האירועים הציבוריים בהפרדה יימשכו? בעקבות המופעים שהתקיימו בהפרדה במספר ערים ורשויות - ובעיקר בעפולה - היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קיים דיונים בנושא. הערב (חמישי) פרסם היועץ את עמדתו והסביר כי למרות הפגיעה בשוויון, ניתן לקיים אירועי בידור ופנאי בהפרדה - בתנאים מסוימים.
"נוכח המורכבות והרגישות של הסוגיות המתעוררות בהקשר זה, החלטה על קיום אירוע בהפרדה נכון שתתקבל על-ידי דרג מקצועי בכיר בעירייה, וזאת לאחר שהיועץ המשפטי לעירייה יחווה דעתו", הנחה מנדלבליט. היועץ ציין כי הדיונים כונסו בדחיפות ועסקו ב"סוגיית ההפרדה המגדרית באירועי תרבות": עוד הבהיר כי עמדתו היא "עמדת ביניים מהירה" עד שיתקיים דיון עקרוני ומקיף בנושא.
"נקודת המוצא של סיכום הדיון היא עיקרון השוויון, העומד בליבת השיטה הדמוקרטית ומעוגן בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירות", הסביר. "מכאן, שהכלל הוא קיום האירוע במעורבות רשות ציבורית ללא נקיטת צעדים מצד הרשות שנועדו לכפות הפרדה מגדרית. עם זאת, ייתכנו הקשרים מיוחדים בהם תתאפשר הפרדה מגדרית, לתכליות ציבוריות מסוימות ובלבד שההפרדה מקיימת את אמות המידה החוקתיות".
מנדלבליט הדגיש כי חוק איסור הפליה במוצרים ושירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים קובע איסור כללי על הפליה במגוון הקשרים - אך מגדיר מספר מצבים שלא מוגדרים כאפליה. "בין מצבים אלה, ייחד המחוקק סעיף להפרדה מגדרית, המבהיר כי זו אפשרית כאשר אי הפרדה תמנע מחלק מן הציבור את הספקת המוצר או השירות הציבורי, או את הכניסה למקום הציבורי, והיא מוצדקת בשים לב לאופי השירות, במידת החיוניות שלו, בקיומה של חלופה סבירה לו ובצורכי הציבור העלול להיפגע מן ההפרדה", מסר.
ההנחיות של היועמ"ש: האם לקיים אירוע בהפרדה?
לפי עמדת היועץ, אם רשות מעוניינת לקיים אירוע בהפרדה מגדרית עבור ציבור המעוניין בכך "ראשית עליה לבחון האם לאור מאפייני האוכלוסייה המתגוררת באותה רשות ולאור סוג האירוע שבו מדובר, ניתן לקיים הפרדה וולונטרית ללא הכוונה. ככל שניתן, מובן כי יש להעדיף אפשרות זו על פני הפרדה מתוכננת".
מנדלבליט הציב מספר תנאים שבהם צריך האירוע לעמוד: הראשון - "קיום האירוע ללא הפרדה ימנע מחלק מן הציבור את קבלת השירות הציבורי. על הרשות המקומית להשתכנע כי הציבור לו מיועד האירוע, או חלק משמעותי ממנו, יימנע מהשתתפות בו, בהעדר הפרדה מגדרית מתוכננת".
השיקול השני הוא קיומה של הצדקה לעריכת האירוע בהפרדה מגדרית: "על הרשות המקומית לשקול את מכלול הנסיבות של האירוע, ובמסגרת זו ליתן משקל, בין היתר, לאמות המידה הבאות העולות מלשון החוק ומהפסיקה".
הסעיף השלישי הוא וולונטריות ההפרדה (הפרדה מרצון): "ככל שגובר רכיב הוולונטריות, כך קטן הקושי בהפרדה המגדרית. בהתאם, כאשר מדובר בהפרדה וולנטרית לחלוטין במסגרתה כל אדם בוחר את מקומו ללא כל הכוונה, אין בכך כל קושי כאמור", הסביר.
תנאים נוספים: ייחוד האירוע ("ככל שייחודו של האירוע לקהל המעוניין בהפרדה מגדרית הוא מובהק יותר, מצטמצם הקושי בקיומה"); שוויון חומרי ("נדרש כי ההפרדה תיעשה תוך הקפדה על תנאים שווים ביחס לגברים ולנשים"); והשפעה על הציבור שאינו מעוניין בהפרדה – "ככל שהאירוע משפיע באופן משמעותי יותר על הציבור שאינו מעוניין בהפרדה מגדרית, כך גובר הקושי בהפרדה".
אורי קידר, מנכ״ל ישראל חופשית, מסר בתגובה: "החלטת היועמ״ש אביחי מנדלבליט מובילה לפגיעה עמוקה בדמותה הליברלית של ישראל, ולוקחת אותנו אחורה במקום להתקדם. היועמ״ש בהמלצתו מאפשר לקיים אירועי הפרדה כי יש ציבור שחפץ בכך, ובשלב הבא אפשר להניח שהוא גם יכשיר פוליגמיה, כי יש ציבור שחפץ גם בכך, ונהג כך במשך דורות רבים. מעבר לכך, יש מי שעשויים להשתמש בכל בכדי להפוך את פסיקת בג״צ שאסרה להפריד ילדים אשכנזים ומזרחיים, בשם אותם טיעונים בדיוק של הכרה בדרישה של קהילה מסוימת, והצורך להגן על תפיסות מיושנות וגזעניות .מי שנותן יד להפרדה במופעים מכשיר את הקרקע להפרדה במוסדות ציבור ובמקומות עבודה בשם 'הזכות להפרדה', וכך מכשיר את הקרקע בדיוק לדברים אלו וגם להפרדה מגדרית במטוסים ובמרחבים ציבוריים נוספים".