ראש שירות הביטחון הכללי, נדב ארגמן, התייחס באופן חריג הבוקר (שלישי) לאמצעי הפיקוח על מבודדי הקורונה, אותו אישרה הממשלה הלילה. ארגמן הדגיש כי הוא מודע לרגישות העניין, והבהיר כי רק "קבוצה מצומצמת מאוד של אנשי שירות תעסוק בנושא והמידע לא יישמר במאגרי השב"כ".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הודעת השב"כ מגיעה לאחר שהממשלה אישרה הלילה פה אחד בישיבת ממשלה טלפונית ובהשתתפות הייעוץ המשפטי, תקנות לשעת חירום להפעלת הכלים הדיגיטליים שיסייעו במאבק נגד התפשטות נגיף הקורונה. אישור התקנות אפשר לעקוף את הוועדה שהייתה אמורה לדון בנושא וכך להוציא לפועל את המהלך השנוי במחלוקת. שלשום הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי האמצעים ישמשו למעקב אחר חולי הקורונה, כדי לוודא שלא הפרו את תנאי הבידוד.

ראש השב
ראש השב"כ נדב ארגמן|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

במכתב שפורסם הבוקר השב"כ ציין ראש השירות נדב ארגמן כי "שב"כ לא יעסוק בשום שלב באכיפה או פיקוח על חייבים בבידוד", וכי "הסיוע הטכנולוגי שהתבקש הארגון לספק נועד רק להצלת חיי אדם". עוד צוין כי השב"כ נרתם לסייע משום שהתברר "שאין לאף רשויות אחרות במדינה את היכולות הטכנולוגיות הנדרשות לסייע במאבק נגד הקורונה". לסיכום נכתב כי "שב"כ ער לכך שמדובר בעיסוק החורג מפעילותו השוטפת בסיכול טרור ולכן הבקשה נדונה ואושרה על ידי היועמ"ש לממשלה ונקבעו מנגנוני פיקוח ובקרה סדורים בתהליך".

בניגוד למה שנטען אתמול על ידי גורמים שונים וגם על ידי ראש הממשלה עצמו - אין בתקנות הגבלה על שמירת המידע. המידע שיילקח מהטלפונים של האזרחים לא ימחק תוך 30 יום כפי שנידון בישיבת הממשלה, אלא למשרד הבריאות יתאפשרו עוד 60 יום של גישה לאותה אינפורמציה.

כמו כן, איכון הטלפונים נעשה ללא צו בית משפט, ובאותה הדרך תינתן גם ההארכה של השימוש באמצעי המעקב. בנוסף לכך, אין הגבלה על כמות האיכונים שייעשו על הטלפונים של האזרחים, כלומר - דרך אותו אמצעי מעקב ניתן יהיה לעקוב אחרי אדם אחד וכך גם להגיע לכל הסביבה הקרובה אליו.  

בנימין נתניהו הצהרת קורונה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
נתניהו טען: "המידע ייגרס לאחר 30 יום"|צילום: פיטוסי , פלאש/90

כאמור, שיטת המעקב תתבסס על ניטור נתונים מהטלפונים הניידים, כפי שנעשה שימוש בהם כיום במאבק בטרור. כמה משפטנים הביעו חשש מפגיעה בפרטיות בעקבות ההחלטה. עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון: "אנחנו דורשים מראש הממשלה לפרט בדיוק אילו צעדים יינקטו".

ההחלטה התקבלה לאחר שבמשרד המשפטים בחנו את ההנחיות במישור המשפטי וחוות דעת מטעם היועץ המשפטי לממשלה הועברה לממשלה. בין היתר בחן היועמ"ש האם תידרש הסכמתם של כלל החולים למעקב, או שגם במקרים של סירוב, החוק מגן על המדינה בזכות האינטרס הציבורי, והמעקב יתבצע בכל זאת.