מומחים ובכירים במערכת הבריאות הישראלית תמימי דעים: זו לא שאלה של האם נגיף הקורונה יגיע לארץ. זו שאלה של מתי. בתי חולים ברחבי הארץ נערכים להתמודדות עם מצב החירום שעלול להיווצר, ואחד הכלים הבולטים הוא שימוש ברובוטים ומכשירים מרחוק, ללא מגע אנושי. אלו הפיתוחים שיאפשרו התמודדות עם הנגיף, ואף עם הרבה מעבר לכך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בבית החולים שיבא תל השומר תרגלו השבוע תרחיש בו חולה שנדבק בווירוס מגיע לקבלת טיפול. כחלק מההיערכות, הוקם מתחם מיוחד ומבודד: אגף שלם שפונה לצורך האתגר הרפואי. הכל במטרה למזער עד כמה שניתן את החשיפה לנגיף. במקביל, הוציא אמש משרד הבריאות הנחיות חדשות להתמודדות עם וירוס הקורונה - והדגיש בראשן את היתרונות באמצעים לטיפול מרחוק.
כשבסין נמצאים עשרות מיליונים בעוצר ובהסגר בניסיון למנוע את התפשטות הנגיף, הפך השימוש ברובוטים לבלתי נמנע. אנשי הצוותים הרפואיים בבתי חולים נעזרים ברובוטים כאלו לחלוקת תרופות בין מחלקות. בארצות הברית בנו רובוט המסוגל לחטא לחלוטין חדר טיפולים באמצעות קרן אור מיוחדת.
אך רובוטים שמאפשרים אבחון מרחוק של מחלות היו בשימוש בעולם הרפואה הרבה לפני התפרצות הנגיף האחרון. My Home Doc הישראלית, לדוגמא, לא הומצאה על ידי יזם הייטק או רופא משפחה, אלא דווקא על ידי שירי וניר רז, הורים ל-4 ילדים מהוד השרון. הפיתוח שבנו מאפשר צילום אוזניים וגרון, לשמוע את הלב והריאות ואף לבדוק את רמת החמצן בדם. הכל נשלח בזמן אמת לרופא. וכך מייתר את הביקור בקופת החולים. המצאה דומה, הנקראת SONARIS, פותחה על ידי תום מייבלום וסאמר מחיפה. המכשיר יודע לצלם לבדו ואף לפענח בדיקות אולטרהסאונד, מבלי הצורך בטכנאי מומחה.
עם ההתקדמות המטאורית בטכנולוגיית הרפואה, מגיעים גם אתגרים מוסריים ואתיים לא מועטים. רק השנה נודע לגבר בן 79 בקליפורניה כי הוא עומד למות, אך מי שבישר לו את הבשורות הקשות היה רובוט שאבחן את מצבו. כבר היום האבחנות הרפואיות שנעשות על ידי מחשב לעתים מדויקות יותר מאלו שמפוענחות על ידי בני אדם. אנחנו אמנם עדיין מעדיפים את הקשר האישי והאנושי, אך נראה שממש לא רחוק היום בו רובוט הוא שיאבחן אותנו ואף יציע את דרכי הטיפול.