בהמשך להחלטת משרד הבריאות לשלול מהורים לילדים עם צרכים מיוחדים את האפשרות לקבל החזר על טיפולים פרטיים שפורסמה לראשונה בחדשות 12 - הבוקר (שבת) אסתר תורג'מן, מרפאה בעיסוק, פרסמה בחשבון הפייסבוק שלה פוסט בו היא הביעה את התסכול הרב של המטפלים הפרא-רפואיים מהחלטת המשרד: "לא רק שמשרד הבריאות שלל את האפשרות של ההורים לקבל החזר הוא גם מאשים אותנו, המטפלים".
"אני עובדת כשכירה ומרוויחה 32 שקלים לשעה", פתחה תורג'מן את דבריה. "ממש ככה. יש לי תואר שני, למדתי 5 שנים, עשיתי 3 הכשרות (ללא שכר יש לציין). אין לי משרה מלאה במקום אחד. לא כי אני לא רוצה, פשוט כי אין לי את האפשרות. הקולגות שלי ואני, צריכים לעבוד בכמה מסגרות בכדי להגיע ל-100 אחוז משרה".
היא המשיכה: "בשנה האחרונה עבדתי במכון להתפתחות הילד, בעמותה לילדים בסיכון וביחידה להמשך טיפול, רק כדי לסיים את החודש. ההנחה היא שסיימתי אותו עם משכורת טובה? האמת שלא. מקצועות הפרא-רפואיים: מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאלים, עובדים בשכר מבזה. כזה שמקבלי ההחלטות במשרד הבריאות לא היו קמים עבורו בבוקר".
תורג'מן טענה כי על עובדי המקצוע במשרד הבריאות מוטל עומס כבד תחת תחלופת מטופלים גבוה ותוך כדי תורי המתנה ארוכים ולמרות זאת הם אינם מתפרנסים בכבוד. "אז חלקינו בשלב מסוים, פונים גם למגזר הפרטי. כי בסוף החודש גם אנחנו צריכים לשלם שכר דירה וחשבונות".
"ועדיין, על אף השכר המשפיל, כשאני מגיעה לעבודה, אני עושה את זה עם חיוך. כל ילד שנכנס אליי לחדר, אני חושבת עליו כאילו הוא שלי. משקיעה בתכנון הטיפול, משוחחת עם ההורים, עם הגננת, הולכת בעצמי לגן, מדברת עם אנשי מקצוע נוספים, מתייעצת. אני עושה הכל כדי שהילד הזה יקבל את הטיפול האידיאלי", כתבה.
"ואלו שאני לא מגיעה לטפל בהם, כי תורי ההמתנה לטיפול הם מעל שנה. אני פוגשת לשעתיים, לאבחון, כדי לאפשר קבלת מענה במקום אחר", הסבירה המרפאה בעיסוק. "וכל פעם, אותה הסאגה: אני פוגשת ילד, מבינה את התמונה המורכבת, את הדחיפות והצורך בטיפול. מבינה את הנזק והבעייתיות בהמתנה, ומתנצלת. מסבירה להורים, שלצערי ייקחו חודשים רבים עד שנוכל לתת מענה. ולא משרד הבריאות, אלא אנחנו המטפלים שצריכים להתמודד עם האכזבה, התסכול".
בשלב זה, נגעה תורג'מן בהחלטה של משרד הבריאות והסבירה כי "עד היום, יכולנו להפנות את ההורים לקבלת טיפול באופן פרטי מתוך ידיעה שאחרי 3 חודשי המתנה לטיפול במערכת הציבורית, הורים זכאים לגשת לטיפול פרטי ולקבל החזרים חלקיים. עכשיו משרד הבריאות רוצה לקחת את האפשרות הזו. ולא מספיק, הוא גם מאשים אותנו המטפלים".
תורג'מן סיפרה כי משרד הבריאות טוען שהמטפלים לא רוצים לעבוד במגזר הציבורי ושבגללם מורגשים התורים והעומס במרפאות. "משרד הבריאות מאשים אותנו אלו שבחרו להקדיש את חייהם כדי לטפל, מתוך אמונה אמיתית ביכולת שלהם לסייע", כתבה בתסכול.
"אז הגיע הזמן שמשרד הבריאות יקח אחריות, ייתן פתרון, מענה אמתי, יוסיף תקנים, יעלה את השכר, במקום לגלגל את האשמה", הוסיפה. "משרד הבריאות צריך לפתור את המצוקה האמתית של ההורים שלא מקבלים את הטיפול שמגיע לילדים שלהם. ביטול ההחזרים, יגרור פגיעה נוספת וכואבת בילדים שזקוקים לטיפול. זה המאבק של כולנו".
לפני שלושה ימים פרסמנו לראשונה במהדורה המרכזית כי כ-280 אלף ילדים סובלים מבעיות התפתחות שונות וזקוקים לטיפול של מומחים, אך התורים למטפלים במימון ציבורי ארוכים ביותר. הורים שלא הצליחו למצוא מטפל בשירות הציבורי יכלו עד כה לקבל החזר על טיפולים פרטיים, אך בהמשך התפרסם כי משרד הבריאות יבטל את האפשרות.
"זו החלטה חסרת אחריות", אמרה שיר גור, מנהלת הפורום הארצי של היחידות להתפתחות הילד. "ילדים כאלה יכולים להגיע לחינוך מיוחד במקום ללמוד בחינוך הרגיל, הם צוברים תחושות תסכול ואלו מפתחות בעיות התנהגותיות".
כ-10% מהילדים והתינוקות בישראל, סובלים מבעיות כמו עיכוב בדיבור, בהליכה או בעמידה, הפרעות קשב וריכוז, או קשיים בתקשורת. הילדים זקוקים לטיפול אצל מומחים: קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, מטפלים בריפוי בעיסוק וטיפול רגשי. אך כמחצית מהם נאלצים להמתין יותר מחצי שנה לטיפול, דבר שמחמיר את מצבם.
המדיניות של המשרד עד כה הייתה לאפשר קבלת החזר לטיפולים פרטיים רק להורים שלא הצליחו לקבל תור במסגרות הציבוריות תוך 3 חודשים. ביטול האפשרות הזו, מזהירים גורמי המקצוע, עלול להחמיר את בעיית התורים.