אחת התופעות הבולטות של מערכות הבחירות בארץ וּבעולם היא עלייה בכמות הפייק הניוז. מדובר בתעשייה שלמה שלוקחת ידיעות שקריות, מפיצה אותן בפריסה רחבה ואף גורמת לכך שפוליטיקאים בעצמם יהדהדו אותן כאילו מדובר בעובדות אמיתיות. תחקיר החדשות שפורסם אמש (שני) במהדורה המרכזית חושף איך השמועות השקריות הופכות לאמת ומצוטטות גם בפי פוליטיקאים בכירים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
התחקיר התחיל במשרדי החברה לניטור המדיה ווקטיב של מתי כוכבי. "יש חדר ובחדר הזה יושבים אנשים שאומרים 'מה השקר שאנחנו רוצים לספר", מסביר כוכבי על שיטות ההפצה של הפייק ניוז. "אחר כך הם אומרים 'איזה שקר יתפוס הכי טוב ועכשיו נחבר את זה לטכנולוגיה - זו הונאה ממדרגה ראשונה".
על פי סקר החדשות, כל אדם שלישי חושב שהשמועה שרעייתו של בני גנץ, רויטל, הייתה פעילה בהפגנות של מחסום ווטש היא אמת, זאת למרות ההכחשות של יו"ר כחול לבן. הסיפור על רויטל גנץ מתגלגל כבר שבע שנים.
הסיפור על אישתו של יו"ר כחול לבן מתגלגל כבר שבע שנים. גנץ אמנם הכחיש את הסיפור רק בתחילת השנה, אבל השמועה הופצה לראשונה כבר בשנת 2012 שגנץ רמטכ"ל בשנתו השנייה. אז היה קשה להאמין שזה יצבור תאוצה, כי לא היו רשתות של בוטים וטרולים כמו שיש היום.
רק אלפים בודדים נחשפו אליו עד אוקטובר 2017 - כשהשמועה על רויטל גנץ מתעוררת לחדש בעמוד פייסבוק של משתמשת בשם מרינה שחר - הטקסט היה זהה לטוקבק הראשון. בזכות 5,000 חברים של מרינה שחר הטקסט זוכה למאות שיתופים, אפשר להעריך שעשרות אלפי נשים נחשפו לפוסט.
הגענו לרינה חגי, היא עומדת מאחורי הפרופיל המזויף של מרינה שחר והיא הפיצה את הפוסט על רעייתו של יו"ר כחול לבן. חגי מפעילה ארבעה פרופילים מזויפים בפייסבוק. "אין לי ברירה כל הזמן חוסמים אותי", היא מספרת. "כי השמאלנים לא אוהבים את מה שאני כותבת אז הם כל הזמן מדווחים עליי".
השאלה הנשאלת היא מי דאג שהפוסט הזה יזכה לתהודה כל כך גדולה. "העניין לא מה קורה אחרי שהיא מפרסמת", מסבירה עמית וייס, סמנכ"לית בווקטיב. "השאלה מה קורה אחרי שהבוטים והטרולים שקיימים ברשת מצייצים מחדש את מה שהיא פרסמה".
שבע שנים אחרי הטוקבק הראשוני, גנץ נאלץ להתמודד עם הפייק ניוז ולהכחיש אותו בריאיון הראשון שלו. בוטים הם לא בהכרח תוכנת מחשב משוכללת, לפעמים מדובר בפרופילים מזויפים המופעלים על ידי אנשים שרוצים להפיץ את האג'נדה שלהם או כאלה שמקבלים שכר.
בעקבות תחקיר החדשות, פייסבוק מחקה 40 חשבונות שנחשדו כמזוייפים.