מתן שפיר בן ה-12 התמודד כל חייו עם שיתוק מוחין, אולם בקיץ האחרון הלך לעולמו. חבריו מהיישוב נחושה בנו לזכרו מעיין המורכב מכמה בריכות, לקראת הגיעם לגיל בר מצווה, ובחודשים האחרונים המעיין זכה להכרה מהציבור וגן מגורמים ממלכתיים במועצה - אולם כעת מסתמן כי ייאלצו להרוס את הבריכה, לאחר שגילו כי נבנתה על קרקע שלא שייכת ליישוב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בחודש האחרון קיבלו הוריו של מתן התרעה לפני פלישה לבריכות, שכן לטענת רשות מקרקעי ישראל מדובר בפלישה לא חוקית לקרקע שאינה בבעלות היישוב – ולכן עליהם להרוס את הבריכות ולהחזיר את המקום לקדמותו. אביו של מתן, אריאל שפיר, טוען כי מדובר בטעות בתום לב והנערים חשבו כי הקרקע עליה נבנה המעיין שייכת ליישוב.
למרות הניסיונות החוזרים והנשנים של הוריו וחבריו של מתן, נדמה כי לא תהיה ברירה אלא להרוס את הבריכות ולנסות למצוא את הכסף והמקום להקים אתר הנצחה חלופי למתן.
"יודעים שטעינו – אבל רוצים לדעת איך לתקן"
"כל שנה בני המצווה עושים פרוייקט, ובגלל שהבן שלי מאוד אהב בריכות הם אמרו שהם יבנו אותן", הסביר אריאל. "לא הייתי מעורב בהתחלה בכלל, זה הגיע לגמרי מבני הנוער. השקיעו המון כספים והמון שעות, מפינה שהייתה קוצים פתאום נהייתה פינה מדהימה. גם מבחינת נבחרי ציבור וגם ברשתות קיבלנו המון תמיכה, אנשי המועצה התלהבו מאוד וגם קק"ל וגורמים ממשלתיים פנו אלינו ואהבו את מה שעשינו".
"אנחנו יודעים שטעינו, אבל רוצים לדעת איך אפשר לתקן, זה מקום באמת מדהים", המשיך האב. "כשבחרו את המגרש הזה היו בטוחים שהוא צמוד גדר מחוץ לנחושה, וחשבו שהוא שייך לשטח היישוב - לא הייתה שום כוונה להשתלט על שטח, הכל היה בתום לב. אנחנו לא יזמים שבונים על שטח לא שלנו. במנהל גם כתבו לנו שיש בעיית בטיחות ואנחנו מודעים לה, אנחנו הולכים לגדר את המקום עם גדרות ומנעולים".
"אנחנו מבינים שטעינו ומבינים את המשמעות, אנחנו אנשים שומרי חוק - אבל זה עצוב מאוד", סיכם האב. "לא תמיד הביורוקרטיה צריכה להיות כל כך מגבילה, בטח לא כשמדובר בפרויקט כל כך מדהים ויפיפה".
רשות מקרקעי ישראל: "גם הקמת אתרי הנצחה צריכה להיות מוסדרת"
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "כולנו משתתפים בצער המשפחה והחברים על פטירתו בטרם עת של הנער, אך יחד עם זאת גם הקמתם של אתרי הנצחה צריכה להיות מוסדרת לפי החוק ולקבל את האישורים המתאימים.
"מדובר בשטח המיועד ליער לרווחת הציבור בו אסורה הבנייה, שנמצא מחוץ לגדר הישוב ומחוץ למשבצת הישוב נחושה. הבנייה נעשתה בכוונה לאגור במקום מים, ולא תואמה עם הרשויות הרלוונטיות. בפועל מדובר בבנייה בלתי חוקית ובפעילות לא מורשית, המתבצעת ללא כיסוי ביטוחי למקרה שבו אחד מבאי המקום ייפגע. מבחינה משפטית, מדובר בפעילות של פלישה לאדמות המדינה ובנייה בלתי חוקית. הדבר מהווה הפרה של החוק ולא ניתן לקבלו.
"יחד עם ההבנה והרגישות לרצון להנציח נער שנפטר, ברור לכל שלא ייתכן שפעולות של בנייה והקמת מעיין בקרקע ציבורית יבוצעו ללא אישור הרשויות, בניגוד לחוק ובאופן המסכן את שלום הציבור, ללא הרשאת שימוש בקרקע, אישורי בטיחות או כיסוי ביטוחי - והדבר עלול חלילה להסתיים באסון נוסף. מאחר ולמרות ההתראה שהוגשה להם הקרקע לא פונתה כנדרש, הוציאה רשות מקרקעי ישראל צו לפינוי הקרקע ליו על מקימי המעיין ולהשיב את הקרקע לקדמותה תוך 30 יום. אם הצו לא יבוצע, תיאלץ הרשות לבצעו בעצמה.
"אנו מביעים תקווה, בנסיבות העניין, שלא יהיה צורך בפינוי וכי המשפחה תפעל לפינוי עצמי בנסיבות העצובות של האירוע ותסדיר את הקמתה מחדש של האנדרטה במקום מוסדר ועם אישורים מתאימים".