אסור לצלם בקלפיות: יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, החליט היום (שני) לאסור על הצבת אמצעי צילום בקלפיות. 

בהחלטתו, קבע השופט מלצר כי אסור למפלגות ולרשימות המועמדים להציב מצלמות במקומות הקלפי, וכי הצבת מצלמות באופן שיטתי בקלפיות טעונה חקיקה ראשית, וזאת בדומה לעמדת היועץ המשפטי לממשלה. עקב ההחלטה, בליכוד בוחנים אפשרות לחקיקה ראשית לפני הבחירות. 

 

יו
"אסור לצלם". יו"ר ועדת הבחירות מלצר |צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות

עוד הורה יושב ראש ועדת הבחירות להכין תכנית פיילוט להקמת יחידה של מפקחי טוהר הבחירות מטעם ועדת הבחירות, אשר יהיו מצוידים במצלמות גוף, ויפעלו רק במקרים חריגים, המפורטים כאן: 

בשעות ההצבעה יהיו רשאים אך ורק מזכיר ועדת הקלפי (שהוא ידה הארוכה של ועדת הבחירות), או מפקח טוהר הבחירות מטעם הוועדה בלבד, לצלם במקום הקלפי, ואך ורק במקרים חריגים, בהם יהיה חשד סביר לביצוע עבירה פלילית במקום הקלפי, ורק אם קיבל אישור קונקרטי לצילום זה מטעם יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית לפני הצילום. בכל מקרה – לעולם לא יצולם או יתועד בוחר מאחורי הפרגוד.

תוצרי צילום זה יועברו רק למשטרה או לייעוץ המשפטי לוועדת הבחירות המרכזית – והעברת התוצרים לכל אדם אחר, פרסומם במדיה כלשהיא או עיון בהם עלולה להיות עבירה פלילית. השופט מלצר הדגיש כי חברי ועדת הקלפי אינם רשאים לצלם בשום מקרה.

מפקחי טוהר הבחירות יסיירו במהלך היום בין הקלפיות, ויסייעו למזכירי ועדות הקלפי ולמשטרה בשמירה על טוהר הבחירות.

כחצי שעה לפני תום ההצבעה, יתייצבו המפקחים בקלפיות שייבחרו, לפי תבחינים שייקבעו, וכן בקלפיות שייבחרו באופן אקראי – ורק לאחר סגירת הקלפי להצבעה, ולאחר שיצא אחרון המצביעים – הם (ומזכירי ועדות הקלפי שיורשו לעשות כן) יתעדו בשימוש במצלמת גוף מאובטחת, את הליך הספירה במלואו. מפקחי טוהר הבחירות לא יעזבו את מקום הקלפי בעת הספירה – אלא לאחר שהסתיימה הספירה ונחתמו התוצאות בפרוטוקול ועדת הקלפי.

 

דיון בוועדת הבחירות על הצבת מצלמות בקלפיות  (צילום: ערוץ הכנסת)
דיון בוועדת הבחירות על הצבת מצלמות בקלפיות במגזר הערבי|צילום: ערוץ הכנסת

"לטעמי, אין כל הפרזה בחשיבות השמירה על טוהר הבחירות", כתב השופט מלצר בהחלטתו, "טוהר הבחירות הוא המעניק לדמוקרטיה את חיותה, את אמון הציבור במוסדות השלטון הנבחרים, ונותן למוסדות השלטון הדמוקרטי את היכולת לפעול למען העם בשם העם שבחר אותם. משכך, ועדת הבחירות המרכזית תפעל ככל שלאל ידה לעשות כדי לשמור על טוהר הבחירות – ולהגשים את רצון הבוחרים, ובכלל זה למנוע ולהרתיע את מי שמבקשים להטות את התוצאות לטובתם, מחוץ לכללי המשחק הדמוקרטי."

עוד הדגיש השופט מלצר כי תפקיד המשטרה הוא לסייע לוועדה בשמירה על טוהר הבחירות ולעשות כל שניתן למניעת עבירות על החוק ולא רק בשמירה על הסדר ביום הבחירות.

 

_OBJ

"אנו מברכים על כך שבעקבות העתירה שהגשנו לוועדת הבחירות, הוחזרו עקרונות השוויון וחופש הבחירה", נמסר בתגובה מהתנועה לאיכות השלטון. "הניסיון של גורמים פרטיים ופוליטיים להכניס מצלמות לקלפיות כדי להלך אימים על בוחרים ולהשפיע על תוצאות הבחירות כשל - לשמחת כל מי שהדמוקרטיה עומדת לנגד עיניו". 

עוד הוסיפו בתנועה כי "לשקיפות ולקיומו של הליך בחירות הוגן ותקין חשיבות עצומה, אך מליציות פרטיות שלוקחות את החוק לידיים הן לא הדרך. אם המדינה סבורה שמצלמות בקלפיות הן הפתרון, אז עליה להסדיר זאת בחקיקה ולהטיל את הביצוע על רשויות אכיפת החוק, ועליהן בלבד. התנועה תמשיך למלא תפקידה כשומר סף לחוק, לדמוקרטיה ולאיכות השלטון, בכל מקום בו שומרי הסף האחרים נכשלו, הוכשלו, או התעלמו".