כמה שעות לפני הגשת הרשימות, עולה לדיון השריון שתקבל מפלגת הבית היהודי בתוך רשימת הליכוד, הבטחה שנתן ראש הממשלה בנימין נתניהו במטרה לקדם איחוד במפלגות הימין. שריון של אדם ממפלגה אחת ברשימה אחרת, זהו הליך תקדימי ויש שיגידו שלא מאוד חוקי.

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט העליון חנן מלצר, הודה היום (חמישי) בבוקר: "לא היה תקדים להסדר כמו של נתניהו והבית היהודי, והחיבור - שלפיו נציג של הבית היהודי ישוריין במקום ה-28 בליכוד ויתפצל ממנו לאחר מכן - יעלה לדיון בוועדת הבחירות המרכזית, שצריכה להכריע בנושא היום עם סגירת הרשימות". ניסינו להבין מה אומר אם תרחיש השריונים הזה יתממש ומה יקרה אם לא.

"המועמד ה-28 של הליכוד ימסור בעצם הצהרת כזב"

עו"ד שחר בן מאיר מתכנן להגיש עתירה נגד שילוב המועמד מהבית היהודי ברשימת הליכוד, אם ועדת הבחירות לא תקדים לפסול אותו. לטענתו, מדובר בעבירה על החוק ובצעד שיפגע במצביעים. "באופן טכני, הרב אלי בן דהן, או כל מועמד שיבחר למקום ה-28, לא יופיע ברשימת הבית היהודי, אבל מהותית הוא חלק ממנה, ויש לכך אפילו הסכם כתוב. על פי החוק, מועמד לא יכול להופיע בשתי רשימות, ואם יהיה כך, מועמדותו תיפסל. המועמד במקום 28 למעשה יגיש הלילה הצהרת כזב. הוא יכתוב שהוא מתחייב למפלגת מחל, מה שאנחנו יודעים שלא נכון. הוא הרי מתכוון לצאת מהליכוד מיד עם היבחרו לכנסת, ולחבור בחזרה לבית היהודי. זה פסול לחלוטין". 

יו
השופט חנן מלצר. יאפשר את התקדים או יגדע אותו באיבו?|צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות

בתרחיש שבו ועדת הבחירות לא תאשר את השריון בליכוד, המועמד של הבית היהודי לא ייכנס לכנסת. בליכוד יעלו כל המועמדים מקום אחד ברשימה והמועמד לא יוחזר לבית היהודי שלו משום שהרשימות יסגרו. בקיצור, קירח מכאן ומכאן.

אבל אם השריון כן יאושר, המחיר שישולם יהיה על חשבון הבוחרים, אומר עו"ד בן מאיר. "מדובר בהטעייה של המצביעים, שבוחרים רשימת מועמדים של הליכוד אבל בעצם מקדמים תוך כדי מועמד של הבית היהודי. זה מייצר תקדים מסוכן, שעלול לא להיגמר במועמד אחד אלא בכמה מועמדים ממפלגה אחרת בכל רשימה. מותר להתאחד ולהגיש רשימת מועמדים משותפת, אבל כאן זה לא המקרה".

הבטחה חלולה של נתניהו או כלי פוליטי חדש למשאים ומתנים?

יוחנן פלסנר, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה מצביע על סעיף משפטי נוסף שיאתגר את הצלחת השריון. "על פי החוק, המפלגות יצטרכו להגיש תוך מספר ימים למזכיר הכנסת את הסיכומים ביניהם, גם אם הם היו בעל פה. הרי דובר בין הליכוד לבית היהודי גם על הסכם קולות עודפים, ועל תיקים שהליכוד תעביר למפלגת הציונות הדתית המאוחדת. יש מחויבות לגילוי ציבורי של הסכמים קואליציונים, שיכול לשמש במקרה הזה כאסמכתא עבור ועדת הבחירות".


ומה יקרה אם גם העתירות לא יעזרו, ויאושר השריון החיצוני הזה שהגה נתניהו? אנחנו נצטרך להתרגל לכלי חדש בארסנל הכלים הפוליטיים של מפלגות בניהול משאים ומתנים. והשפעתו על הדמוקרטיה? פלסנר נשמע מודאג. "נתניהו משמש כקבלן קולות של הבית היהודי ומלצר יצטרך להכריע כאן. ליכודניק שיכניס קולות למפלגה עם נציגים כהניסטים, זה מקרה שמעלה שאלות על ייצוגיות".

תגובתו של הרב אלי בן דהן: "עוד לא הוחלט רשמית מי מתוך הבית היהודי יהיה המשוריין בליכוד. ואם תובא הסוגייה לבית משפט, אין צורך לדאוג. גם לנו יש יועצים משפטיים".

מפלגת הליכוד: "אין תגובה".

תגובת מפלגת הבית היהודי תפורסם כשתתקבל