בשיחה שהתקיימה הבוקר (ראשון) בין כתבים לממלא מקום נציב שב"ס, גונדר אשר וקנין, הוא ציין כי אירוע הקורונה הוא המורכב ביותר איתו התמודדו בשב"ס. הוא הוסיף כי עד כה הצליחו למנוע מהנגיף להתפרץ בגבולות בתי הכלא בארץ ואין אף אסיר או עצור שנדבק במתקני הכליאה. "אין לי ספק שגם כאשר יחלוף המשבר – השירות לא יראה כפי שהוא נראה או התנהל עד לאירוע הזה", אמר גונדר וקנין. וגם: 43 אסירים מוחזקים בבידוד 5 אנשי סגל שחלו במחלה כולם במצב קל, ו-327 סוהרים שוהים בבידוד. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שגרת החיים בשירות בתי הסוהר השתנתה בכל מה שקשור לניהול דיונים של הערכות מעצר או עתירות שונות שמגישים אסירים ועצורים – הכול מתנהל כעת באמצעות שיחות וידאו עם שופטים בבתי המשפט. רק לסבר את האוזן, עד כה התנהלו כמעט 5,000 דיונים כאלה. במובן הזה נעשתה כאן מהפכה: בתוך 24 שעות עברו לדיונים ווירטואליים, כלי שבמשך 10 שנים לא הצליחו להשמיש במערכת המשפט.

מתקן הכלא סהרונים (צילום: חדשות 2)
מתקן הכלא סהרונים|צילום: חדשות 2

כמו כן, דיונים של ועדות שחרורים בבתי דין צבאיים ואפילו חלק מהשלמות חקירות שנדרשות עם אסירים ועצורים, נעשים גם הם באמצעות שיחות וידאו ובסך הכול כמות האירועים בכל בארץ ירדה במידה משמעותית מאוד. כ-300 אסירים שוחררו לחופשה בתנאי מעצר בית למשך חודש ימים, בעקבות ההחלטה של השר לביטחון פנים. על פי ההחלטה נקבע שישוחררו רק אסירים שיתרת העונש שלהם היא חודש והם לא מהווים סכנה. ההערכה היא שבחודשים הקרובים ישתחררו עוד 200-300 אסירים שעומדים בתנאים הללו.

בעקבות המצב המיוחד, בשב"ס הוחלט על כמה תנאים מועדפים לאסירים. למשל: לאסירות בנווה תרצה, ולאסירים והעצורים הקטינים בכלא אופק, הותר לקיים שיחת "פייס-טיים" עם בני המשפחות שלהם זאת בעקבות העובדה שבוטלו כל ביקורי המשפחות, וכן הופסקה היציאה לחופשות של האסירים. הכוונה היא לאפשר לכלל האסירים הפליליים לקיים שיחת "פייס-טיים" עם בני המשפחות שלהם עד ערב החג, ואחר כך - מתכוונים לאפשר שיחות כאלה לכל האסירים המוסלמים עד תחילת הרמדאן.

מ
ממלא מקום נציב שב"ס, גונדר אשר וקנין|צילום: Flash90, חדשות

בשב"ס הוקמה קרן מיוחדת בסכום של מיליון שקלים, שתאפשר לאסירים שידם אינה משגת לקנות מוצרים חיוניים בקנטינות. מאז שהחל המשבר אין עבודות שירות, כלומר: אזרחים שהורשעו בבתי משפט ונידונו לעבודות שירות בשלב הזה - לא מבצעים אותן.

בשטחים הוקמו שני מתקנים שבהם מחזיקים, בתנאי בידוד למשך 14 ימים, את כל העצורים שנעצרים בידי צה"ל והשב"כ ורק אחרי תקופת הבידוד הם מועברים לבתי כלא רגילים. למרות שעד עכשיו אף אסיר לא חלה, בשב"ס נערכים למצב שהנגיף ייכנס אל תחומי הכלא. באירוע כזה הכוונה היא להכיל את ההתמודדות בתוך בתי הסוהר כשלצורך זה כל מתקן "סהרונים" פונה לצורך קליטת אסירים נשאים. בכלא "רמון" פונה והוכשר אגף ייעודי לאסירים ביטחוניים שיימצאו נשאים. בנוסף, הוכשרו אגפים מיוחדים בכלא "הדרים" במרכז ובכלא "צלמון" בצפון.

בית הסוהר נווה תרצה (צילום: יונתן בלום)
בית כלא "נווה תרצה"|צילום: יונתן בלום

כל סגל הסוהרים בשב"ס עבר לעבוד במשמרות של שבוע שלם, זאת מתוך כוונה לצמצם עד למינימום תנועות מבתי הסוהר החוצה ולהפך. מדובר בשינוי דרמטי ולמרות זאת רוב ברור של הסוהרים קיבלו את ההחלטה לעבור למשמרות במזנה הזה בהבנה. נציב שב"ס אמור לקיים מחר שיחות עם עמיתיו, נציבי שב"ס בספרד ובאיטליה, כדי ללמוד מהם כיצד מתמודדים עם מצב שבו המחלה כבר חדרה לבתי הכלא. יש כוונה להתחיל בדיקות יזומות ובדיקות סקר לסגל ולאסירים, הבקשה הזו עלתה היום בשיחה עם ראשי המל"ל וזאת על מנת להגדיל את תחושת הביטחון גם בסגל וגם בקרב האסירים.

כעת, מתנהלים מגעים בשני מישורים להביא לשחרורם או להפסקה זמנית של ריצוי העונש של אסירים חולים ובהם גם כאלה ששפוטים לתקופות ארוכות. במישור אחד, גונדר וקנין שוחח עם נשיא המדינה באפשרות לתת חנינה לאסירים מבוגרים וחולים במחלות כרוניות שנדרשים לטיפולים מיוחדים כמו דיאליזה וכדומה. במישור השני נידונה אפשרות לשחרר אסירים חולים שנדרשים לטיפולים מיוחדים, לתקופה של עד כחצי שנה ורק אז להחזיר אותם לבתי הכלא, לצורך המשך ריצוי העונש. הכוונה לעשות זאת באמצעות תקנות לשעת חירום וועדות השחרורים. דבר אחרון שאמר גונדר וקנין בשיחה עם הכתבים שבתקופה האחרונה מתמודדים בשב"ס עם ריבוי יוצא דופן של "פייק ניוז" בנושא - בעיקר ברשתות החברתיות הערביות.