האתגר המרכזי של גוש המרכז-שמאל בבחירות הקרובות יהיה לייצר גוש חוסם לנתניהו – דבר שלא יקרה בלי זינוק בשיעור ההצבעה במגזר הערבי. בבחירות הקודמות, שהתקיימו לפני חמישה חודשים בלבד, כל מצביע ערבי שני בחר להישאר בבית. מחקר שביצעו ופרסמו יוזמת אברהם, עמותת סיכוי ומרכז אקורד ופורסם אמש (שני) במהדורה המרכזית, מראה שגם הפעם התמונה צפויה להיות דומה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מתוך מדגם מייצג של החברה הערבית של יותר מאלף נסקרים, רק 42% מתכוונים לצאת לקלפיות. 32% עדיין מתלבטים בשאלה האם ללכת להצביע או לא, ו-26% כבר די בטוחים שינצלו את יום השבתון לבילויים שלא כוללים פתקים ומעטפות.
כשנשאלו מדוע לא הצביעו בבחירות האחרונות, 34% מהנסקרים שלא הצביעו השיבו שהדבר נובע מתחושת חוסר השפעה. 14% נמנעו מלהגיע לקלפיות כאקט מחאתי נגד המדינה, 6% בעקבות חוק הלאום ואילו 46% טענו שהסיבה אחרת. 34% נוספים ציינו כי התאכזבו מיכולתה של הרשימה המשותפת להוביל לשינוי.
האם יש דרך לשנות את התמונה? 31% העידו כי הצהרה של מפלגות המרכז-שמאל על קידום סוגיות מרכזיות לחברה הערבית תעודד אותם לצאת להצביע, ורבע מהנסקרים ציינו כי גם הקמת רשימה משותפת תוציא אותם מהבית (החלטה שאכן התקבלה זמן קצר לאחר קיום הסקר). ל-19% חשובה כוונה לשתף את חברי הכנסת הערבים בממשלה העתידית – דבר שמפלגות המרכז-שמאל מסרבות ברובן המכריע לומר, ולרוב אף מתחייבים שלא יבצעו.
אמג'ד שביטה ורון גרליץ, מנכ"לים שותפים של עמותת סיכוי, מסרו: "על רקע ניסיונות השלטון לפגוע בייצוג הפוליטי של האזרחים הערבים, הסקר שערכנו מראה שרוב רובם של האזרחים הערבים מתכוונים או שוקלים להצביע. אנחנו בעמותת סיכוי רואים חשיבות גדולה בהשתתפות הפוליטית של האזרחים הערבים ורואים בכך דרך אפקטיבית להיאבק על הזכות לשוויון, לחברה משותפת, לסיום הכיבוש ולהגנה על הערכים הדמוקרטיים. להצבעה של האזרחים הערבים יש יכולת להכריע את הבחירות ומן הראוי שפוליטיקאים יהודים וערבים ייקחו את זה בחשבון".
אמנון בארי-סוליציאנו וד"ר ת'אבת אבו-ראס, מנכ"לים שותפים של עמותת יוזמות אברהם, אמרו כי "ייצוג הולם של החברה הערבית בכנסת הוא אינטרס משותף הן של המדינה והן של המיעוט. מתוצאות הסקר ניכר כי גם לאחר אינספור אכזבות מהפוליטיקה ומהמדינה, יש לציבור הערבי ציפייה מהרוב היהודי ומנבחריו להכיר במצוקותיו וצרכיו, ולטפל בהן. במקביל, דורש הציבור הערבי לקחת אותו בחשבון כשותף במעשה השלטוני. אדישות מרבית המפלגות לחברה הערבית לאורך השנים ובמיוחד בבחירות החולפות, העמיקו בקרב האזרחים הערבים את התחושה שהם 'שקופים', ש'אינם נספרים' ולכן שהצבעתם חסרת משמעות".
"זו הייתה סיבה מרכזית לירידה בשיעור הצבעתם לכנסת. אנו קוראים למפלגות לחשב מסלול מחדש בקשר לאזרחים הערבים", הוסיפו המנכ"לים. "עליהן להתחייב ברצינות לטיפול במצוקות הבוערות בחברה הערבית: ממאבק כוללני באלימות, דרך פיתוח כלכלי מואץ של היישובים הערבים ועד ביטול חוק הלאום המפלה. ללא שינוי כזה, קשה יהיה להעלות את שיעור ההצבעה בחברה הערבית".