ועדת החוץ והביטחון אישרה הבוקר (חמישי) את המשך ההסתייעות בשב"כ במאבק בנגיף הקורונה לחמשת הימים הקרובים. בעקבות פסיקת בג"ץ, בתחילת השבוע, כי על הכנסת להסדיר בחוק את המשך המעקב הדיגיטלי על ידי השב"כ, ציין ח"כ גבי אשכנזי שעל הממשלה להציג לוועדה הצעת חוק עד ליום שלישי בשבוע הבא: "אם ביום ראשון הממשלה תחליט שהיא לא הולכת על חקיקה אז ההחלטה תפוג - אם היא תרצה להמשיך, היא תבוא אלינו ביום שלישי ונבדוק כמה זמן להאריך".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הוועדה האריכה את המשך השימוש באיכונים עד יום שלישי בשבוע הבא, ולא עד יום חמישי כפי שביקשה הממשלה. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי, ציין שלא ניתן יהיה להעביר חקיקה בתוך כשבוע: "פסק הדין של בג"ץ קבע שככל שהממשלה מבקשת להמשיך באיכונים צריך לעשות את זה בחקיקה ראשית, ואם רוצים בינתיים להאריך - צריך להתניע הליך חקיקה. אין שום סיכוי להעביר חקיקה בשבוע".
נזרי הוסיף: "מאחר שנכון לרגע זה לא התקבלה ההחלטה אם לקדם חקיקה או לא, אז לא חשבנו שנכון לבקש יותר זמן אלא רק את השבוע הזה כתקופת גישור, וביום ראשון הקרוב נראה לאן פנינו מועדות. אם לא נלך לחקיקה בוודאי שזה ייעצר מידית".
לאור ההתפתחויות, בממשלה נחושים לעגן את המהלך בחקיקה כבר בימים הקרובים. "מגפת הקורונה עדיין איתנו ועוד תישאר איתנו לצערנו בחודשים הקרובים", אמר שר האנרגיה יובל שטייניץ לאחר הדיון. "לכן אנחנו חייבים להמשיך להשתמש בכל היכולות שלנו, כולל יכולות האיתור הדיגיטלי של השב"כ. כדי לצמצם את ההדבקה ולקטוע במהירות שרשאות הדבקה כדי שלא ניגרר חס וחלילה תוך חודש חודשיים לסגר נוסף".
"מכיוון שהאפשרות הזו הוארכה עד ליום שלישי, אנחנו נגבש תזכיר חוק", הוסיף השר שטייניץ. "ונגבה בחקיקה את היכולת של מדינת ישראל להיעזר ביכולותיה כדי למנוע מגפה וכדי להימנע מסגר והגבלת חופש התנועה וזכויות הפרט של תשעה מיליון אזרחים".
כחלופה לשימוש באמצעי המעקב של השב"כ, המליץ יו"ר הוועדה גבי אשכנזי להגביר את החקירות האפידמיולוגיות ואת מספר הבדיקות לאיתור חולים: "אנחנו מבינים שיש סיכון, אבל יכול להיות שנצטרך לחיות בשגרת קורונה בשנה הקרובה ולפיכך יש חשיבות להגברת החקירות האפידמיולוגיות ובחינת חלופות טכנולוגיות אחרות". מנגד, פרופ' ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, סיגל סדצקי, הדגישה בדיון: "ברור לחלוטין שללא שימוש בשב"כ נפסיד הרבה מאוד בידודים".
בתחילת השבוע פסקו שופטי בג"ץ כי כדי להמשיך בהפעלת אמצעי האיכון הסלולריים של שב"כ אחרי חולי קורונה יש צורך בחקיקה מסודרת. השופטת חיות הסבירה כי המעקב "הוא אמצעי הפוגע פגיעה קשה בזכות החוקתית לפרטיות, ואין להקל בו ראש". בנוסף, קיבלו שופטי בג"ץ את עתירת ארגון העיתונאים שלא להשתמש באמצעים הטכנולוגיים של השב"כ כלפי עיתונאים שאובחנו כחולים בקורונה.