ההצפות – והנזקים, כך תנהגו במקרה של נזק לרכושכם: ההצפות והשטפונות גרמו נזק לרכוש שלכם ואינכם יודעים כיצד לפעול? עו"ד אסף ורשה ממשרד ורשה אסף ושות' משרד עורכי דין עונה על כל השאלות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הצעד הראשון במקרים מעין אלה הוא לפנות לעורך לדין, שיפנה במידת הצורך לשמאי שיאמוד את הנזק. האנשים שרכושם, כמו הדירה או העסק, ניזוק צריכים לבדוק האם ישנו ביטוח לנכס ומה סוגו. במידה וישנו ביטוח, יש לבדוק האם הוא נעשה בצורה עצמאית לדירה או דרך המשכנתה. אז יש לפנות לחברת הביטוח, שתשלח שמאי ומומחים לשטח לבדוק מה חומרת הנזק ומהם הגורמים לו.

רבים מאשימים את הרשות המקומית בנזקים, כמו לדוגמה עיריית תל אביב, ובמקרה כזה תיבחן השאלה כמה זמן לקח לעירייה להגיב, מה היה הלחץ על המוקד והאם נעשתה הערכה מראש למזג האוויר הצפוי.

לא זוכרים אם יש לכם ביטוח?

ניתן להיכנס לאתר "הר הביטוח" שם נמצאת רשימה של כל הביטוחים שנעשו לנכס כלשהו. שנית, חשוב לבדוק את המשכנתה. מי שמשכיר דירה, צריך לבדוק האם המשכיר או השוכר עשו ביטוח, והאם ישנם ביטוחים צולבים על אותו הנכס.

חשוב לציין, במקרה של נזק לנכס הזמן הראשוני בו מגיע השמאי הוא מאוד חשוב, כי הוא אומד גם את הנזק הראשוני וגם את הנזק הנגרר – שהרי יכולים להיות נזקים תוצאתיים שנראה אותם רק בשלב יותר מאוחר, כמו רטיבות בקירות. כמו כן אין לשנות את מצב הדירה לפני שמגיע השמאי. חברות הביטוח ערוכות להוציא את המומחים מאוד מהר כדי שיגיעו מהר לשטח.

הרכב שלכם ניזוק בסערה – כך תנהגו:

במקרה שבו הרכב הוצף, יש לבדוק אם ישנו ביטוח מקיף לרכב. ביטוח כזה דן בנזק רכוש לרכב של בעל הביטוח. ביטוח מקיף סטנדרטי כולל נזקי אסונות טבע וכוח עליון. בעלי ביטוח מקיף לרכב, סביר להניח שיספגו רק את העלות של השתתפות עצמית ונזק עקיף כמו עלייה בגובה הפרמיות.

עסקים שניזוקו בסערה:

במקרה של נזק לעסק, ביטוח העסק יכסה את הנזקים הישירים. בפוליסות ביטוח מסוימות ישנו כיסוי אף לנזקים תוצאתיים, כמו למשל אובדן רווחים, הפסד הכנסות או פגיעה במוניטין. בשונה מפוליסות לרכבים שהן די סטנדרטיות, בעסקים הפוליסות יכולות להיות מגוונות, ויכולות לכסות נזקים עקיפים כמו אובדן רווחים.

עו
עו"ד אסף ורשה|צילום: רגב כלף

רכוש שאינו מבוטח: במידה והעסק או הרכב אינם מבוטחים, הניזוק נדרש לתבוע את המזיק. מי שהניזוק סבור שגרם לנזק, או מי שלא מנע את הנזק, לשיטתו. לדוגמה, אם אבנים נפלו מבית, ניתן לתבוע את בעלי הבניין או המהנדס, כי על פניו דבר כזה לא אמור לקרות גם בזמן סערה. במידה ומדובר ברכב שהוצף וניזוק ואינו מבוטח, ניתן לתבוע את הרשות המקומית שלא דאגה לניקוז ראוי, או לא דאגה לכוח אדם מספיק שיתפעל את האירוע בזמן אמת.

ישנן עדויות של תושבי תל אביב שסיפרו על הזמן הרב שלקח לעירייה להגיע במענה לפנייתם. במקרה הזה תיבחן "סבירות פעילות העירייה", וישנה אפשרות שהעירייה תחויב בנזיקין, או לחילופין ייקבע כי העירייה התנהלה בצורה סבירה, תחת כנפי המשאבים שיש לה ולכן בית המשפט ידחה את התביעה.

בטווח המיידי, אנשים שניזוקו וזקוקים למקום מגורים חלופי או לרכב חלופי יכולים לבדוק בפוליסת הביטוח שלהם, וישנה אפשרות שהיא אכן מספקת אפשרות של מגורים חלופיים בזמן שיפוץ הנכס, או אספקת רכב חלופי שניזוק.

התשובות לשאלות ניתנו באמצעות עורך הדין אסף ורשה המשמש גם יו"ר משותף פורום נזיקין לשכת עורכי הדין.