בעקבות התפשטות נגיף הקורונה הממשלה אישרה את ההנחיה, לפיה חובה להסתובב במרחב הציבורי עם מסכה. בקופת חולים מכבי פרסמו לפני כחודש את ההנחיות הבאות שממליצות למי שלא רוצה להדביק לעטות את המסכה כשהצד הכחול כלפי חוץ ומי שלא רוצה להידבק - יעטה את המסכה כשהצד הלבן כלפי חוץ, ובהמשך הוציאו הבהרה שההנחיות האלה שגויות וכי המודעה עלתה בטעות והוסרה במהרה. מאחר שהמודעה הישנה ממשיכה לרוץ ברשתות, שאלנו את פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, מה עומד מאחורי זה ואיך באמת כדאי לעטות את המסכה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לדברי פרופ' לשם, למסכה הכירורגית, בין אם צבעה כחול או ירוק, יש רק צד אחד נכון לעטייה: כשהצד הכחול או הירוק כלפי חוץ והצד הלבן כלפי פנים. למסכה יש שתי פעולות חשובות - במידה שמי שעוטה אותה חולה היא מפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי שידביק את סביבתו, ובמידה שמי שעוטה אותה בריא ונמצא ליד חולה, היא מפחיתה את הסיכוי שיידבק.
פרופסור לשם מסביר כי צריך לצאת מנקודת הנחה כי במידה מישהו חולה ומודע לכך, הוא לא אמור להסתובב בחוץ, אך לעתים לחולים אין סימפטומים - ולכן הם לא יודעים אם הם נדבקו בנגיף. למרות שהמסכה לא מונעת הידבקות ב-100%, חשוב לעטות אותה - כי במידה ושני הצדדים יעטו מסכות, הסיכוי להדבקה יפחת באופן משמעותי.
רק בשלב מאוחר יותר יצאה ההנחיה לפיה צריך להסתובב עם המסכות במרחב הציבורי. פרופסור לשם מסביר כי לפני שידעו מספיק פרטים על הווירוס, הניחו כי הוא מתנהג כמו וירוסים אחרים. לדבריו, רק לאחר שלמדו כיצד הוא פועל - הבינו שחשוב להשתמש במסכה כדי לנסות למנוע הידבקות.
לפי פרופסור לשם, כאשר חולה עוטה מסכה, הרסס הטיפתי שעלול לצאת מפיו או מאפו נדבק אליה ולכן הוא לא מגיע לאנשים שנמצאים בסביבתו. החשש היה שאנשים יגעו במסכה ובכך יגרמו להדבקה, אך לדבריו, כיום סוברים כי התועלת גדולה יותר מהנזק.