יו"ר "כחול לבן" בני גנץ הצהיר בשלישי, בנאום ה"ניצחון" שלו, כי "זהו יום היסטורי". ואכן, 35 מנדטים הוא הישג מרשים, אך במפלגה כבר הודו אמש (רביעי) בהפסד. האכזבה שמורגשת שם גדולה: הם לא האמינו שיצליחו להגיע למספר כזה גבוה של מנדטים אך עדיין לא לזכות בשלטון.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
לראשי המפלגה עוד נותר פתח קטן לתקווה, משום שיו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, טרם התחייב לשבת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובנוסף קולות החיילים שעדיין נספרים, יוכלו לשנות מעט את תמונת הגושים. זו ככל הנראה הסיבה שגנץ עדיין לא התקשר לנתניהו לברך אותו על הניצחון.
גנץ ולפיד נפגשו אתמול בארבע עיניים וסיכמו שהם ממשיכים יחד לאופוזיציה. לאחר מכן התכנסה הרביעייה, וגם שם הוחלט להמשיך הלאה ולכוון לקמפיין הבא, אותו הם צופים לשנה הבאה, בעקבות תיקי נתניהו. במפלגה גם התחילו לערוך חשבון נפש ראשוני בשלב זה.
אחד מבכירי המפלגה הסביר אמש לחדשות את ההפסד: "לנתניהו היה יותר כסף, יותר משאבים והוא היה מוכן ללכת יותר רחוק מאיתנו. אנחנו גאים בכך, שלמים עם זה שלא חצינו את הקווים האדומים שלנו, שהם היו לא לשקר, לא להמציא ולא לרדת לחיים האישיים".
בכירי המפלגה סירבו להתייחס בתום ישיבת הסיעה שהתקיימה באקספו תל אביב לדברים שנאמרו מאחורי הדלתות הסגורות. גנץ ולפיד הבהירו שלא יוסיפו דבר על הצהרותיהם. גבי אשכנזי, מספר 4 ברשימה, נשאל אם חברי המפלגה נשארים יחד, והשיב: "ברור".
גם במפלגת העבודה, שספגה אמש את המפלה הגדולה בתולדותיה - שישה מנדטים בלבד - התעוררו לבוקר קשה. למרות השיא השלילי של כל הזמנים בכמות המנדטים, הח"כים לא קוראים להדיח את אבי גבאי, אולם תומכי העבודה מודאגים מאוד ממצב גוש השמאל. "אכזבה גדולה, ענקית. התרסקות. כנראה שהמדינה הולכת לכיוון ימין", אמר ניר שמואלי מתל אביב. מצביעה אחרת אמרה: "נראה לי שהגיע הזמן שהמדינה תשתנה, וחבל שזה לא קורה כבר 12 שנה".
המו"מ החל: כך ייראה הקרב על התיקים
נתניהו, מצדו, ממתין לספירת הקולות הסופית כדי להבין כיצד תיראה מפת המנדטים. הוא רוצה לחכות ולראות אם נפתלי בנט ואיילת שקד יפתיעו ויעברו את אחוז החסימה או נשארים בחוץ. המסגרת של הממשלה הבאה כבר סגורה ומחר נתניהו יקיים פגישות ראשונות עם נציגי המפלגות שהצהירו שימליצו עליו לראשות הממשלה.
במסגרת המשא ומתן הקואליציוני, כל אחד מראשי המפלגות יקבל נגזרת של התיקים שנתניהו יחליט לקחת לעצמו. ראש הממשלה רוצה לשמור לעצמו את תיק הביטחון, והוא מתכוון להציע לכחלון ולליברמן להתמזג עם הליכוד לכדי סיעה גדולה של 44 מנדטים.
במעון ראש הממשלה בבלפור מתקיימים דיונים קדחתניים בניסיון לגבש את הנבחרת לשנים הקרובות. נתניהו מעריך שיוכל לכהן, במסגרת הקואליציה שיקים, תחת כתב אישום. עוד לא ברור אם ישתמש בחסינות או ב"חוק הצרפתי".
בליכוד מכירים את דרישת ראשי איחוד מפלגות הימין, הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ', לקבל את תיקי החינוך והמשפטים בהתאמה. לפי הערכות במפלגה, אם תיק המשפטים יישאר בידי הליכוד, הוא יימסר ליריב לוין. במצב כזה, איחוד מפלגות הימין יקבלו את תיק השיכון לסמוטריץ' ואת תיק החינוך לפרץ.
לפי מפתח התיקים הנוכחי, בש"ס צפויים לדרוש שלושה תיקים ואילו ביהדות התורה לא מתכוונים להיות מיוצגים על-ידי שר. משה כחלון ואביגדור ליברמן צפויים לדרוש תיק אחד כל אחד. מצב כזה צפוי להשאיר את הליכוד עם 15 תיקים.
כיום יש בליכוד עשרה שרים, ללא איוב קרא שלא נמצא ברשימה לכנסת. עם זאת, קיים סימן שאלה אם חיים כץ יוכל לכהן כשר בשל כתב האישום שצפוי להיות מוגש כנגדו. לפי הערכות, נתניהו ימנה את אמיר אוחנה לשר - שיהיה לשר הראשון מהלהט"ב. בנוסף, ציפי חוטובולי צפויה לקבל הצעה גם כן בניסיון לפנות לציונות הדתית. עוד לא ברור אם גדעון סער, יואב גלנט וניר ברקת יקבלו תפקיד שר.
גורם בליכוד מסר: "זה הישג ענק לליכוד ולנתניהו. ראש הממשלה יקים ממשלת ימין והוא כבר מנהל מגעים מתקדמים עם השותפות למחנה הלאומי. הציבור הישראלי אמר את דברו ונתן לנתניהו אמון מלא ומנדט חד משמעי להמשיך להוביל את מדינת ישראל להישגים אדירים בארבע השנים הקרובות. אנחנו הולכים לקדנציה מלאה".
בהכנת הידיעה השתתפו גלעד שלמור, יונה לייבזון ולירון זייד.