהיא אוהבת.

"מתי אוכלים? אני רעב" - המתכונים החשובים

מרק עוף עם קניידלך

חרוסת

גפילטע פיש

בהכנת הכתבה השתתף מתן יעקב.