אם מביטים על הנתונים הרשמיים לגבי מצב ההידבקות בקורונה במזרח ירושלים, ניתן לכאורה להיות מעודדים: רק 12 תושבים חולים בנגיף. עם זאת, במשרד הבריאות הביעו השבוע דאגה רבה לנוכח המתרחש בשכונות במזרח העיר, והצביעו על היענות נמוכה לביצוע בדיקות בקרב קבוצת אוכלוסייה זו. לכך מתווסף חשש הולך וגובר של התושבים מכך שהנתונים לא משקפים את המצב בשטח. במקביל, נמשכות הפרות הסדר ולתפילות ההמוניות נמצא פתרון יצירתי: במקום במסגד - במרפסת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

א', עובד במערכת הבריאות במזרח ירושלים, הביע חשש כבד כי שיעור ההידבקות בנגיף גדול בהרבה ממה שדווח: "כשעלה חשד להידבקות, חלף זמן רב עד לביצוע הבדיקה, וגם לאחר שאובחנו נדבקים במזרח העיר, לא נערכה חקירה אפידמיולוגית כנדרש, כך שאנשים שבאו במגע עם חולים לא ידעו על כך ולא ניגשו להיבדק".

מזרח ירושלים (צילום: הדס פרטוש/פלאש 90)
תושבי מזרח ירושלים מופקרים לגורלם?|צילום: הדס פרטוש/פלאש 90

התושבים מתארים התמודדות לקויה מאוד עם התפשטות הנגיף, וטוענים שמערכת הבריאות לא עושה די כדי למנוע התפרצות רחבה. "אני חש בלאגן שלם מבחינת ההסברה, הבידוד ואכיפת הבידוד במזרח העיר", אמר פואד אבו חאמד, תושב צור-באהר ובעל מרפאה בבית-צפאפה שבה אובחנו עד עתה שמונה חולי קורונה.

"לא מנהלים אצלנו חקירות אפידמיולוגיות ואנשים לא מקבלים הודעות לטלפונים כפי שמפיצים לתושבי מערב העיר", תיאר אבו-חאמד. עוד הפנה אצבע מאשימה למשרד הבריאות, שלדבריו אינו מעניק הסברים מספקים לאנשי מזרח העיר: "לא ברור מה הם מצפים שיקרה - תושבי מזרח ירושלים לא מנותקים, רבים מהם עובדים חיוניים שמסתובבים בכל רחבי העיר ובאים במגע עם התושבים".

"סגרו את המסגדים ועצרו את התפילות"

בצל משבר הקורונה ההולך ומתעצם, בשכונת עיסאוויה נמשכות מדי יום הפרות סדר מצד התושבים, שגוררים עימותים בין הפלסטינים לבין כוחות הביטחון. בימי התפשטות הנגיף השכונה הפכה למקום היחיד בארץ ובשטחים שבו נמשכות המהומות. בתיעוד שהגיע לידי N12 ניתן לראות את כוחות המשטרה שנמצאים בחיכוך יום-יומי עם האוכלוסייה בזמן העימותים. בכך, הסכנה להידבקות גוברת – גם של אנשי הביטחון עצמם, וגם של שאר התושבים - שהמהומות מוציאות אותם מהבתים ומייצרות התגודדויות.   

באשר להתנהגות האוכלוסייה המזרח-ירושלמית בהקשר הבריאותי, נראה כי שם דווקא מתקיימת הקפדה על ההנחיות וננקטת משנה זהירות. "סגרו את המסגדים ועצרו את התפילות", הדגיש אבו-חאמד. "תנועת האנשים ברחובות הופחתה משמעותית ואנחנו ממשיכים לעבוד על ההסברה כדי לצמצם אותה עוד יותר". בתי הספר בחלקה המזרחי של העיר אף הפסיקו את הלימודים שבוע לפני שניתנה לכך ההנחיה הגורפת בישראל.

בהלת הקורונה בעיר העתיקה בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
תושבים ערבים בעיר העתיקה בירושלים|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

מאור צמח, יו"ר ארגון "לך ירושלים" הפועל להחלת ריבונות במזרח ירושלים, התייחס אף הוא למאבק בקורונה, שלדבריו מנוצל למטרות מדיניות על ידי הרשות הפלסטינית: "למלחמה בקורונה במזרח העיר יש שתי חזיתות: עצירת התפשטות המחלה, לצד מלחמה ברשות הפלסטינית שמנצלת את המצב כדי להראות אחיזה בשטח", אמר. "המאבק על ריבונות בירושלים לא נגמר ואף מתעצם בתקופה הזו", חידד צמח. הוא סיפר כי "כוחות הביטחון הישראלים אקטיביים וביצעו מעצרים בשכונות לבעלי עסקים ותושבים שהפרו את הנחיות הבידוד".

הציבור המוסלמי מקפיד על שגרת התפילות בצל הקורונה – והן מתקיימות כעת במרפסות הבתים. "האימאם עומד על אחת המרפסות וציבור המתפללים עונים לו מן הצד השני של הרחוב", תיאר זאת מאור צמח. הוא השווה את המצב במזרח העיר לזה המתרחש באזורים החרדיים של ירושלים, ולטענתו – "המצב במזרח ירושלים טוב יותר מזה שאנו רואים בשכונות החרדיות מאה שערים וגאולה".

"משבר כלכלי עמוק בירושלים המזרחית"

עמותת "עיר עמים" הביעה את דאגתה למתרחש במזרח ירושלים בימי התפשטות הנגיף, לא רק בהקשר הבריאותי אלא גם בנוגע למצב הכלכלי שעשוי להחריף ולהוביל להשלכות קשות: "משבר הקורונה מחדד את הפערים החברתיים הכלכליים ולכן צפוי שיוביל למשבר כלכלי עמוק בירושלים המזרחית". עוד הדגישה העמותה כי "הרשויות הישראליות חייבות להיערך לסיוע אינטנסיבי וממוקד בשכונות בירושלים המזרחית, ובפרט בשכונות הירושלמיות שמעבר לגדר".

מענה ראשון לתושבי מזרח ירושלים ניתן השבוע, עם פתיחת "מלונית קורונה" הייעודית לאשפוז חולים בנגיף. המיזם הוקם בבית המלון "עץ זית", הסמוך לשער שכם. המהלך יצא לפועל לאחר שראש עיריית ירושלים משה ליאון הביע דאגה מהמצב במגזר החרדי והערבי בעיר, ופעל להקצאת מלונות יעודיים למגזרים אלו.