הרכב מורחב של שופטי בית המשפט העליון דן הבוקר (חמישי) בערעור שהוגש נגד ההחלטה שלא לפסול את רשימת עוצמה יהודית מהתמודדות בבחירות לכנסת ה-22, ובערעורים הנוגעים לפסילת מועמדים ספציפיים מהרשימה. על אף הערעורים שהוגשו, לא ברור אם ההחלטה תשתנה והרשימה תיפסל. בהמשך ידונו השופטים בעתירה נגד ריצת הרשימה המשותפת. כשנציגי הרשימה הגיעו הם נתקלו בפעילי עוצמה יהודית, ומחוץ לאולם נזרקו שמות גנאי והוטחו מילים קשות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אחמד טיבי, אוסמא סאדי עופר כסיף ועידא תומא סולימאן, חברי הכנסת מטעם הרשימה המשותפת, הגיעו לדיון בעניינם כשפעילי עוצמה יהודית פגשו אותם מחוץ לאולם בית המשפט. הפעילים קראו קריאות גנאי לעבר חבר הכנסת אחמד טיבי: "מהלל השהידים יהיה בכנסת - תתבייש לך! אתם צבועים רוצחים יהודים. מנוולים!". בתגובה השיב להם טיבי: "אני בעל הבית פה", על זה ענו הפעילים: "תחזור למצרים תחזור לסוריה".

במהלך הדיון הביא נציג מחלקת הבג"צים, ענר הלמן, את עמדת היועץ המשפטי: "אפשר לראות הבדל בין מרזל וגופשטיין לבין בן גביר. בן גביר התקרב לקו האסור אבל לא חצה אותו". בפרקליטות טענו גם שיש הבדל בין ברוך מרזל לבנצי גופשטיין, וציטטו דברים שאמר מרזל בהלוויתו של הרב כהנא.

היועמ
"משקל התצהירים שהביא שואף לאפס". ברוך מרזל|צילום: פלאש 90 אורי לנץ

"עניינם של מרזל וגופשטיין שונים. מרזל באזכרה לרב כהנא אמר 'המחבל הכלב שבא עם סכין לדקור הוא בעיה פחות גדולה מערבי שנכנס לגבעה הצרפתית וקונה דירה. ככה משתלטים עלינו'. למעשה מרזל אומר שהאזרח שבא לקנות מפסגת זאב היא גרוע יותר ממחבל". הפרקליטות הוסיפה כי מרזל פועל שוב ושוב באותה צורה, ולכן המשקל של התנצלותו החלקית בפני הוועדה והתצהירים שמסר לוועדה שואף לאפס‎.

מרזל הגיב לדברים מאוחר יותר ואמר שהוא מבין את הפער בין ההתנהגות הזהירה שדרושה במגרש הפוליטי כנציג ציבור, לבין התנהלותו במגרש הפרטי. מרזל גם אמר כי בית המשפט מתייחס לדברים המעטים שהוא אומר כאילו הם מהווים את רוב אמירותיו: "אם שמים תרכיז בלי מים זה מתוק, אם שמים מים זה מדולל. אני לא חוזר בדברים אבל אמרתי אותם בהיסח הדעת, לא מתוך ריכוז". 

לגבי גופשטיין, ראש ארגון להב"ה ונציג השני שנפסל ברשימת עוצמה יהודית, אמר ראש מחלקת הבג"צים כי דבריו הם ביטוי לגזענות. "מר גופשטיין אמר בפני הועדה שהוא נגד התבוללות ובעד עבודה עברית, אך עמדת היועמ"ש היא שמה שעושה מר גופשטיין שונה לחלוטין מהתנגדות להתבוללות. גושפטיין טוען כי ציבור שלם הוא ציבור של אנסים רוצחים ושל גילוי עריות. זו לא הפעם היחידה שמר גופשטיין השתמש בדבר הזה, בדברי הסתה חמורים ביותר שמזכירים תקופות אפלות".

גופשטיין, נעדר מהדיון בעניינו, אחרי שהודיע כי יחרים אותו. "המשחק מכור מראש", אמר גופשטיין. "אין לי ציפיות גדולות ממי שהכשיר את מי שתומך ברצח חיילי צה"ל, ומנגד פסל את אוהב ישראל ד"ר מיכאל בן ארי. לכן אין לי כוונה להיות חלק מהמשחק המכור ולהיות שותף להצגה. השופטים פסקו את הדין עוד לפני הדיון. כל הפעילות שלי היא אך ורק למניעת התבוללות. היא לא גזענות, אלא יהדות. אין ספק שחוק השבות היה נפסל בהרכב הנוכחי". 

"מזכיר תקופות אפלות". גופשטיין|צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות

איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית שהתמודדותו לא נפסלה על ידי ועדת הבחירות, נכח בדיון וטען כי במהלך הדיונים בוועדת הבחירות הוא גילה שבבקשה לפסול את ברוך מרזל, חתכו בתנועה הרפורמית פוסט מדף הפייסבוק של מרזל - שהוגש כראיה לפסילתו. בפוסט שהוצג נראו מרזל ובן ארי מעל הכיתוב "רק ימין אמיתי יוציא מכאן את האויב", אך במסמך המקורי והשלם מופיעים תחת הכיתוב ערבים המניפים דגלי אש"ף. בן גביר טען כי כאשר העותרים חותכים מסמכים ומגישים אותם לבית המשפט, לא ניתן להתייחס לשאר הטענות שלהם כאל אמינות.‎

את הערעור שדרש לפסול את רשימת עוצמה יהודית מהתמודדות, הגישו רשימות המחנה הדמוקרטי, העבודה גשר וכחול לבן, יחד עם המרכז הרפורמי לדת ומדינה. סתיו שפיר, נציגת הרשימה, הגיעה לבית המשפט, לאחר שבדיון של ועדת הבחירות, בנוגע לפסילת עוצמה יהודית, יצרה הח"כית מהומה, כאשר לא נשמע לשופט העומד בראש הוועדה, חנן מלצר, והוא נאלץ להוציאה מהאולם.

הבוקר כתבה שפיר בחשבון הטוויטר שלה: "מבחינתינו אין שאלה: לחבורה הגזענית של עוצמה יהודית - איתמר בן גביר, ברוך מרזל ובנצי גופשטיין - אין מקום בהיכל הדמוקרטיה הישראלית. מי שחותר תחת הדמוקרטיה לא יקבל את הזכות לעשות זאת מבפנים". עוד נמצאות בדיון חברת הכנסת קארין אלהרר מכחול לבן ותמר זנדברג מהמחנה הדמוקרטי.

הרשימה המשותפת עם 12 מנדטים (צילום: תומר ניוברג/פלאש 90, חדשות)
האם תאושר התמודדות הרשימה המשותפת?|צילום: תומר ניוברג/פלאש 90, חדשות

אתמול היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, פרסם את עמדתו בנוגע לערעור שהגישו הליכוד ועוצמה יהודית על החלטת ועדת הבחירות המרכזית שלא לפסול את הרשימה המשותפת מריצה בבחירות לכנסת ה-22. בנייר העמדה שפרסם, כתב היועמ"ש כי בבקשת הערעור "לא הוצגה תשתית ראייתית המקימה עילה לפסילת הרשימה המשותפת", ולכן, לדבריו, "יש לדחות את הערעור על החלטת ועדת הבחירות המרכזית, שכן אין מקום למנוע את התמודדותה של הרשימה המשותפת בבחירות". 

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום