היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות הגישה בשבוע שעבר את דו"ח הפעילות השנתי שלה לשר המשפטים, אמיר אוחנה, על רקע היום הבינלאומי למאבק בגזענות, שצוין בסוף השבוע האחרון. הדו"ח חשף מקרים רבים של התבטאויות גזעניות, אפליה במתן שירות ואף אפליה בתעסוקה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היחידה לתיאום המאבק בגזענות הוקמה כחלק מהמלצות ועדת פלמור, במטרה לתאם ולהוביל את המאבק בגזענות בשירות הציבורי. בנוסף, היחידה מדווחת על הפעילות הממשלתית במניעת גזענות ואפליה, עוקבת אחר יישום ההמלצות למיגור הגזענות על ידי משרדי הממשלה השונים ומפלחת את התלונות שהתקבלו.

במהלך שנת 2019 התקבלו ביחידה 497 תלונות הנוגעות לגזענות או אפליה, למעלה מפי שניים ממספר הפניות שהתקבלו ביחידה בשנה הקודמת. 33% מהתלונות היו בגין התבטאות גזענית, 30% בגין אפליה במתן שירות, 13% בגין אפליה בתעסוקה, 8% בנושא משטרה וגורמי אכיפה, 7% בנושא פרסום גזעני או סטראוטיפי ו-3% בתחום החינוך.

26% מהמתלוננים הם בני החברה הערבית

37% מקרב המתלוננים הם יוצאי אתיופיה, 26% הם בני החברה הערבית, 5% חרדים, 5% יוצאי בריה"מ לשעבר, 3% מזרחים ו-3% מקהילת הלהט"ב. 45 תלונות שהוגשו ליחידה בנושא אפליה במתן שירות ציבורי הועברו לטיפול על ידי הסיוע המשפטי וכשליש מהם הובילו לפתיחה בהליכים משפטיים נגד הגורם החשוד באפליה.

בשנה החולפת התקבלו בתחום הבריאות תלונות על התנהלות על רקע גזעני ומפלה בקופת חולים מכבי, על רקע גזענות ואפליה של עובדים ומטופלים. לדוגמא, במקרה אחד עובדת ממוצא ערבי שחבשה חיג'אב, נדרשה להסירו על ידי אחת הרופאות במרפאה.

עו
עו"ד אווקה קובי זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים|צילום: לעמ, לע"מ

בתחום התעסוקה לדוגמא, אדם ממוצא אתיופי שעובד בבית מכס נהר הירדן, טען כי מספר ימים לאחר מותו של סלומון טקה ז"ל והמחאות שפרצו בעקבותיו, הממונה על הצוות שלו הטיחה בו בפני עובדים נוספים: "חבל שלא ירו בכם, היו צריכים להוריד מכם עוד 100". בעקבות המקרה התלונה הועברה לטיפול אגף משמעת בנציבות שירות המדינה, שפתחה בחקירה.      

"גן אחד לילדים ממוצא אתיופי וגן אחר לכל השאר"

בתחום החינוך התקבלו מספר תלונות בנוגע להפרדה בגני עירייה בקרית גת בין ילדים ממוצא אתיופי – לשאר הילדים. לטענת הורים שנרשמו לגנים בסיוע גורמים בעירייה, כשהגיעו ליום הראשון של שנת הלימודים הם גילו כי באותו המבנה מתקיימים שני גנים נפרדים: גן אחד לילדים ממוצא אתיופי וגן אחר לכל השאר. בעקבות פניית היחידה למשרד החינוך ולראש עיריית קרית גת הוחלט על ידי משרד החינוך לסגור את גן הילדים ולמצוא שיבוץ חלופי לכל הילדים.

בתחום האכיפה, לדוגמא, התקבלו ביחידה צילומי מסך מקבוצת פייסבוק סגורה של שוטרים, הכוללים התבטאויות גזעניות נגד ישראלים ממוצא אתיופי. פניה בנושא הועברה למשטרה, שהודיעה כי גרעה את המתנדבים שהיו מעורבים באירוע ממצבת המתנדבים של משטרת ישראל, ונערכו שיחות בירור עם גמלאי משטרה שהיו מעורבים במקרים אלו.

בנוסף, בתחום האפליה במתן שירות, בין התלונות שהתקבלו ביחידה היה צעיר ממוצא אתיופי, שהתלונן  כי בעל צימר בצפון הארץ סרב להשכיר לו ולאחיו את הצימר בשל מוצאו. בתגובה, היחידה הפנתה את המתלונן לסיוע המשפטי, אשר הגיש בשם הצעיר ואחיו תביעה אזרחית נגד בעל הצימר.