התכנית להגנת נשים: כבר 5 שנים פועלת תכנית סודית של משרד העבודה והרווחה, המבריחה נשים שנמצאות בסכנת חיים מחוץ לישראל. כך מסיעת המדינה לנשים המאוימות מצד בני זוגן או בני משפחה אחרים להקים חיים חדשים ולנסות להתחיל מהתחלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
א', אחת מהנשים שנאלצו להשתתף בתכנית הייחודית, שוחחה עם חדשות 12 מביתה החדש, אי שם במדינה רחוקה. את מיקומה לא ניתן לחשוף. היא הוברחה מישראל אחרי שבני משפחתה ניסו לרצוח אותה, זאת רק מפני שהחליטה להיפרד מבעלה.
כשפנתה תחילה למשטרה, התאכזבה לגלות כי אין מי שיעזור לה: "אמרו לי 'אין לנו מה לעשות עם זה, כי אין ראיות אין משהו שיגיד שזו באמת המשפחה שלך'. אחרי שהייתי תקופה במקלט יצאתי לקהילה, הבנתי שמחפשים אותי ופחדתי לצאת למקומות. חשבתי לעצמי: 'בארץ כל כך קטנה, כמה אפשר לברוח? שנה שנתיים ואז מוצאים אותך'".
א' ותשע נשים נוספות נמצאות היום בתוכנית הייחודית להגנת נשים של משרד העבודה והרווחה. מדובר בנשים שמסיבות שונות לא ניתן לעצור או לאתר את תוקפיהן וקיימת סכנה מוחשית ומיידית לרציחתן. עם זאת, רוב הנשים שלהן הוצע סידור זה סירבו, על אף הסיכון הממשי לחייהן. א' מסבירה שמדובר בדילמה בלתי אפשרית, שהרבה פעמים כרוכה בהיפרדות מבני משפחה וילדים. רק אחרי מספר ניסיונות רצח, החליטה לבסוף א' לעזוב ונאלצה להשאיר מאחור את ילדיה.
"עד הדקה ה-90 הייתה לי רגל בפנים-רגל בחוץ. למרות שאני יודעת שזה הדבר היחיד לשמור על החיים שלי, היה לי ממש קשה". לדבריה, ההתלבטות הייתה בין "להישאר בארץ ולהשאיר את הילדים שלי יתומים או להשאיר את הילדים עם אמא ושיבוא יום ונפגש".
על אף המרחק והצורך להישאר בזהות בדויה, א' מצליחה לשוחח עם ילדיה דרך הווטסאפ. "הם מספרים לי כל הזמן שהם מתגעגעים והם רוצים לראות אותי ושקשה להם בלעדיי, ואני מספרת להם שיבוא יום ושנהיה ביחד".
כעת, לומדת א' לבנות לעצמה חיים חדשים. היא לא יכולה לשבת לשתות קפה או לצאת עם חברים חדשים שרכשה מבלי להביט כל הזמן לאחור בחשש. "אני לא מספרת לאף אחד, כי אומרים שהעולם קטן", היא מסבירה.
על אף היתרונות של התכנית המהפכנית, שמאפשרת לנשים אלו לחמוק מאלימות ומרצח, א' לא מבינה למה היא זו שצריכה לשלם את המחיר ולהיפרד מילדיה, בעוד תוקפיה נותרים בישראל ובחייהם המוכרים. "אני רציתי עתיד טוב לילדים שלי וחינכתי אותם ועכשיו אין לי שליטה על זה", היא מתרעמת. "אמא צריכה להיות נוכחת ליד הילדים שלה, גם פיזית. הילדים שלי מאוד מתגעגעים ובוכים שהם מתגעגעים וזה כואב לי. כואב לי שאין לי מה לעשות עם זה".
אחראית התוכנית במשרד העבודה והרווחה סיפרה כי "המטרה היא לעטוף את הנשים ולתת להן את הקליטה הכי פשוטה שאפשר בנסיבות הקיימות. לכל אישה יש מעטפת אחרת, אנחנו חוברים לארגונים שנמצאים באותה מדינה קולטת והם נותנים עובדת סוציאלית, פסיכולוג, לימודי שפה ולימודי מקצוע. אנחנו מסייעים בלהבין את התרבות הקיימת, איך משלמים מים, חשבונות פלאפון. מהדברים הכי קטנים לדברים הכי גדולים.