שירות התעסוקה פרסם היום (ראשון) תוכנית חירום שגובשה במטרה לצמצם את ממדי האבטלה בישראל, עקב המשבר הנוכחי שהביא עמו נגיף הקורונה – בעקבותיו רבים פוטרו או הוצאו לחל"ת ועסקים לא מעטים קרסו. לאחר ששיעור האבטלה עבר את ה-20%, תוכנית החירום גובשה על מנת לסייע לעובדים לחזור לתעסוקה מלאה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

העלייה במספר הכולל של תובעי דמי אבטלה בישראל עומד לפי שעה זו על למעלה מ-800 אלף ישראלים, מתוכם יותר מ-600 אלף דורשי אבטלה חדשים, על בסיס חל"ת, בעקבות המשבר. על פי הערכת שירות התעסוקה, אם המשבר הנוכחי יימשך מעבר לאמצע חודש אפריל, 20% מכלל העובדים שנפלטו במהלכו משוק העבודה לא יחזרו למקום עבודתם. בנוסף, עוד עשרות אלפים צפויים להגיע למצב של תת-תעסוקה.

בשירות התעסוקה מעריכים שהתאוששות מהמשבר יהיה תהליך ארוך. הניסיון ממשברים קודמים הוכיח כי למשק נדרשות מספר שנים לחזור למצב התעסוקתי של טרום המשבר - והעולם ושוק העבודה בפרט ייראו שונה מאוד מהעולם טרום המשבר. תוכנית החירום החדשה מציעה ארבעה מסלולים: מסלול עבודה עם המעסיקים להשבת עובדי החל"ת; מסלול השמה ישירה; מסלול חיזוק כישורים ומסלול הכשרה מקצועית.

המסלולים החדשים שמציעה התוכנית

מסלול עבודה עם המעסיקים להשבת עובדי החל"ת מיועד להגדלת סיכויי החזרה לעבודה אצל המעסיק ולקליטת העובדים מחדש. ככל שהמשבר יימשך, יידרשו התאמות משמעותיות של סביבת העבודה ויהיה צורך להפנות משאבים לסיוע לעובדים, בעיקר לבעלי שכר נמוך.

מסלול השמה ישירה מיועד לדורשי עבודה בעלי סיכויי השמה מהירה וגבוהים, ויכלול התאמה בין דורש עבודה למשרה המתאימה, תוך שימוש בכלים דיגיטליים מתקדמים וסדנאות לחיפוש עבודה.

מסלול חיזוק כישורים ומיומנויות מיועד לאנשים שלצורך שילובם במקום עבודה הולם נדרש סיוע לשכתי קצר וממוקד לחיזוק יכולת ההתמדה, הקידום ופריון העבודה שלהם.

מסלול הכשרה מקצועית מיועד לאנשים בעלי פוטנציאל גבוה להידרדר לאבטלה ממושכת, או לאלה שזהו אינו המקרה הראשון שבו הם מקבלים קצבה. מסלול זה כולל הפנייה להכשרה במכללה או אצל המעסיק, תוך ליווי של הלשכה.

מצב האבטלה בעולם

מלבד ישראל, גם מדינות רבות בעולם נמצאות במשבר בעקבות התפשטות הנגיף ושיעורי האבטלה ההולכים וגדלים. במרבית המדינות כבר מיישמות צעדים שונים, שמטרתם להימנע מגידול באבטלה ולסייע לעובדים לשמור על מקום עבודתם, באמצעות 3 מסלולי פעולה עיקריים.

בצרפת, סין, קנדה, דנמרק, בריטניה ודרום קוריאה מעניקים סיוע דרך מקום העבודה: דרך חופשת מחלה, הסדרים ייחודיים במימון המדינה לשימור עובדים אצל המעסיקים והסדרים ייחודיים במימון פרטי. באירלנד, פיליפינים ובריטניה מסייעים דרך מערכות האבטלה ובאוסטרליה מסייעים באמצעות מענקים ישירים למשקי הבית.

רמי גראור, מנכ
רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה|צילום: שירות התעסוקה

רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה: "נדרשת תוכנית לאומית למאבק בממדי האבטלה, בשל החשש המוחשי כי למשק ייקח זמן רב לחזור למצב של תעסוקה מלאה. אם מנסים לחפש אור במצב הקשה הזה, הרי שזו הזדמנות שבאה מכורח המציאות לייצר רפורמות בשוק, שמטרתן להגדיל את הפריון של העובדים ולתת לקבוצות גדולות באוכלוסייה כלים להתמודד עם שוק העבודה המודרני.

"בנוסף, עלינו להתאים את הטיפול אישית ככל הניתן לכל דורש עבודה, על מנת שיוכל לחזור לעבודה המתאימה לו. כדי להתמודד עם המשבר, יש להתגייס למאמץ לאומי המכוון להשבת העובדים למקום עבודתם, בעיקר כדי שהמצב הזמני שאליו נקלענו לא יהפוך לקבוע – זו מטרתנו הגדולה והחשובה בתקופה הקרובה", הוסיף גראור.